Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetség azt állítja, hivatalos meghívóban értesítette a Magyar Úszószövetséget arról, hogy Hosszú Katinka indulni akar az Arena Pro-versenysorozatban. A MÚSZ amellett a doppingellenes rendszerben is láthatja a versenyzők programját.

Ha egy külföldi versenyző jelzi azon szándékát, hogy indulna egy, az amerikai úszószövetség által szervezett versenyen, akkor az amerikai szövetség

hivatalos meghívót küld a sportoló saját szövetségének, ahogy ezt a szabályok előírják

– ezt írta az Origo kérdésére John Martin, az amerikai úszószövetség kommunikációs menedzsere arra a kérdésre, hogy szüksége van-e Hosszú Katinkának a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) versenyengedélyére a hétvégi austini versenyen való induláshoz.

Vajon az a baj, hogy nem személyesen szólt? Fotó: Polyak Attila - Origo


A kérdésünket még kedden küldtük el, amikor Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke bejelentette, hogy mivel Kiss László szövetségi kapitány Hosszú Katinka Facebook-oldaláról "hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban van", addig nem adnak versenyengedélyt Katinkának, amíg föl nem hívja a kapitányt.

A MÚSZ és az időzavar

Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a közlemény fő állításából a hétfői értesülés biztosan nem igaz, hiszen mint az Origo is megírta, Kiss László már az M4 vasárnap esti műsorában azt mondta, hogy tudomása szerint Hosszú "elutazott az Egyesült Államokba, egy versenyre". Akkor e-mailben kérdeztük erről a MÚSZ sajtóbizottságának vezetőjét, Csurka Gergelyt, de nem kaptunk választ.

Szerdán aztán Gyárfás Tamás egy rövid közleményben azt írta,

a szövetség mégis megadja a versenyengedélyt,

noha a kapitányhoz nem érkezett meg a várt telefonhívás Texasból. Az engedély elküldésére egyébként valószínűleg nem is lett volna szükség – John Martin legalábbis a válaszában azt írta, hogy ha a meghívó elküldése után nem érkezik reakció, akkor úgy veszik, hogy a sportoló megkapta az engedélyt a szövetségétől. Gyárfás Tamás szerint ugyanakkor Hosszú menedzsmentje hétfőn kifejezetten kérte tőlük az engedélyt az Arena Pro Swim Seriesen való részvételhez.

Gyárfás Tamás valamiért engedett Forrás: MTI/Földi Imre


Írásban elküldött azon kérdésünkre, hogy a Kiss nyilatkozata és a keddi közlemény között feszülő ellentmondásnak volt-e köze a visszakozáshoz, az elnök nem válaszolt. Hiába próbáltuk elérni őt csütörtökön, hogy megkérdezzük, miért nem tudnak a szövetségben az amerikaiaktól érkezett meghívóról. Küldtünk újabb levelet is, de választ a cikk megjelenéséig nem kaptunk.

Nem használják a WADA rendszerét?

Korábban Csurka Gergely azt mondta az Origónak, hogy októberben a szövetség már tudni szokta, hogy a versenyzők hova mennek versenyre, és hova edzőtáborozni, Hosszú Katinka azonban ezúttal nem osztotta meg a MÚSZ-szal, hogy milyen tervei vannak.

Hardcore practice ✔️ #IronLady #IronNation

Iron Lady (@hosszukatinka) által közzétett fénykép,


Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője ugyanakkor az Origo érdeklődésére azt mondta, a MÚSZ tudhat Hosszú programjáról, ha akar. Katinka a nemzetközi vizsgálati csoport tagja, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által működtetett ADAMS rendszerbe kilencven napra előre fel kell vinnie, mikor merre jár a világban, hogy bármikor ellenőrizhessék a doppingellenőrök.

– mondta Tiszeker Ágnes.

Hetek óta tart a botrány

A tavaly sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka és az úszószövetség között még decemberben robbant ki a konfliktus. A világklasszis úszó egy általa összehívott sajtótájékoztatón élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogy

a 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték.

Január első hetében Hosszú újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem tudja elfogadni, hogy a vb-promóciót szabják meg a támogatás feltételéül. A konfliktus miatt Kiss László szövetségi kapitány először lemondott, majd úgy döntött, mégis marad. Közben a szövetség nyilvánosságra hozta a szerződést.