Olimpiai érmekbe kerülhet Kiss László lemondása

Kiss László; Hargitay András beszélget Foglalkozás HÉTKÖZNAPI SZEMÉLY szövetségi kapitány
Budapest, 2016. január 6. Kiss László szövetségi kapitány (b) és Hargitay András ifjúsági szövetségi kapitány Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző sajtótájékoztatóján a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. január 6-án. Hosszú Katinka úszónő nem fogadta el a Magyar Úszó Szövetség szerződésajánlatát, a sajtótájékoztatón széttépte a szerződéstervezetet. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az úszók utánpótlás szövetségi kapitánya, Hargitay András teljes mértékben megérti, hogy Kiss László lemondott a felnőttkapitányi posztjáról, de szerinte nem szabad elfogadni a döntését, mert nincs olyan ember, aki képes lenne a munkáját ellátni. Az egykori világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes úszó szerint akár riói érmekbe is kerülhet a 75 éves edző távozása.

"Meg vagyok döbbenve. Annyira felkészületlenül ért a hír, hogy nem is tudok mit reagálni. Olyan, mintha a halálhírét hallottam volna" – mondta az Origónak Hargitay András, a hetvenes évek többszörös világ- és Európa-bajnok úszója Kiss László lemondásáról.

"Ma is többször beszéltem Lacival, és napközben még az edzőbizottságban a jövő héten esedékes dolgokat tervezgettünk" – tette hozzá a jelenleg utánpótlás szövetségi kapitányként dolgozó Hargitay, aki a hír hallatán Kiss korábbi ötszörös olimpiai bajnok úszóját, Egerszegi Krisztinát is felhívta csalódottságában.

Kiss László és Hargitay András az ügyet kirobbantó szerdai sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Soós Lajos


Kérdésünkre kijelentette, bár meg van döbbenve, teljesen meg tudja érteni Kiss Lászlót, hogy a lemondás mellett döntött. "Azt gondolom,

Az a Katinka, akinek ő annak idején nagyon sokat segített, de nemcsak neki, hanem az edzőjének-férjének, Shane Tusupnak is. Ezt a fajta bánásmódot, amit szerdán kapott, semmiképp sem érdemelte meg."

Ez kegyetlenség volt

Hargitay már csak azért is megérti Kiss döntését, mert a kapitány 75 éves korára olyan eredményeket tett már le az asztalra, amilyenekhez más edzőnek egy élet is kevés. "Ha Katinka a sajtótájékoztatón odamegy hozzá, ad neki egy puszit, és azt mondja, 'Laci bácsi, majd később beszélünk', az rendben van, de ami történt, az kegyetlen azzal az emberrel, akinek sok mindent köszönhet.

Hargitay nem gondolja, hogy Hosszú Katinkáéknak ez volt a célja, de szerinte jó lenne, ha megszólalnának Kiss László lemondásáról. "Emberi gesztus lenne, ha azt mondanák, bocsánat, mi nem ezt akartuk."

Mi történt?

Az idén sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka és az úszószövetség között még decemberben robbant ki a konfliktus. A világklasszis úszó egy általa összehívott sajtótájékoztatón élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogy a 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték.
Kiss László az év első munkanapján azt mondta az MTI-nek, hogy hiába keresi, nem tudja elérni Hosszú Katinkát, hogy az edzőtáborokról egyeztessen vele.
Részben erre válaszul tartott Hosszú egy újabb sajtótájékoztatót szerdán, ahol széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem tudja elfogadni, hogy a vb-promóciót szabják a támogatás feltételéül. A helyszínen megjelent a kapitány is, de nem tudott beszélni Hosszúval, mert amikor megpróbálta, az úszó elhagyta a termet. A jelek szerint a kapitány e barátságtalan gesztus miatt mondott le, nem Hosszú kiállása miatt.


A szakember szerint súlyos következményei lehetnek Kiss döntésének. "Az úszásban azért más a feladata egy kapitánynak a csapatsportágakhoz képest. De az biztos, hogy

A kazanyi vb-ről hazaérve még Katinka hátúszását is javította. Óriási tudása van, akár érmekbe is kerülhet a távozása. Nagyon nehéz helyzetbe került a magyar úszósport, és az edzők, a versenyzők is, akikkel együtt készült."

Az ominózus sajtótájékoztató Fotó: Polyak Attila - Origo


Hozzátette, Gyárfás Tamáshoz hasonlóan ő is

megpróbálja majd maradásra bírni Kiss Lászlót.

"Megoldásként egy dolog jut eszembe: az, hogy a szövetség nem fogadja el a lemondását."

Az utánpótlás-kapitány most nem lát olyan embert, aki hirtelen pótolni tudná Kiss Lászlót. "Ez egy annyira összetett feladat, hogy nem tudom elképzelni, ki lehetne az utódja. Ez nem olyan, hogy leakasztok a szögről valakit, ez egy nagyon nehéz ügy, különösen egy ilyen helyzetben."

Mellette állnak

Hargitay állítja, egyszerűen nem igaz, hogy Hosszú Katinka a többi úszót is képviselné. "Kiss Lacitól tudom, hogy sok edző azzal kereste meg, kiállnak mellette. Az egész úszósport egy emberként támogatja Kiss Lászlót" – jelentette ki Hargitay. (Korábban Cseh László azt mondta, nem érti, mi lehet Hosszú gondja a szövetséggel.)