Vágólapra másolva!
A Hosszú Katinka-ügy miatt lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitányságáról a posztot 17 éve betöltő Kiss László. Gyárfás Tamás úszóelnöknek azt mondta, hogy az, ami most van, neki nem kell.

Lemondott tisztségéről Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya – közölte az MTI. A szakvezető a döntéséről telefonon számolt be.

Kiss László és Hosszú Katinka korábban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


Azt mondta, az elhatározásra a szerdán történtek késztették, miután megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján. "Én jóindulattal voltam irántuk, semmit sem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy ilyen elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt" – jelentette ki. Ezzel nyilván arra célzott, hogy amikor megpróbált beszélni Hosszú Katinkával, az úszó eltűnt, és csak egy munkatársával tudott szót váltani, akitől kénytelen volt "időpontot kérni".

– indokolta a szakember a lépését. "Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, és azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott" – közölte Kiss László.

Gyárfás még reménykedik

"Kiss László tíz perce felhívott, és közölte, hogy előttem beszélt az MTI-vel, mert félt, hogy ha velem beszél először, akkor eltérítem a szándékától.

– mondta az Origónak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke. Azt mondta, "megkeseredett és fájó" beszélgetés volt ez a kapitánnyal.

Gyárfás Tamás Forrás: MTI/Földi Imre


"Mondtam neki, hogy azonnal indulok hozzá, hogy beszéljünk. Végül abban maradtunk, hogy hétfőig kikapcsolja a telefonját, mert olyan lelkiállapotban van. Én bízom abban, hogy hétfőn hatást tudok elérni, mert maradnia kell.

aki előtt mindenki tiszteleg, még akkor is, ha mostanság nem úgy sültek el a dolgok" – folytatta Gyárfás.

A MOB már üzent

Egy, az úszószövetséghez közel álló forrásunk szerint a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB) még Kiss László lemondása előtt megüzenték Gyárfásnak, hogy "mindenképpen oldja meg a problémát". A MOB aggodalma érthető, a riói magyar szereplés ugyanis a megszerzett és még megszerezhető kvóták száma alapján egyelőre nem ígérkezik fényesnek. Hosszú Katinka az egész magyar csapat legjobb esélyekkel induló aranyvárományosa – ha az ő felkészülését bármi megzavarja, az az olimpián érmekbe kerülhet.

Ezen a helyzeten pedig tovább ront a sikeres és elismert Kiss László lemondása.

Ami a fideszes Borkai Zsolt által vezetett MOB-tól érkező üzenetet illeti: érdemes megjegyezni, hogy a fontosabb olimpiai sportágak szövetségei közül az úszóké az egyik utolsó, ahol a 2010-es választások óta nem volt váltás (a másik a kajak-kenusoké, ahol még mindig az egykori MSZP-s parlamenti képviselő, Baráth Etele az elnök). Gyárfást pedig az általa tulajdonolt egykori Nap TV irányultsága alapján egyértelműen a baloldalhoz szokták sorolni, ráadásul 2006-ban kis híján megbuktatta a már akkor nyíltan a Fideszhez kötődő Schmitt Pál MOB-elnököt. Fideszes politikus azért most is van a MÚSZ elnökségében, Hoffmann Tamás újbudai polgármester 2012 óta tagja a testületnek.

Nem lenne jó, ha ma úgy menne le a nap, hogy Gyárfás Tamás és a borzalmas Napkelte összes korábbi politikai haszonélvező...

Közzétette: törökgáborelemez2016. január 7.

Katinkáról már semmit

Kérdésünkre, hogy Kiss lemondása mennyiben köthető Hosszú Katinka szerdai sajtótájékoztatójához, az elnök így válaszolt: "Ahogy mondtam, csak annyit mondott, hogy neki ez nem kell. De Hosszú Katinkával kapcsolatban semmi mást nem mondok, mert megfogadtam, hogy lezártam az üzengetést" – jelentette ki Gyárfás.

Kiss László nyilatkozik Hosszú Katinka szerdai sajtótájékoztatóján Fotó: Polyak Attila - Origo


Az idén sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka és az úszószövetség között még decemberben robbant ki a konfliktus. A világklasszis úszó egy általa összehívott sajtótájékoztatón élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogy a 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték.

Kereste, de nem találta

Gyárfás Tamás még január elején is óvatosan reagált Hosszú kritikájára, illetve megpróbálta az egyik kérését teljesíteni. Kiss László azonban az év első munkanapján azt mondta az MTI-nek, hogy hiába keresi, nem tudja elérni Hosszú Katinkát, hogy az edzőtáborokról egyeztessen vele.

Részben erre válaszul tartott Hosszú egy újabb sajtótájékoztatót szerdán, ahol széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem tudja elfogadni, hogy a vb-promóciót szabják a támogatás feltételéül. A helyszínen megjelent a kapitány is, de

nem tudott beszélni Hosszúval,

mert amikor megpróbálta, az úszó már elhagyta a termet.

Szavazzon!

Jól tette Kiss László, hogy lemondott?


Hosszú a tájékoztatón azt mondta, a jövőben teljesen egyedül, "magánzóként" fog készülni a riói olimpiára, sejtetve ezzel, hogy a váltók munkájában sem akar részt venni. Azt is megemlítette, hogy Kiss László valójában csak egyszer próbálta őt hívni, egy órával az előtt, hogy hétfőn az MTI-nek nyilatkozott. Gyárfás Tamás ezután már sokkal keményebben beszélt Hosszú ügyéről.

Cseh sem tudott róla

Az Európa- és világbajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László az Origótól értesült Kiss lemondásáról. "Nem tudok mit mondani, most hallom először a hírt, éppen végeztem az edzéssel” – mondta Cseh László. Kérdésünkre, hogy mit gondol Kiss kapitányként végzett munkájáról, annyit mondott, szerinte "minden rendben volt vele".

Kiss Lászlót az 1988-as szöuli olimpián, 14 évesen aranyérmet nyerő Egerszegi Krisztina edzőjeként ismerte meg a magyar közvélemény. 1993-ban lett a női úszócsapat edzője, 1999-től pedig a teljes válogatott szövetségi kapitánya.