Ki ez a magyar lány, aki lenyomta Hosszút?

Szilágyi Liliána, úszás
Kazany, 2015. augusztus 5. Szilágyi Liliána a 200 méteres pillangóúszás előfutamában a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 5-én. A magyar úszó a harmadik helyen jutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Egyéniben még nem nyert magyar bajnokságot, a kazanyi vb-n, 200 méter pillangón azonban a harmadik legjobb időt úszva titkos esélyesnek számít. A 18 éves, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána többek között Hosszú Katinkát megelőzve jutott a csütörtök délutáni döntőbe.

Csütörtök délután egy magyar versenyző úszik döntőben a kazanyi világbajnokságon: Szilágyi Liliána 17 óra 20-kor indul 200 méter pillangón.

Szilágyi Liliána számára nem indult jól a kazanyi világbajnokság, hiszen gyomorpanaszok miatt nem vállalta az indulást 100 méter pillangón. Így viszont rápihenhetett a 200-as távra, az előfutamból a harmadik helyen jutott tovább (megelőzve többek között Hosszú Katinkát), 2:07.46 másodperces idővel

Azt hitte, úszni sem fog tudni

"Ebben az évben ez a legjobb időm, örülök nagyon. Nem hittem volna, hogy tudok úszni, mert a 100 pillangó előtt nagyon rosszul lettem, és másfél napig csak az ágyat nyomtam. Úgy érzem, jó formában vagyok, ezért is sajnálom kicsit a százat. A határ a csillagos ég, a tervem, hogy legyőzzem önmagamat, és boldogan tudjak majd kijönni a medencéből" – mondta a futam után a 18 éves versenyző.

Szilágyi Liliána Forrás: MTI/Kovács Anikó


A középdöntőben aztán még tovább javította az időeredményét, csupán 6 századmásodperccel elmaradva egyéni csúcsától, 2:07.05-tel, a harmadik legjobb idővel bejutott a fináléba.

Még van benne plusz

"Még volt bennem, mert nem jöttek ki azok a technikai elemek, amelyeket az edzőmmel, Turi Györggyel gyakoroltunk" – mondta akkor Szilágyi, sejtetve, hogy csütörtökön még jobb időt érhet el.

Nála jobb időeredménnyel csak a japán Hosi Nacumi (2:06.36) és a német Franziska Hentke (2:06.64) jutott a fináléba, így ő a hármas pályán úszik majd.

Az 1996. november 19-én született Szilágyi Liliána 8 éves korában kezdett sportolni a Széchy SE-ben, 2011-ben már felnőtt országos bajnok volt váltóban, de egyéniben egyelőre nem szerzett még ob-aranyérmet. Az idei ob-n 50 pillangón a 3., 100-os és 200-on – Verrasztó Evelyn, illetve Jakabos Zsuzsanna mögött – a 2. lett.

Ifjúsági olimpiai bajnok

Legkiemelkedőbb eredményének a 2014-es, nancsingi ifjúsági olimpián 100 és 200 pillangón szerzett két aranyérme számít. A 2013-as dubaji junior világbajnokságon mindkét távon ezüstöt szerzett, míg a 2012-es antwerpeni ifjúsági Európa-bajnokságon 200-on aranyérmes lett. Akad még két ifi Eb-ezüstje is (2011, 200 pillangó; 2012, 100 pillangó).

A nancsingi ifjúsági olimpián két aranyérmet szerzett Forrás: MUSZ/Szaka József


A 2012-es felnőtt Európa-bajnokságon 100 pillangón a nyolcadik volt, a londoni olimpián a magyar úszócsapat legfiatalabb versenyzőjeként a 34. helyen zárta a távot. A 2013-as rövid pályás Európa-bajnokságon 200 méter pillangón ötödik, 100 méter pillangón hetedik lett.

Igazi sportcsalád

Liliánát erős szálak kötik a medencéhez: nagyapja a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső, nagynénje az olimpiai ezüstérmes úszó, Gyarmati Andrea, édesapja pedig a háromszoros olimpikon úszó, Szilágyi Zoltán.

"Úgy gondolom, Liliánát személyisége, tehetsége, testi adottságai és képességei, ereje, gyorsasága, állóképessége, mindezek együttesen predesztinálják arra, hogy képes legyen a lehető legjobb eredményt kihozni magából.

– mondta róla édesapja tavaly márciusban.

Szilágyi Liliána nagyapjával, a tavalyelőtt elhunyt Gyarmati Dezsővel, még a londoni olimpia előtt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


"Nagyszülőként persze tűnhet elfogultságnak, de mivel értek a vizes dolgokhoz, nyugodt szívvel állíthatom: istenáldotta tehetség az unokám” – mondta róla a londoni olimpia előtt nagyapja, a nemzet sportolója, Gyarmati Dezső.

Liliána a Szent Angéla Ferences Gimnázium elvégzése után a jogi egyetemre felvételizett, évek óta tudja, hogy ügyvéd szeretne lenni.

A kazanyi vb kulisszatitkairól itt olvashat.