Vágólapra másolva!
Cseh László tíz év után lett újra világbajnok, miután 200 m pillangón aranyérmet szerzett a kazanyi világbajnokságon. Hosszú Katinka ötödik lett 200 m gyorson, 200 m pillangón viszont nem jutott döntőbe. Ott lesz ellenben Szilágyi Liliána, aki a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a csütörtöki fináléba 200 m pillangón.

Hogy Cseh Lászlónak nagyon jól sikerült a felkészülése, azt már abból leszűrhettük, hogy az általa csak kalandként értékelt 50 méteres pillangóúszásban vb-bronzot szerzett Kazanyban. Hogy ez mekkora teljesítmény?

Elég annyit mondani, hogy Cseh ezzel az első úszó lett, aki hét világbajnokságon is képes volt érmet nyerni. A háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh 200 m pillangón már kedden is jelezte, hogy megmaradt a jó formája, hiszen a legjobb idővel került be a szerdai döntőbe, ahol előzetesen az olimpiai bajnok Chad Le Clos tűnt a legnagyobb ellenfélnek.

Majdnem sírt, de erős volt

Ez be is igazolódott, a címvédő dél-afrikai erősen kezdett, fél távnál még nyolc századdal ő vezetett, de 150 méternél már Cseh állt az élen. Az utolsó ötvenen Le Clos nagyon hajrázott, de Cseh megőrizte az első helyet, és végül 1:53.48 perces idővel csapott a célba, ennél csak egyszer úszott jobbat, a 2008-as olimpián, ahol ezüstöt nyert.

Az utolsó 20 méteren már nagyon fájt a karja, de így is megcsinálta Forrás: AFP/Martin Bureau

"Nem gondoltam volna januárban, arccal a harminc felé, hogy kétszáz pillangón leszek a világ legjobbja. Az azért bennem volt, hogy még egyszer meg akarom mutatni, ezért váltottam, ezért kezdtünk új módszerekkel edzeni. Megvan az eredménye. A mai úszás nem volt a legjobb, az utolsó húsz méteren már nagyon nem éreztem a karjaimat, ennek ellenére tudtam, akkor is végigcsinálom. Hogy sírtam-e utána? Majdnem. De csak majdnem – mert erős vagyok" - mondta Cseh, aki második világbajnoki címét szerezte, 2005-ben Montrealban 400 m vegyesen lett első.

Cseh olyan úszó, aki képes győzni

"Picit hamarabb indított, mint kellene, emiatt nem volt annyira éles a hajrá. De nem csodálom, ez a döntő, érezte, hogy megy neki, ez picit elvitte. Ennek ellenére az utolsó métereken megcsinálta azt a három tempót, amit egész idő alatt gyakoroltunk, és ez is nagyon kellett ahhoz, hogy végül győzött. Hogy mindegy, hányadik helyen áll, mennyivel vezet vagy van lemaradva, annak a három tempónak úgy kell mennie, ahogy elterveztük - mert ezt az olimpián is így kell majd csinálnia. Nagyon nehéz utat jártunk be, őt mindenki elkönyvelte úgy, hogy itt van az az úszó, aki örök második-harmadik. Hát nem, Cseh László olyan úszó, aki első, aki képes győzni. Fél évig dolgozunk azon, hogy ez teljesen beléivódjon. És ma minden visszaigazolódott" - idézte a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala Plagányi Zsoltot, Cseh edzőjét.

Cseh László a magyar csapat negyedik érmét szerezte meg Kazanyban, miután hétfőn Hosszú Katinka megnyerte a 200 vegyest, Kapás Boglárka pedig kedden harmadik lett 1500 gyorson.

A legyőzőtt címvédő, Chad Le Clos is gratulált Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Hosszú: Mindent elrontottam

Hosszú Katinka szerdán is döntőt úszott, 200 m gyorson nem ő számított az esélyesnek, és végül az ötödik lett 1:56.19 idővel. A győzelmet az amerikai Katie Ledecky szerezte meg az olasz Federica Pellegrini és a szintén amerikai Missy Franklin előtt. Hosszúnak nem sok ideje maradt pihenni, mivel 200 m pillangón is rajthoz állt, de saját elődöntőjében csak a hatodik lett, összesítésben pedig a tizenharmadik, így nem jött össze az újabb finálé.

"Amit el lehetett rontani a kétszáz gyorson, azt mindent elrontottam. Nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ezek után a kétszáz pillangó sem ment úgy - de hogy őszinte legyek, ezt most már nem is bánom annyira. Még két nagyon komoly számom van, a kétszáz hát és a négyszáz vegyes, talán jól is jön, hogy holnap adott esetben pihenhetek, de ezt még megbeszélem Shane-nel" - magyarázta Hosszú.

Szilágyi boldogan akar majd kijönni a medencéből

Ott lesz viszont a csütörtöki döntőben Szilágyi Liliána, aki a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát. "A technikai elemeket nem sikerült megcsinálni, egy forduló sem jött ki jól. Ennek ellenére nagyon élveztem az úszást, annyira jó a hangulat az uszodában, nagyon jó így versenyezni. Hogy mire számítok a döntőben? Boldogan akarok kijönni a medencéből, hogy ez mit takar majd, az majd ott kiderül. A lényeg, hogy a fordulók jól jöjjenek ki, és meg tudjuk csinálni azokat a dolgokat, amiket gyakoroltunk" - nyilatkozta Szilágyi.

Volt még egy magyar érdekeltségű finálé, a Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres vegyes-vegyesváltó a hetedik helyen jutott a döntőbe, ahol végül nyolcadikként zárt 3:50.06 perces eredménnyel. A számot a britek nyerték 3:41.71 perces világcsúccsal az amerikaiak és a németek előtt.

eredmények, férfiak:
200 m pillangó:

1. CSEH LÁSZLÓ 1:53.48 perc
2. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:53.68
3. Jan Switowski (Lengyelország) 1:54.10

50 mell:
1. Adam Peaty (Nagy-Britannia) 26.51 másodperc
2. Cameron van der Burgh (Dél-afrikai Köztársaság) 26.66
3. Kevin Cordes (Egyesült Államok) 26.86

800 m gyors:
1. Szun Jang (Kína) 7:39.96 perc
2. Gregorio Paltrineri (Olaszország) 7:40.81
3. Mack Horton (Ausztrália) 7:44.02

nők:
200 m gyors:

1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 1:55.16 perc
2. Federica Pellegrini (Olaszország) 1:55.32
3. Missy Franklin (Egyesült Államok) 1:55.49
...5. HOSSZÚ KATINKA 1:56.19

4x100 méter vegyes-vegyesváltó:
1. Nagy-Britannia 3:41.71 perc
2. Egyesült Államok 3:43.27
3. Németország 3:44.13
...8. MAGYARORSZÁG 3:50.06 (Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna)

A kazanyi vb kulisszatitkairól itt olvashat.