Cseh Lászlónak önmagát kellett legyőznie

Cseh László, úszás
Kazany, 2015. augusztus 5. A győztes Cseh László a 200 méteres pillangóúszás rajtja előtt a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 5-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Csodaként tekint Cseh László 200 pillangón elért vb-győzelmére Dr. Hargitay András, az olimpiai bronzérmes és háromszoros világbajnok úgy nyilatkozott, meghajol Cseh emberi és sportolói nagysága előtt.

"Hihetetlen a számomra, hogy egy majdnem 30 éves sporttársam, akit utódomnak is nevezhetek, tíz év után, és bizony sok nehéz időszakot átélve újra világbajnoki aranyéremnek örülhet. Egy ilyen fantasztikus eredmény senkinek sem hullhat az ölébe, a világbajnoki elsőségért a legnagyobb tehetségeknek is kőkeményen meg kell dolgozniuk" - nyilatkozta Dr. Hargitay András, a hetvenes évek háromszoros vb-győztese Cseh László aranyérme után a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Hargitay elmondta, nagyon drukkolt Cseh Lászlónak, mert tudja, hogy kivételes céltudatosság, önfegyelem és kitartás segítette ennek az újabb csúcsteljesítménynek az elérésében.

Cseh László a 200 méteres pillangóúszás rajtja előtt Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Meghajolok Laci emberi és sportolói nagysága előtt, és ezt még sokszor szeretném megtenni a tiszteletem jeléül" - hangsúlyozta az utánpótlás kapitányi tisztet betöltő szakember.

Hargitay András 16 évesen lett az 1972-es müncheni olimpián bronzérmes, egy évvel később pedig Belgrádban, az első alkalommal megrendezett világbajnokságon a 400 vegyes legjobbja.

"Lacinak a sikertelenebb évek után le kellett zárnia egy korszakot, új lapot nyitni, és csak előre tekinteni. Önmagát kellett legyőznie ahhoz, hogy aztán a legnagyobb vetélytársaival is meg tudja ezt tenni. Csodát kell emlegetnem, és ezt nem csak a meghatódottságom mondatja velem. Csodát, ami még meg is ismétlődhet, talán már szombaton, a 100 pillangó döntőjében."

Cseh László Forrás: MTI/Kovács Anikó

Emlékezetes, hogy a tavalyi berlini Európa-bajnokságon Cseh László éppen a 100 pillangón végzett a második helyen, 200 vegyesen viszont senki sem tudta megelőzni. És hogy a sport milyen meglepetésekkel és fordulatokkal szolgál: a most már kétszeres világbajnok éppen a 200 vegyest áldozta be Kazanyban, mert biztosra akart menni a 200 pillangó döntőjében.

A kazanyi vb kulisszatitkairól itt olvashat.