Kapás éremesélyes lenne Rióban

Kapás Boglárka, úszás
Hungary's Boglarka Kapas, bronze, poses, during the podium ceremony of the women's 1500m freestyle swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 4, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Kapás Boglárka egy hónapja döntött úgy, hogy távozik a BVSC-től és a továbbiakban az UTE úszóival, többek között az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániellel együtt készül a riói olimpiára. Egyelőre úgy érzi, a váltással sokkal motiváltabb lett.

„Már hivatalosan is az UTE versenyzője vagyok. Máris sokkal motiváltabbnak érzem magam, több kedvem van az edzésekhez, mint előtte. Talán korainak tűnhet a megállapítás, de pontosan az játszódik le bennem, amire számítottam. Nagy döntést hoztam, a nevelőegyesületben eltöltött 17 év után alaposan meg kellett gondolnom, hogy mire is szánom el magamat” – nyilatkozta Kapás a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki aranyérmes úszó nem szerette volna összehasonlítani egykori és jelenlegi edzőit.

Kapás Boglárka Forrás: AFP/Christophe Simon

„Természetesen edző és edző között mindig van különbség. Számomra most az volt a fontos, hogy saját magamban érezzem a különbséget. A BVSC-ben dolgozó Nagy Péter fantasztikus edző, ahogy Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs is az az UTE szakosztályában.”

Kapás eddig a világbajnok Bernek Péter társaságában készülhetett, most viszont az olimpiai bajnok Gyurta Dániellel utazhat el négy hétre Floridába. Gyurta néhány napja kijelentette: kicsi az esély arra, hogy az olimpia előtt a londoni Európa-bajnokságon is elindul.

„Az Európa bajnoki szereplésemről még nem döntöttünk. Jelenleg azt mondom, szívesen megmérettetném magamat az olimpia előtt, úgy, ahogy azt négy éve Debrecenben tettem. De nincs kizárva, hogy

inkább az olimpiai felkészülésemre koncentrálok, és itthon maradok.”

Éremért megy Rióba Forrás: AFP/John MacDougall

A 2012-es londoni olimpián 8:23.89 perces idővel hatodik lett a 800 méteren, most jobb időben és helyezésben reménykedik.

„Azért küzdök ezekben a hónapokban, hogy

az olimpiához közeledve egyre biztosabbá váljon, hogy éremesélyes vagyok.

Ehhez nagyon erős időkre lesz szükség, ezzel is tisztában vagyok. A mezőny egyre erősebb és nem kérdés, hogy az olimpiára mindenki nagyon fel fogja szívni magát. Aztán Rio után a következő nagy feladat, hogy szeptemberben sikerrel tudjam folytatni a tanulmányaimat az ELTE pszichológia szakán.” – hangsúlyozta az UTE válogatott úszója.