Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó a párizsi UNESCO Palotában rendezett ünnepségen vette át a nemzetközi Fair Play-díjat.

A nemzetközi Fair Play-bizottság azután ítélte meg a magyar világklasszisnak az elismerést, hogy ő a londoni olimpián aratott győzelme után bejelentette: aranyérmének másolatát elviszi a 2012 tavaszán tragikus hirtelenséggel elhunyt norvég mellúszó, Alexander Dale Oen családjának. Gyurta Dániel úgy gondolta, néhai barátja, a 100 méteres táv világbajnoki címvédője bizonyosan győzött volna az olimpián is, ha nem ragadja el a halál.

Nem sokkal később Gyurta beváltotta ígéretét, és Oslóba utazott, ahol a norvégiai Év sportolója gála keretében átnyújtotta Dale Oen bátyjának a relikviát. Ezt a cselekedetet ismerte el a Nemzetközi Fair Play Bizottság.

Gyurta Dániel Forrás: AFP/Bulent Kilic

Gyurta Dániel angol nyelven köszönte meg a kitüntetést: "Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, ebben az épületben, ahol olyan sokat tesznek egy jobb világért. Amikor a felajánlásomat tettem Alexander családjának, egyáltalán nem az járt a fejemben, hogy ezért külön elismerést kaphatok. Ez a díj sokat jelent, de nem elsősorban miattam fontos. Ez is egy üzenetet hordoz, hogy igenis lehet és kell úgy sportolni, hogy a vetélytársak nem egymás megsemmisítésére törekednek, hanem nemes versengés során döntik el, ki a jobb. Őszintén remélem, a sport, a sportolók példát mutatnak, és így magunk is hozzájárulhatunk egy jobb világ megteremtéséhez. Nagyon köszönöm ezt a kitüntetést, hadd mondjam így: Alex nevében is."

Az ünnepséget különlegessé tette, hogy a szervezet az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Gyurta Dániel mellett még egy, a nemzetközi sportéletben világhírnévnek örvendő kitüntetett vehetett át elismerést Párizsban: a bizottság alapítójáról elnevezett Jean Borotra-életműdíjat Sebastian Coe olimpiai bajnok atléta, a londoni játékok szervezőbizottságának vezetője kapta meg.

Az ünnepségen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete, az UNESCO-közgyűlés elnöke, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke és Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója is.