Vágólapra másolva!
Körülbelül 24,5 milliárd forintba kerül Magyarországnak az, hogy megrendezi a 2017-es vizes világbajnokságot.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a visszalépő mexikói Guadalajara helyett beugrik hazánk az úszó-, vízilabda-, műugró és nyíltvízi világbajnokság megrendezésére.

A létesítmények egy része, így például a Dagály területére tervezett csodauszoda még nincs kész, és az egész Margitszigetet szeretnék átépíteni, amely jelentős többletköltséggel jár, mivel eredetileg a 2021-es vébét rendeztük volna meg.

Két focistadion kerül ennyibe

Az Origo megkereste Fürjes Balázs beruházoskért felelős kormánybiztost, hogy mi mennyibe fog kerülni, de egyelőre nem kaptunk választ. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Úszó Szövetség alelnöke viszont elmondta, hogy mintegy 85 millió dollárt fog felemészteni a vébé megrendezése, az összegben benne van a létesítmény-fejlesztés és a rendezés költsége is - számolt be a Napi.hu.

Valahogy így fog kinézni az új úszópalota Forrás: MNSK

A 24,5 milliárdos költség valamennyivel kevesebb, mint amennyibe a két legdrágább hazai focistadion, a Ferencvárosé és a Debrecené összesen került (26,15 milliárd), előbbi körülbelül 14,7 milliárdból épült fel, utóbbinál pedig a kivitelező konzorcium 11,45 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a munkát.

Először nagyobb lesz, majd visszabontják

Az szinte biztos, hogy az új uszoda mintegy 8 milliárd forintból épül fel. "Eredendően egy ötezer fő befogadására alkalmas uszodát építettünk volna a 2017-es junior vébére, és négy évvel később, a felnőtt vébére azt bővítettük volna 18 ezresre. Most annyiban változnak a tervek, hogy a nagyobb kapacitású létesítményt bontjuk majd vissza" - mondta Gyárfás Tamás a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának.