Vágólapra másolva!
Április 28-a óta a három éve elhunyt mellúszó, Alexander Dale Oen nevét viseli a bergeni uszoda. Gyurta Dániel ott van a norvégiai versenyen, és elment egykori barátja szobrának avatására.

Az olimpiai ezüstérmes, vb-győztes Dale Oen a londoni olimpiára készülve az arizonai edzőtáborban hunyt el 2012. április 30-án, halálát hirtelen szívmegállás okozta. 26 éves volt.

Gyurta Dániel jó barátja volt a norvég úszónak, és 200 m mellen aratott londoni győzelme után a dobogón az ég felé mutatott, ezzel emlékezve Dale Oenre. Gyurta később bejelentette, hogy másolatot készít az aranyérméről, és elküldi Dale Oen családjának, amivel belopta magát a norvégok szívébe.

Fair Play-díjat kapott a gesztusért

Gyurta 2013 januárjában beváltotta az ígéretét, és az aranyéremmel elutazott Norvégiába, ahol egy gálán találkozott Dale Oen szüleivel és bátyjával, Robinnal. A helyszínen megjelent 4000 ember felállva tapsolt Gyurta norvégul felolvasott beszéde után.

Olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónk 2013 szeptemberében Fair Play-díjban részesült a nemes gesztusáért.

Gyurta a napokban Bergenben versenyez, a Dale Oenről elnevezett uszodában, és ott volt egykori barátja szobrának avatásán Dale Oen szülővárosában, Öygardenben, ahol ő is lerótta kegyeletét.

A Magyar Úszószövetség Facebook-oldala