Gyárfás maradt az úszószövetség elnöke

Kiss László, Gyárfás Tamás
Budapest, 2016. január 14. Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (j) az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Elsöprő többséggel bizalmat szavazott Gyárfás Tamásnak a közgyűlés, így továbbra is ő a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

A sportvezető a MÚSZ vasárnapi, évi rendes közgyűlésén kért bizalmi szavazást. A tagság nyílt voksolással - 118 igennel, egy nem (ez minden bizonnyal Hornyák Viktor volt) és egy tartózkodás mellett - erősítette meg tisztségében Gyárfást, aki 1993 óta elnök, s legutóbb tavaly, ötéves időtartamra választották újra.

Az elnök a vasárnapi fórum - amelynek napirendjén nem szerepeltek személyi kérdések - elején fordult a küldöttekhez: foglaljanak állást, hogy továbbra is bíznak-e benne, vagy sem. A szavazásra azért volt szükség, mert előbb a Hosszú Katinka-ügy, majd Kiss László botránya megrázta az úszószövetséget.

Minden Kiss Lászlóról szól

"Ha nincs bizalom, nem vállalhatom tovább az elnöki tisztséget" - szögezte le a közgyűlés elején, hozzáfűzve: az a kérése, hogy térjen vissza a sportág életébe a nyugalom. "Ma minden arról szól, mit tett 1961-ben Kiss László" - mondta, majd arról beszélt, hogy az időközben lemondott szövetségi kapitány ügye mellett más homályos ügyek kerültek elő, doppingvádak felmelegítése zajlik, gyerekverő úszóedzőkről cikkeznek, és van, aki "saját házunk táján önti az olajat a tűzre".

A Kiss László-ügy miatt is kellett a szavazás Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Felnéztem Kiss Lászlóra. Nem voltam felkészülve egy ilyen fordulatra vele kapcsolatban. Elítélem az erőszakot. A legszomorúbb azonban számomra, hogy nem létező doppingvádakat emlegettek fel, s hogy az edzők verték a gyerekeket. Ezek mind kitalációk" - mondta Gyárfás a Blikknek.

Gyárfás a jelenlevők tapsvihara közepette köszönte meg a bizalmat.

Hova tűnt 100 millió?

Az "ellenzéket" megtestesítő Hornyák Viktor - aki rendre, minden napirendi pontnál nemmel szavazott - hozzászólásában a szponzori pénzekről kérdezett, a szerinte eltűnt 100 millió forint sorsáról érdeklődve. Halász Sarolta, a MÚSZ pénzügyi vezetője cáfolta, hogy hiány lenne, és magyarázatul azt hozta fel, hogy sok esetben utólag, csak a szerződéskötések után kapják meg a támogatást a szponzoroktól.

Gyárfás Tamás minden botrányt túlél Forrás: MÚSZ/Szaka József

Gyárfás Tamás reagálásában hangoztatta, hogy meggyőződése szerint még több szponzoruk lesz, és az eddiginél is jobb lesz a helyzet, "főleg, ha nem romboljuk a tekintélyünket".