Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség az idén rekordot rekordra halmozó, három Európa-bajnoki címet és 51 világkupaaranyat szerző Hosszú Katinkát választotta meg a 2014-es legjobb női úszójának. Amerikai csodaúszó ellenfele, Katie Ledecky is csak gratulálhatott a 25 éves magyar versenyzőnek. Hosszú a díjátadó után elmondta, hogy London után négy évet adott magának, de ez a díj és az elmúlt két év máris meggyőzte, hogy lesz még tovább is, nem a riói olimpia lesz a végállomás.

"Ez félelmetes, hatalmas nagy megtiszteltetés" - kezdte a magyar szövetségnek Hosszú Katinka, miután átvette a díjat a dohai rövidpályás világbajnokság helyszínén tartott gálán.

"Az egyik legnagyobb elismerés, amit a pályafutásom során valaha kaptam. Sokan kérdezték a díjátadó előtt, izgulok-e, és mindenkinek azt mondtam, nem, mert a munkát elvégeztem, az eredményeket már elértem, azaz ami rajtam múlt, megvolt a gála előtt. Az, hogy a szavazók így döntöttek, fantasztikusan jó érzés."

Sziasztok, Hosszú Katinka vagyok, a világ legjobb úszónője! Forrás: MÚSZ/Szaka József

Hosszú továbbá elmondta, hogy London után eldöntötték, hogy ad magának négy évet, a legutóbbi két idény pedig arra is jó volt, hogy már most biztos abban: nem csak négy év lesz ebből. Hozzátette: azt is érzi, hogy nem a riói aranyon áll vagy bukik minden.

Irány Rió, ennél tényleg nincs csodálatosabb!

"Ahogy fel tudtam állni London után, egyértelműen azt mondatja velem: most már történhet bármi, az önmagában óriási teljesítmény, ahonnan indultam és ahová jutottam az elmúlt időszakban. Ellentétben 2012-vel, ha megint negyedik lennék csak az olimpián, gond nélkül mennék tovább, mert nem Rióban dől el, jó úszó vagyok-e. Persze, a cél természetesen továbbra is az olimpiai érem, de legalább ennyire fontos, hogy élvezem, amit csinálok. Márpedig az utóbbi két évben végre ez a helyzet – és ennél tényleg nincs csodálatosabb."

Az Eb-n szerzett érmek is sokat nyomtak a latba Forrás: MTI/Kovács Anikó

Egerszegihez hasonló zseni volt az ellenfél

Hat jelölt volt az év úszónője díjra, de kétség sem fért ahhoz, hogy az idén valójában ketten esélyesek igazán a győzelemre. A svéd Sarah Sjöström, a spanyol Mireia Belmonte, az ausztrál Cate Campbell és az amerikai Middy Franklin is fantasztikusan teljesített az idén, de nem lehetett őket mérni a női úszósport mai két kiemelkedő alakjához, Hosszú Katinkához és Katie Ledeckyhez.

Katie Ledeckyről már a 2012-es olimpián tudni lehetett, hogy egy korszakos zsenivel van dolgunk, egy ilyen valóban tízévente születik, ezt bizonyítva Londonban, 15 évesen megdöntötte 800 gyorson Janet Evans 1989-ben felállított amerikai országos csúcsát, ezzel aranyérmet nyert. Ledecky 15 évesen, 4 hónaposan és 10 naposan nemcsak minden idők legfiatalabb amerikai olimpikonja, hanem legfiatalabb amerikai olimpiai bajnoka is lett. (Halkan jegyezzük meg: Egerszegi Krisztina 14 évesen, 1 hónaposan és 9 naposan nyert Szöulban olimpiát.)

Ledecky szemtelenül fiatalon lett olimpiai bajnok Forrás: AFP/Harry How

Egy évvel később a világbajnokságon már esélyesként indult, 400, 800 és 1500 gyorson is nyert, valamint a 4x200-as gyorsváltóval is világbajnok lett, két világrekordot döntött meg, ez elég is volt ahhoz, hogy megválasszák a szezon végén az év legjobb úszónőjének.

Hosszú a legkomplexebb úszó

Akkor még nem volt esélye ellene a szavazáson Hosszú Katinkának, aki nagymedencében két vb-címet tudott felmutatni (200 és 400 vegyesen nyert Barcelonában), pedig Kiss László szövetségi kapitány szerint azzal, hogy Hosszú az úszásnemek királyának tartott vegyesen lett világbajnok, már tavaly is kijárt volna neki a világ legjobbjának járó díj.

Már tavaly is a legjobb volt?

"Ez a két legösszetettebb szám, a legnagyobb úszótudás ezekhez kell, a homogén úszásnemekben könnyebb megnyerni egy-egy világversenyt. A vegyesúszás foglalkoztatja a legtöbb izomcsoportot, és a 400 vegyes céljában lép fel az úszóknál a legnagyobb oxigénhiány, szóval nem érzem túlzásnak, hogy Hosszú Katinka most a világ legjobb úszónője” – mondta tavaly a barcelonai vébé után az Origónak Kiss László.

Minden szempontból jól sült el Shane Tusup és Hosszú Katinka házassága Forrás: Hosszú Katinka / Facebook

A világbajnokságot követően a rövidpályás világkupákon is fantasztikusan termelt Hosszú Katinka, de hiába döntött meg több világcsúcsot is, és nyert összesen 42 aranyérmet. Az európai szövetség (LEN) megválasztotta ugyan a legjobb európai úszónak, de a FINA-nál (nemzetközi szövetség) még ez kevés volt, Ledecky lett az év legjobbja.

A csodájára jár a világ

Pedig már akkor is a csodájára járt a világ annak az elképesztő edzés-, vagy inkább versenymódszernek, amelyet Hosszú férjével és egyben edzőjével, Shane Tusuppal talált ki, és amelynek lényege, hogy „a legjobb edzés a versenyzés”.

Ugyanezt folytatták 2014-ben is, túl is szárnyalták a 2013-as eredményeket. A rövidpályás világkupa-sorozatot a 25 éves Hosszú hatalmas fölénnyel nyerte meg (zsinórban harmadszor), összesen 51 aranyat gyűjtött be, kilenccel többet, mint tavaly, pedig az idén eggyel kevesebb, hét állomása volt a világkupának. Öt világcsúcsot döntött meg rövid pályán, összesen már 122 egyéni vk-aranynál jár, ez szintén világrekord, nagymedencében is bizonyított az idén is, három aranyat, összesen hat érmet nyert az Európa-bajnokságon.

Jó év volt a 2014 is éremtermés szempontjából Forrás: Origo

Több arany, kevesebb nagymedencés világcsúcs

A még mindig csak 17 éves Ledecky messze nem indult annyi versenyen, messze nem szerzett annyi aranyat és messze nem számít olyan sokoldalú úszónak, mint Hosszú Katinka, viszont több nagymedencés világrekordot is megdöntött 2014-ben. Egy meghívásos texasi versenyen előbb 800 és 1500 méteren, majd az amerikai bajnokságon 400 méteren is minden idők legjobbját úszta. Ehhez az ausztráliai Pan Pacificen hozzácsapott még öt aranyérmet és két újabb világrekordot, megdöntötte saját csúcsát 400-on és 1500-on is, és persze megválasztották a rangos verseny legjobb úszójának. Ilyen háttérrel érkezett a szerdán kezdődő dohai rövidpályás világbajnokságra, ahol hétfőn jelentették be, hogy ki lett az év legjobb úszója.

Hosszú Katinka a világ legjobbja

Az Oscar-gálához hasonló körítésű eseményen Hosszú Kantinka nevét a katari olimpiai bizottság főtitkára, Al Thani sejk húzta ki a borítékból, bejelentve, hogy ő 2014 legjobb női úszója. Ezután egy videóban foglalták össze az idei teljesítményét, majd Hosszú átvehette a kristálytrófeát. A magyar úszó rövid beszédben köszönte meg az elismerést, először is edző-férjének, Shane-nek, majd családjának. Továbbá elmondta, szeretne minél jobban kivenni a részét az úszósport népszerűsítéséből, és reméli, a teljesítményével ehhez maga is hozzátett valamit az elmúlt időszakban.

Gyárfás Tamás, Hosszú Katinka és Shane Tusup a dohai díjátadón Forrás: MÚSZ/Szaka József

Cél: Mosolyogva nyerni

Hosszú a díjátadó után a magyar szövetségnek kiemelte, hogy még el sem kezdődödött a világbajnokság, és máris kapott egy ilyen nagy díjat, és furcsa neki az is, hogy az idény értékeléséről kérdezik, holott a rövidpályás szezon csúcsa, a vébé még csak mostl szerdán kezdődik.

"Viszont most határozottan úgy érzem, még könnyebben fogok úszni szerdától. Nincs az, hogy na, most aztán muszáj megmutatni, különben nem lesz olyan szép az év. De a motiváció ugyanúgy megvan bennem, mint korábban, és persze az izgatottság is, azaz alig várom, hogy menjünk az uszodába, és kezdődjék a verseny. Az azonban nagyon jó, hogy voltaképpen élvezhetem a versenyzést, és mosolyogva gondolhatok arra, hogy azért szeretném nyerni a fő számaimat, meg összeszedni néhány bónuszérmet, ha lehet."

A férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos lett az év úszója.