Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka nem fogadja el, hogy a szövetség a budapesti vb promóciójához köti a felkészülése támogatását, ezért nem írja alá a neki ajánlott 12 millió forintos szerződést. Az úszó szerdán azt mondta, láthatóan nem értik egymást a szövetséggel, ezért a jövőben magánzóként fog készülni és versenyezni. Megerősítette ugyanakkor, hogy marad Magyarországon, és továbbra is magyar színekben versenyez.

Ilyet nem írok alá – jelentette ki Hosszú Katinka szerdai sajtótájékoztatóján a Magyar Úszószövetség által neki ajánlott szerződésről, és a megjelent újságírók előtt össze is tépte.

Az elmúlt hetekben a szövetséggel a felkészülése körülményeinek biztosításáról éles vitába keveredett világklasszis azt mondta, azért nem hajlandó aláírni a 12 millió forintos támogatási összegről szóló szerződést, mert abban kikötik a 2017-es budapesti úszó-vb népszerűsítésében való részvételt.

- mondta az Origónak Vermes Albán, az 1980-as olimpia ezüstérmes úszója. Szerinte érdemes lehet arra hallgatni, amit az úszó mond, miután edzőjével járja a világot, valószínűleg tudja, hogy milyen körülmények között készülnek a világelithez tartozók. "Güttler Károlynál megtanultuk, hogy akár egy század is dönthet az aranyéremről, a megfelelő és modern körülmények pedig pontosan ezekről a különbségeket befolyásolják" - fogalmazott.

Hosszú Katinkának nem pénz kell Fotó: Polyák Attila - Origo

Vermes Albán szerint viszont kockázatos is lehet Hosszú Katinka kiállása. "Fél évvel az olimpia előtt már csak a felkészülésre kellene koncentrálnia,

- mondta.

Nem aggódik viszont az olimpiai szereplés miatt Hosszú István, Hosszú Katinka édesapja, aki szerint lánya jól végzi a dolgát, és ezt az eredményei is mutatják.

Aki fejben erős, azt nem tudják eltéríteni a céltól" - fogalmazott. Hosszú István elmondta, hogy a mostani kifogásokat már korábban is hangoztatták, csak amíg zárt körben voltak, nem figyeltek rájuk. Szerinte Hosszú Katinka kéréseit nem támadásként kell értékelni, ő csak a körülményeken akar javítani, ráadásul nem csak a sajátjáén, hanem az egész magyar úszósportén.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A sportpszichológusok szerint viszont valóban kockázatos lehet a riói olimpia előtt hat hónappal mással foglalkozni, mint a felkészülés. Nagy Sándor szerint

ebben az időszakban zajlik a teljesítmény célzott finomítása, valamint a mentális felkészülés is,

ezért kétélű lehet az Iron Lady konfliktusa a szövetséggel.

Hosszú Katinka esetében viszont annyiban más a helyzet, hogy az úszó pszichológiát tanult az Egyesült Államokban, így feltehetően az átlag sportolókhoz képest jobban tudatában van a kockázatokkal. "Nagy teherbírásról árulkodik már az a tény is, hogy a férje az edzője, és ezt a helyzetet megfelelően tudják kezelni" - fogalmazott.

Hosszú Katinka képes lehet arra, hogy kizárja a mostani konfliktust Forrás: AFP/Jack Guez

Nagy Sándor szerint nem valószínű, hogy Hosszú Katinka előremenekülne és azért állt ki most a problémákkal, hogy kommunikálni tudjon egy esetleges riói kudarcot. "Nem olyan a személyisége, sőt, kifejezetten keresi a kihívásokat.

- fogalmazott a sportpszichológus. Szerinte az önálló felkészülési módszer is azt jelzi, hogy Hosszú Katinka vállalja a kudarcait is.

A mostani botrány ugyanakkor arra is rámutathat, hogy a legtöbb sportágban hasonló viszonyok uralkodnak. "Félő, hogy ha kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor máshol is egyértelművé válnak a hiányosságok.

Olyan problémák, amelyekkel együtt most is sikeresek a magyar sportolók, hosszú távon viszont romolhat a teljesítmény"

- fogalmazott Nagy Sándor.

"Mondja meg Katinka, mit akar!"

"Amit tud a világ a sportrvoslással kapcsolatban, azt a TF és a Sportkórház megadja a hazai sportolóknak" - mondta az Origónak Petrekanits Máté a TF sportlaborjának vezetője. Hosszú Katinka szerdai sajtótájékoztatóján ugyanis a hazai orvosi támogatásra is kitért. Mint mondta, a rengeteg edzés és verseny mellett már nincs ideje arra, hogy a legújabb kutatásokat bújja. Ez szerinte a szövetség feladata lenne: az elméleti és technikai háttér biztosítása, követni a legújabb trendeket.

Petrekanits Máté szerint viszont azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy valahol a világon felfedeznek egy molekulát, amelyet majd csak öt év múlva szűrnek ki a doppingellenőrzések. Úgy vélte,

a hazai rendszer világszínvonalú, amit az is jelez, hogy sok sportoló Magyarországra és nem például Ausztriába jár segítségért.

"Katinka mondja meg pontosan, hogy milyen igényei vannak és hogy eddig mit nem kapott meg, általánosságban ugyanis nem tudunk ezzel mit kezdeni" - tette hozzá.

A sportorvos szerint egyébként elhivatottságból is követik a legfrissebb trendeket, egész nap "vadásszák" a legújabb lehetőségeket. "Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a genetikai adottság, a tehetség 98 százalékban meghatározza a sikert. Az edzésmódszer, a környezet, valamint az egyéb körülmények döntik el viszont, hogy valaki felér a csúcsra vagy sem.

itt - nagyon fontos - tizedekről, századokról van szó" - fogalmazott, hozzátéve, hogy sok külföldivel dolgozott együtt, de "nem volt elájulva" a tudásuktól.

Nem kell a szövetség pénze

Hosszú Katinka a sajtótájékoztatón egyébként arról beszélt, neki a szövetség által ajánlott 12 millió forint nem kell a bankszámlájára, helyette azt várja el, hogy a szövetség teremtse meg belőle a megfelelő feltételeket a felkészüléshez. Megismételte, hogy a szövetség szerinte mindent a versenyzőkre és edzőkre bíz,

"Nem öltözőszekrényt kértem, hanem egy helyiséget, ahol elvégezhetem a napi regeneráló rutinomat. Nem kamerát kértem, hanem mozgáselemző szoftvert. Ezek a próbálkozások is azt bizonyítják, hogy nem értjük egymást" – mondta arról, hogy az első sajtótájékoztatója óta mivel igyekeztek segíteni neki. Három éve csak üres ígéreteket kapok, semmi változás nem történt – tette hozzá.

Nem lesz amerikai

Kijelentette ugyanakkor, hogy mindenképp magyar színekben fog versenyezni továbbra is, és Magyarországon is akar maradni, de a jelenlegi helyzet úgy áll, hogy mindezt "magánzóként" teszi majd.

Vagyis teljesen egyedül fog készülni, nem a Kiss László által irányított csapattal.

A sajtótájékoztatón megjelent Kiss László szövetségi kapitány is, aki hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy napok óta nem tudja elérni Hosszú Katinkát. Erről Hosszú azt mondta, a kapitány valójában az MTI-nek adott nyilatkozata előtt egy órával csörgette őt meg.

Kiss az elhangzottakra reagálva az őt körbevevő újságíróknak azt mondta,

nem érti, miért jelent gondot Katinkának a vb promóciója.

Egyúttal megerősítette, hogy a szövetség mindenben próbál segíteni neki. A kapitány ezután megpróbált beszélni Hosszúval, de csak egy munkatársával tudott, az úszó addigra elhagyta a termet.

A kapitány nyilatkozik Fotó: Polyák Attila - Origo

Később kiderült, hogy bár eredetileg azt ígérte, hogy a megjelent tévéstáboknak különinterjúkat ad, Hosszú már nem is jön vissza. Így ismét elmaradt a Kiss–Hosszú-párbeszéd, a kapitány annyit tudott tenni, hogy "időpontot kért".

Mi lesz, ha nem békülnek?

Ha nagyon elfajul a konfliktus Hosszú Katinka és a szövetség között, akkor elvileg akár az olimpiai indulása is veszélybe kerülhet. Az Origónak nyilatkozó sportjogászok szerint ugyanis az olimpiai kvóta megszerzése pusztán lehetőséget biztosít a versenyzőknek, csak akkor indulhatnak az olimpián, ha nevezi őket a szövetség. Igaz, csak úgy nem lehet megtagadni az indulást, ehhez fegyelmi eljárásra és eltiltásra van szükség. Mindez azonban senkinek sem érdeke, a szövetség aligha akarná megakadályozni a magyar olimpiai csapat várhatóan legeredményesebb tagjának riói részvételét.

A MOB mindig a sportoló mellett áll

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára azt mondta, szóba sem került, hogy nem indítják Hosszú Katinkát a riói olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik alapelve, hogy mindig a sportoló mellett áll – jelentette ki. Hozzátette, Hosszú Katinkának most csak magára és a felkészülésére kellene koncentrálnia. Jogilag egyébként a MOB adja le a nevezéseket a szövetségek által megküldött névsorok alapján – mondta Szabó Bence.

Ezt mondta szerdán Hosszú Katinka

Sajnálom, hogy ma itt kell lennünk, de a decemberi sajtótájékoztatóm utáni napon ezt a szerződésajánlatot kaptam a Magyar Úszószövetségtől. Szerintem ezzel csak el akart hallgattatni a szövetség. A pénzt elvileg a felkészülésemre adnák, de a szerződésben egyetlen kikötés van: vegyek részt a 2017-es világbajnokság promóciójában. Ugyanúgy, ahogy augusztus óta, ahhoz kötötte Gyárfás Tamás a felkészülésemhez szükséges alapfeltételek biztosítását, hogy részt veszek a világbajnokság népszerűsítésében. Tehát ugyanott tartunk, mint az előző sajtótájékoztatómon. Még mindig úgy érzem, hogy az eredményeimmel már kiérdemeltem a támogatást, és nem kéne azt további követelésekhez kapcsolni. Ezért nem írom alá a szerződést.
Egyvalamit tisztázzunk. Ez egy nagy összeg, sokkal több, mint amit korábban a szövetség a felkészülésemre fordított, de én a decemberi sajtótájékoztatómon nem pénzt kértem. Nem az volt a célom, hogy a saját bankszámlám növekedjen. Azt kértem, hogy a szövetség végezze a munkáját. Ezt a pénzt, amit ajánlottak, fordítsák az elméleti és technikai háttér fejlesztésére, ami biztosítja minden úszó folyamatos fejlődését. Ne elégedjenek meg a jelenlegi helyzettel, hanem próbáljanak folyamatosan fejlődni.
Itt álltam előttetek két hete, és elmondtam, mit kértem a szövetségtől, amivel fejleszthetném az edzésmunkámat és a regenerációs rutinomat. Ezeket azért kértem, mert a rengeteg edzés és verseny mellett nekem már nem jut időm arra, hogy a legújabb kutatásokat bújjam. Ez a szövetség feladata lenne: az elméleti és technikai háttér biztosítása, követni a legújabb trendeket.
A kéréseim egy sporttudományos szekció kialakításának alapját képezhetnék a szövetségen belül. Így nemcsak én profitálhatnék az egészből, hanem a pályafutásom során szerzett tudás és tapasztalat sokkal nagyobb értéket jelenthetne a következő generációknak, mint a pénz, amit ebbe belefektetnének most. A szövetség azonban az erőfeszítéseket megspórolva inkább az egyszerűbb utat választotta: 12 millió forintot ajánlottak.
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a sajtótájékoztatóm után azt nyilatkozta, hogy én vagyok a világ legjobb úszója, azt viszont nem várhatom el a szövetségtől, hogy olyan magasságba emelkedjenek, mint ahol én vagyok. Itt nem az én elvárásaimról van szó, hanem a kötelességről és felelősségről, amivel a szövetség tartozik minden egyes dolgozójának, partnerének, szponzorának és leginkább az úszóknak.
Mindenhol vannak hibák, de az én kérésem, hogy a szövetség ne elégedjen meg a jelenlegi helyzettel. Most mindent rábíznak a versenyzőkre és edzőikre, hogy hozzák az eredményeket. Nemcsak arról nincs sportszakmai tervük, hogyan léphetnénk előre, azt sem tudják, hogyan maradhatunk meg ezen a szinten. Az elmúlt három évben üres ígéreteket kaptam, semmi változás nem történt. A világversenyeken ugyan jó eredményeket értünk el, én mégis azon töprengtem: tényleg ez volt a legtöbb, amit kihozhattunk magunkból? Sok úszót láttam, aki úgy hagyta abba az úszást több mint 10 év után, hogy nem is tudta, mit hozhatott volna ki magából, és hogy megérte-e ennyi időt a sportba fektetnie. Ez egyszerűen elfogadhatatlan számomra.
A szövetség vezetői igenis számoljanak el vele, hogy mit tettek le az asztalra. Hány úszónak kell még felszólalnia, mielőtt önvizsgálatot tartanánk és megnéznénk, hogy kinek milyen szerepe van a sikereinkben? Hány úszónak kell kockára tennie mindent azért, hogy végre pozitív irányú változás következzen be?
Én megtehetem, ezért úgy döntöttem, felállok és elmondom a véleményem, vállalom a következményeket. A legutóbbi sajtótájékoztatómat követően én és a legsikeresebb úszóink mind kaptunk egy szerződésajánlatot egy jelentős összegről. Hogyan hibáztathatnám őket, hogy az esetlegesen elérhető változások helyett a biztos 2 és 12 millió forint közötti összeget választották?
Az elmúlt két hétben csak arról szóltak a cikkek, hogy milyen konkrét kéréseim voltak, és Gyárfás Tamás hogyan próbálta teljesíteni őket. Pedig a hangsúly nem ezen volt. Felnyílt a szemem: a rendszer nem működik. Ha ilyen egyszerű fejlesztéseket sem kapunk meg, akkor hogyan leszünk jobbak? Én nem öltözőszekrényt kértem, hanem egy helyiséget, ahol elvégezhetem a regeneráló rutinomat. Nem kamerát kértem, ami felveszi az úszásomat és visszanézhetem, hanem egy mozgáselemző szoftvert. Ezek a próbálkozások is bizonyítják, hogy nem értjük egymást.
Az elmúlt két napban először Kiss László szövetségi kapitány, majd Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke is azt nyilatkozta, hogy ők kerestek engem, és nyitottak a párbeszédre. Gyárfás Tamás december 28-án, hat nappal a sajtótájékoztatóm után keresett meg először. Küldött egy sms-t, amit rajtam kívül egy bulvárlap újságírójának is elküldött. Igazat adok Gyárfás Tamásnak, nincs értelme az adok-kapoknak. Viszont úgy érzem, ha ő őszintén meg akarta volna beszélni velem a dolgokat, akkor nem egy újság címlapján akarta volna lefolytatni a párbeszédet. Kiss László pedig először hétfőn, egy órával az előtt csörgetett meg, hogy az MTI-ben megjelent a vele készült interjú. Egyébként a sajtótájékoztató óta végig Magyarországon voltam, és december 28-a óta a Komjádiban edzek szinte mindennap.
Sokan mondták, hogy ne álljak ki másodszor is, mert ezzel öngyilkosságot követek el. Sokkal többet veszíthetek, mint amit nyerhetek. Azt mondták, legyek önző, csak azzal foglalkozzak, hogy nekem mi a legjobb. Én viszont bátran kiállok amellett, amiben hiszek. Az a filozófiám, hogy törekedjünk jobbra! Feszegessük a határainkat! Legyünk egy picivel jobbak ma, mint tegnap voltunk! És holnap legyünk még jobbak! Ha ehhez az szükséges, hogy felvállalom a véleményemet, és elviselem a támadásokat, én megteszem.
Továbbra is imádom Magyarországot, az országot fogom képviselni a versenyeken, és itt fogok készülni. A véleményem nem változik, szerintem lehetnénk jobbak, de én egyedül nem tudok egy rendszert megváltoztatni. Ha más nem hisz abban, hogy ezek a változások megszülethetnek, és igenis lehetünk jobbak, akkor továbbra is csak arra a munkára fogok koncentrálni, amit három éve edzőmmel és férjemmel, Shane Tusuppal elkezdtünk.