Hargitay: Méltatlan lett volna, ha én is felállok

Hargitay András, az új szövetségi kapitány és két segítője 2016 április 11-én
Hargitay András, az új szövetségi kapitány és két segítője 2016 április 11-én
Vágólapra másolva!
Hargitay András újdonsült szövetségi kapitány szerint az úszótársadalom többsége kiáll Kiss László mellett, aki börtönbüntetése után kapott egy új esélyt, és ezzel élni is tudott. Hargitay a Digi Sport Reggeli Start című adásában azt is elmondta, hogy sokat jelentett neki, hogy az edzők éreztették vele, hogy támogatják a kapitányi kinevezését.

Hargitay volt már korábban kapitány, 1984 és 1988 között irányította a válogatottat, azt mondta, akkor könnyebb helyzetben volt, mert állt mögötte egy olyan edzői stáb, amit Széchy Tamás és Kiss László alkotott.

Álságos lett volna, ha azon agyal, hogy vállalja-e

A mostani kinevezés előtt sokat jelentett Hargitay számára, hogy az edzők közül sokan felhívták azzal, hogy vállalja el. "Álságos lett volna, ha azon gondolkozom, hogy elvállaljam-e a feladatot. Korábban még arról volt szó, hogy 2021-ben köszön el Kiss László, hiszen eredetileg azt a vizes vébét rendeztük volna mi, aztán 2017 volt a második opció, de most hirtelen a nyakamba szakadt a feladat. Bajban van az úszóközösség, méltatlan lett volna, ha én is felállok. Az emberre mindig feladatokat ró az élet, nekem ezek soha sem voltak könnyűek, igyekszem megoldani a mostani is" - nyilatkozta a magyar úszósport első világbajnoka, aki azt reméli, hogy most már közvélemény és az úszótársadalom is nyugalmat és békét akar.

Nyugalmat és békét akar az úszás körül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kiss László kinyitotta a világot mások számára

Hargitay megerősítette, amit korábban más is említett, hogy Kiss László 1961-ben történt nemierőszak-ügye és a börtönbüntetése köztudott volt az uszodában, de konkrét részleteket nem ismertek. Ő nem érti, miért kérnek számon egy 1960-as években meghozott ítéletet a szövetségen, mert "Kiss László letöltötte a büntetését, majd kapott egy újabb esélyt, amivel élni tudott, és bizonyította, hogy új útra tért. Kinyitotta a világot mások számára, gondoljunk csak a versenyzőire, vagy azokra, akiket megtanított úszni. Adott valamit ennek a közösségnek, és a közösség nagyobbik része nem is ítéli őt el."

Hagyjuk nyugodtan készülni Hosszút

Szóba került a Hosszú Katinka-ügy is, amiről Hargitay azt mondta, tavaly októberben történt egy beszélgetés, amikor ő vállalta, amit Hosszú kért, aztán az úszó faképnél hagyta a szövetséget, és a Magyar Olimpiai Bizottságot, és bár Hargitay később többször írt neki, ezekre a megkeresésekre nem jütt válasz. "Hagyjuk őt nyugodtan készülni, most az a fontos" - zárta le a témát az újdonsült kapitány.