Az úszókapitány szerint reális a csúcssiker

Cseh László
London, 2016. május 19. Cseh László a 200 méteres pillangóúszás döntőjében az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 19-én. A sportoló aranyérmet nyert. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hargitay András szerint reális eredményt hozott a Londonban vasárnap befejeződött Európa-bajnokság, melyen minden idők legeredményesebb kontinensviadalát zárták a versenyzők tíz arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel.

"Benne volt ez a zsákban csak ki kellett őket halászni" - nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség videójában Hargitay András, aki szerint születtek meglepetések - mint például a 4x200 méteres női gyorsváltó győzelme, Szilágyi Liliána 200 méter pillangón elért második, vagy a 4x100 méteres férfi vegyesváltó harmadik helye -, ugyanakkor el is hagytak érmeket - utalt ezzel Gyurta Dániel hiányzására, vagy arra, hogy Cseh László címvédőként a legjobb előfutamban elért eredménnyel lépett vissza a 200 méter vegyes elődöntője előtt.

"Úgy gondolom, ez egy reális kép most a magyar úszósportról,

az Európában betöltött szerepéről, és ez nem kis büszkeséggel tölt el bennünket - mondta a szövetségi kapitány. "Ugyanakkor ez arra hívja fel a figyelmet, hogy még nagyobb odaadással kell készülni a további versenyekre, és alázattal a riói olimpiára."

Cseh László címvédőként a legjobb előfutamban elért eredménnyel lépett vissza a 200 méter vegyes elődöntője előtt Forrás: MTI/Kovács Anikó

Erős lehet az olimpiai szereplés is

A tréner hangsúlyozta, ezek az eredmények komoly, talán kissé túlzott elvárásokat is fogalmaznak meg a versenyzőkkel szemben, ezért ezeket reálisan kell értékelni annak érdekében, hogy "se magunknak, se másoknak ne okozzunk csalódást."

Arra is utalt a kapitány, hogy egy erős olimpiai szereplést is előre vetíthet ez a mostani siker, és nem titok, hogy elsősorban

Hosszú Katinkától, Cseh Lászlótól, Verrasztó Dávidtól és Gyurta Dánieltől várnak kiemelkedő eredményeket Rióban.

Azt is hozzátette a szakember, hogy ahogyan a brit fővárosban, úgy Brazíliában is lehetnek meglepetések. Utóbbi kapcsán kiemelte a 4x200 méteres női gyorsváltót, amelynek "nagyon jó ideje van."

Hargitay: ez egy reális kép most a magyar úszósportról Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Már el kell kezdeni gondolkozni, hogy ezt hogyan tudjuk még jobbá tenni. Ráadásul pont egy olyan időpontban van, amikor senkinek nem zavarja a felkészülését, se délelőtt, se délután" - tette hozzá.

Az éremtáblázat élén

Hargitay András megjegyezte, volt pár olyan olimpia, ahol "nem minden úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de talán ez egy olyan lesz, ahol úgy sikerül minden, ahogy szeretnénk."

Vasárnap véget ért Európa-bajnokságon a magyar úszócsapat tíz aranyérmet, 4 ezüstöt és 5 bronzot szerzett, amivel az élen zárta az úszóversenyeket.