Csak az öt óra edzés és a félsz mindennap

úszás, uszoda
Policemen swim in the pool inside the health institution ANAS "National Association of Social Action" in The Courbat castle in Le Liege, central France on January 07, 2015. Founded in 1953, this medical hotel is a rehabilitation centre used by members of the national police and the ministry of interior. GUILLAUME SOUVANT / AFP
Vágólapra másolva!
Molesztálások, verések, alpári hangnemben üvöltözés, lelki terror, csoportos erőszak – hihetetlen történetekre derült fény az utóbbi években a magyar úszósport világából. Hogyan lehet egy egyébként példaképeket nevelő közeg annyira zárt, hogy ilyen esetek csak véletlenül derüljenek ki?

"Akik benne vannak, sokszor nem is tudnak arról, hogy zárt rendszerben vannak: egyszerűen csak mindentől védik magukat. Nekünk az volt a természetes világ, a mindennapi edzés öt órában, a félsz és a több tíz kilométer. Hogy ezen túl is van világ, tévé, film, színház vagy játék, nem volt lényeges számunkra.

Önmagától bezáródik egy közeg, mert a benne lévők védik egymást, nem szívesen beszélnek az ilyen esetekről.

De mit is mondjanak, hiszen nincs nyelvük sem hozzá. Mi annak idején egymással sem beszéltünk erről. Kérdezni és kritizálni nem lehetett" – mondta az Origónak Kiss Noémi író a magyar úszósportban akkor uralkodó állapotokról, amikor ő úszott.

Kiss Noémi: Zárt rendszerben vannak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Jens Kalaene

A sport világát a Sovány angyalok című regényében is feldolgozó Kiss Noémi a nyolcvanas években többek között a később öt olimpiai bajnoki címet szerző Egerszegi Krisztinával úszott együtt, egészen 14 éves koráig. Egyik edzője éppen Kiss László volt, aki csütörtökön mondott le a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányi tisztségéről, miután kiderült, hogy 1962-ben csoportos nemi erőszak miatt elítélték, és emiatt börtönben is ült. Kiss László történetét több mint ötven éven át hallgatás övezte a magyar úszótársadalomban, pedig rengetegen tudtak róla, és

ez a bezárkózás a jelek szerint általában is jellemző, ha a sportág vitatott ügyeiről van szó.

A szövetség jelenlegi vezetésével és személyesen Kiss Lászlóval régóta élesen szemben álló debreceni úszóedző, Hornyák Viktor szerint jellemző eset volt, amikor a korábban Egerszegi Krisztinát is oktató K. Miklóst 2003-ban őrizetbe vette a rendőrség, miután egy hétéves tanítványa azt mesélte a szüleinek, hogy az edző fogdosta a testét, és a nemi szervét mutatta neki.

K. 13 napot töltött előzetes letartóztatásban, miközben a vele szimpatizálók versekkel, aláírásokkal, felháborodott levelekkel és együtt érző nyilatkozatokkal álltak ki mellette. Hornyák úgy véli, ez egyfajta tudatos stratégia, a közvélemény előtt jó színben feltüntetni a szorult helyzetbe került illetőt, aki mögött felsorakoznak az edzők, szülők, sportolók, miközben

az áldozat egyedül marad vele szemben.

Nem minden áldozatot zaklatnak persze szexuálisan, de a fizikai és verbális erőszakot is nehéz lehet feldolgozni egy gyereknek, különösen, ha úgy érzi, senkivel nem tud erről beszélni.

Feudális, patriarchális

Kiss Noémi az Origónak azt mondta, roppant nehezére esik arról beszélni, hogy mi történt vele, és mit tapasztalt az uszodák környékén, mert csak felnőtt fejjel látott rá. Érzéseit még íróként is nehezen tudja megfogalmazni arról, milyen volt gyerekként úszni és versenyezni.

Akkor is, ha sikeresek, eredményesek. Feudális, patriarchális rendszer ez, aminek meg kellene változnia, és megváltoztatni a nyelvét is" – magyarázta. Hozzátette ugyanakkor, maga sokat köszönhet az úszásnak, kitartást, barátokat, egy életszemléletet, amiben a sportnak fontos szerepe van.

Ami kívül van, nem létezik Forrás: AFP/Guillaume Souvant

"Volt egy srác, akinek a verés csak azért járt, mert létezett. Irritálta az edzőnket a maflasága, a bénasága, hogy soha nem beszélt vissza. Olyan verhető volt. Berángatta a WC-be, megverte, kijöttek" – olvasható a Vs.hu-nak adott, három évvel ezelőtti interjújában. Most azt mondta, Kiss Lászlót jó edzőnek gondolja, a világ legjobbjának, de helyesnek tartja, hogy lemondott.

Kiss Noémi szerint látszik, hogy az érintettek nagyon komolyan reagálnak arra, ha valaki elmeséli a saját történetét. "Rengeteg levelet kapok, ma tele is volt a postaládám. Anyukák írják, hogy hasonlót láttak és éreztek. Az uszoda világa ellentmondásos, mert sok sikert és sok szenvedést is kapnak az élsportolók.

Mindenkinek más a tapasztalata, de az úszóközegben egyetértenek azzal, hogy a sportágon belül keményen kell küzdeni, és a nyolcvanas években volt edzői fenyítés és verés is. Úszók is írtak nekem, és lájkolták a cikket, jelezték, egyetértenek azzal, ami benne van" – mondta az Origónak. Szepesi Nikolett könyvét is fontosnak tartja, mert ugyan az irodalmi értéke nulla, az információértéke magas: olyasmiről beszélt az uszodával kapcsolatban, ami ma még mindig tabunak számít.

Nevelési célzat

Turi György korábban a Blikknek elismerte, hogy időnként fizikai eszközökkel is megfegyelmezte a tanítványait, de mostanra a szigorúbb társadalmi megítélés miatt felhagyott ezzel a módszerrel. "Egerszegi Krisztina is kapott pofonokat. Más is. Elismerem, ha szükségét éreztem, eljárt a kezem, de csakis a sportolók érdekében. Nevelési célzattal" – mondta az ország egyik legelismertebb úszóedzője.

Turi György (balra) és Kiss László Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt azonban Kiss Noémi is hozzáteszi, hogy mára talán jobb lett a helyzet. "A két pici gyerekemmel járok úszni, de már egész másképp beszélnek az edzők a gyerekekkel” – mondta Kiss Noémi pénteken a Klubrádiónak.

Hasonlóan nyilatkozott a vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid: sohasem tapasztalt olyat, amiről Szepesi Nikolett és Kiss Noémi beszámolt. "Nem láttam, hogy valakit agyonvertek volna, hogy ússzon, vagy molesztáltak volna lányokat. Persze üvöltözés, feszültség az előfordulhat, de ez szerintem normális" – mondta Verrasztó röviden az Origónak.

Verrasztó Dávid: Üvöltözés, feszültség az előfordulhat, de ez szerintem normális Fotó: Pataky Zsolt

Turi György és Kiss László kapcsán azért felmerül, hogy tényleg lehet-e fenyítéssel, bántással, szigorral eredményt elérni, vagy lehetett volna-e támogatással, biztatással, segítséggel? – teszi fel a kérdést Kiss Noémi. "Ami nekem megrázó volt, hogy mindkét edzőt szerettem, de tartok tőlük mind a mai napig, nem szívesen találkoznék velük, az apafigura és a rém együtt vannak jelen az alakjukban" - mondta, hozzátéve, hogy élete legmélyebb tabujáról van szó.