A kétméteres hullámokkal is megküzdött a magyar úszónő

Olasz Anna, úszás, hosszútávúszás
Gdynia, 2014. augusztus 1. A magyar Olasz Anna, miután megnyerte a BCT Gdynia Marathon nyíltvízi úszóbajnokság 19,5 km-es versenyét a lengyelországi Gdyniában 2014. augusztus elsején. (MTI/PAP/Adam Warzawa)
Vágólapra másolva!
Remekül kezdte az idényt Olasz Anna, az Egyesült Államokban tanuló úszó második lett a nyíltvízi maratoni Világkupa-sorozat új-kaledóniai állomásán, Noumea-ban, ahol a hatalmas szél és az olykor kétméteres hullámok komoly kihívás elé állították a versenyzőket.

Olasz Anna edzője, Gellért Gábor beszámolója szerint a levegő és a víz hőmérséklete ideális volt, ugyanakkor a Franciaországhoz tartozó Csendes-óceániai-szigetek mellett elég komoly szélben kellett úszniuk a Világkupa-sorozat 3. állomásán rajthoz állóknak. A mezőnyben rengeteg hazai versenyző volt, a franciák ugyanis világbajnoki válogatónak számítottak.

Végül Olasz Anna volt az egyetlen, aki komolyan bele tudott szólni a franciák versengésébe, továbbá ő volt, aki meg tudott küzdeni a szél által generált, olykor kétméteres hullámokkal. Az öt kilométer után kettészakadó mezőnyben végig az élbolyban haladt, és végül csupán Aurélie Muller tudta megelőzni, kettejük között 27 másodperc volt a különbség.

Ilyen lesz Rió is?

"Ez szörnyen nehéz volt, még életemben nem úsztam ilyen nehéz pályán, ez még az eddigi legdurvább versenyen is túltett, pedig azt hittem, a 2012-es piombinói Európa-bajnokság szeles-hullámos pályájánál nem lehet rosszabb. Mindenesetre alig várom, hogy szombaton is úszhassak a francia nyílt bajnokság öt kilométeres számában, mert akármilyen nehéz ilyen körülmények között úszni, nagyon fontos a tapasztalatszerzés szempontjából" - nyilatkozta Olasz Anna a verseny után.

Olasz Anna a második lett Forrás: MTI/PAP/Adam Warzawa

Gellért Gábor kifejezetten örült, hogy ilyen hullámok között kellett helytállnia versenyzőjének. "Hasonló vár ránk az első, a magyar úszók számára kiírt vb-válogatón, a mexikói Cosumelben esedékes Világkupán is, de a hírek szerint a riói olimpia helyszíne is ebbe a kategóriába tartozik."

Ha tudsz úszni, akkor tudsz

A szakember egyébként kint marad úszójával az Államokban, és a május 2-i mexikói Vk-versenyig együtt készülnek, majd a felkészülés itthon folytatódik immár. Ennél jobb forgatókönyv momentán nem létezik: Anna ugyanis az elmúlt héten szinte egyedül edzett, miután az arizonai csapat leszerepelt az egyetemi bajnokságon, és a vezetőedzőt azonnali hatállyal kirúgták.

A nagy hullámok sem fogtak ki rajta Forrás: Gellért Gábor

"Egyetlen segédedző maradt a csapat mellett, vele egyeztettem e-mailben a terveket, de szerencsére egy hét nem a világ, nagy baj nem történhet azzal, aki edzeni akar" - mondta Gellért Gábor, aki a tőle megszokott módon azért viccesen hozzátette: "Egyébként meg nem kell ide edző. Úszni kell – ha tudsz, tudsz, ha nem tudsz, nem tudsz".

Olasz Annát és a többi magyar kiválóságot, így az olimpiai bajnok Risztov Évát itthon is láthatjuk versenyezni, hiszen június 20-án Balatonfüredre érkezik a Világkupa-sorozat - ez, a Magyar Úszás Napja keretében megrendezett viadal lesz a második felvonása a vb-válogatónak.

Eredmény, Világkupa-sorozat, 3. állomás, Noumea (Új-Kaledónia), nők, 10 km:
1. Aurélia Muller (francia) 2:09:18.70 óra
2. Olasz Anna 2:09:45.80
3. Coralie Codevelle (francia) 2:10:27.00