Vágólapra másolva!
Talán soha nem volt olyan ingatag a helyzete a Magyar Úszószövetség 23 éve regnáló elnökének, Gyárfás Tamásnak, mint ezekben a napokban. Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori sportigazgatója szerint Gyárfásnak azonnal le kellene mondania a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáról. Széles Sándor mesteredző úgy véli, nagyon sokan tartanak a szövetség haragjától. Egyre növekszik azoknak a tábora, akik szerint Gyárfásnak mihamarabb távoznia kellene a MÚSZ éléről. Összeállításunkban a magyar úszósportban dolgozókat, egykori versenyzőket, sportvezetőket kérdeztünk.

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő, Hosszú Katinka 2015 decembere és 2016 januárja után immáron harmadik támadását indította Gyárfás Tamás ellen. (Az ügy pontos kronológiáját keretes írásunkban olvashatják.) Az előző két felvonáshoz képest azonban jelentős különbség, hogy

Hosszú mellé egyre több versenyző és edző sorakozik fel.

A helyzet mindazonáltal roppant kényes. 2017-ben Budapest rendezi az úszó-világbajnokságot, pár héttel később pedig Limában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról dönt, hogy Budapest, Los Angeles és Párizs közül melyik város adhat otthont a 2024-es nyári olimpiának. Márpedig a mostani botrány elképzelhető, hogy nem áll meg Magyarország határain.

2016. január 6. Hosszú Katinka látványosan széttépte azt a szerződést, amelyben a Magyar Úszószövetség 12 millió forintot ajánlott fel az olimpiai felkészülésére Fotó: Polyak Attila - Origo

Gyárfás Tamás helyzete azért is nagyon bonyolult, mert az 1993 óta hivatalban lévő elnök a magyar szövetségen túl a FINA-ban, vagyis a sportág nemzetközi szövetségében is jelentős pozíciót tölt be. A világ egyik legjelentősebb sportági szakszövetségének az alelnöke, tagja a FINA legszűkebb döntéshozói testületének.

Kovács Tamás: Gyárfásnak azonnal le kellene mondania

Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori sportigazgatója szerint Gyárfás Tamásnak mindenképpen le kellene mondania az úszószövetségben betöltött elnöki posztjáról.

A sportvezető úgy véli, hogy az összefogás a legfontosabb a jövő évi vb előtt.

Kovács ugyanakkor azt mondja, hogy Gyárfásnak a budapesti világbajnokság szervezési munkáit végig kell csinálnia.

Kovács Tamás szerint Gyárfás Tamásnak le kellene mondania az MÚSZ elnöki posztjáról Fotó: Polyák Attila - Origo

„Úgy vélem, hogy Gyárfás nem érti meg az idők és Hosszú Katinka szavát. Szerintem a MÚSZ elnöki posztjáról mindenképpen távoznia kellene, de úgy, hogy a Nemzetközi Úszószövetségben betöltött posztjáról nem mond le.

Azt mindenkinek – így neki is – tudomásul kell vennie, hogy az olyan világklasszis sportolók, mint Hosszú Katinka konok, egoista emberek. Ezért tudtak olyan eredményeket elérni, amilyeneket. Világosan látszik, hogy Hosszú Katinka nem fog meghátrálni, nem fogja a véleményét megváltoztatni, és nem köt békét Gyárfással.”

Kovács Tamás (a képen balra) Kamuti Jenő társaságában. Kovács azt mondja, Gyárfásnak azonnal távoznia kell Forrás: MTI/Beliczay László

Kovács Tamás azt is hozzátette, hogy Gyárfást ismerve egészen biztos abban, hogy a sportvezető magától nem fog távozni. A MOB volt sportigazgatója úgy véli, hogy a sportági szereplők csak akkor tudnák az elnököt lemondásra kényszeríteni, ha egységesen felsorakoznának Hosszú Katinka mögé. „Klasszis versenyzőink közül Cseh László még nem nyilvánított véleményt.

Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, a Verrasztó testvérek, Bernek Péter és Kozma Dominik már felsorakozott a háromszoros olimpiai bajnok mögé.

Az edzők közül azonban kevesen szólaltak meg. Láttam a mohácsi edző kolléga, Czakó Csaba reggeli nyilatkozatát. Nem szeretném őt megbántani, de egyedül ebben a harcban ő kevés. Mellé kellene a többieknek is felsorakozni.”

Az államtitkár szerint a versenyzők joggal fogalmazhatják meg problémáikat

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára az üggyel kapcsolatban a következőt mondta az Origónak:

„Mint sportért felelős államtitkár nagyon szívesen ismertetem az álláspontomat az élsport, az utánpótlás-nevelés, a diáksport, a szabadidősport vagy épp a létesítményfejlesztések területén.

Ha azonban kimagasló teljesítményű, rendkívüli sportolók fogalmaznak meg kritikát a sportág valamely vezetőjével szemben vagy a szövetség működésével kapcsolatban, azt nem nekem, hanem az úszótársadalomnak kell megítélni, és a szövetség elnökségének, illetve a közgyűlésének van lehetősége lépéseket tenni. Ami biztos, hogy ezek a sportemberek elképesztő munkával és kitartással küzdenek azokért az eredményekért, amelyekkel szurkolók ezreinek szereznek örömteli pillanatokat, és egy egész ország sportbeli hírnevét öregbítik. Joggal fogalmazhatnak meg tehát problémákat, igényeket, és én mindent el fogok követni, ami államtitkárként hatáskörömben áll, hogy továbbra is ilyen kimagaslóan teljesíthessenek.

Gyárfás Tamás lemondásával kapcsolatban, jogászként, szeretném leszögezni, hogy egy tisztségviselő megválasztása mindig demokratikus folyamat eredménye, ezáltal esetleges távozásának is megvannak a jogi keretei, akár lemondásról, akár visszahívásról legyen szó.

Az úszószövetség körül kialakult helyzet biztosan nincs jó hatással a jövő évi vizes világbajnokságra, de egy autonóm szövetség, és a sportolóinak a viszonya nem hiszem, hogy komolyan befolyásolná a rendezést vagy magát a rendezvényt. Látni kell, hogy a sport rendkívül gyorsan és dinamikusan fejlődő ágazat, és ezért fontos, hogy ne csak a sportolók, de a szövetség is minél gördülékenyebben tudjon átállni erre a dinamikára. Ebben a folyamatban, ahogy eddig is, napi kapcsolatot tartok a szövetségekkel, és amennyiben szükséges, a sportolókkal, lehetőségeim szerint segítve a mindennapi munkájukat.”

Czene Attila: Feleslegesen gyakorol kegyet a MÚSZ

Czene Attila, olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke csalódottan értesült az elmúlt napok történéseiről. A jelenlegi helyzetet látva azon is elgondolkodott, hogy elinduljon-e a 2017-es, szintén budapesti rendezésű FINA Masters (öregfiúk) világbajnokságon, amelyre egyébként augusztus óta készül, mert ígéretet tett magának, hogy 42 évesen is példakép szeretne lenni.

Czene Attila, az 1996-os atlantai olimpia bajnoka úgy véli, hogy a MÚSZ-nak semmi oka kegyet gyakorolni Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Látva az elmúlt napok eseményeit és a kialakult helyzetet, valamint azt, hogy Gyurta Dániel, Kapás Boglárka és a Verrasztó testvérek is kiálltak Hosszú Katinka mellett,

– nyilatkozta az Origónak az 1996-os atlantai olimpián aranyérmet nyerő Czene. – Nekem mint egykori úszónak különösen fáj, hogy a hírekben gyakran az jelenik meg, hogy az úszás körül nincs minden rendben. Az úszás és az úszók körül sosincs probléma, sikeresek, és hozzák az eredményeket. Az állami támogatásból működő Magyar Úszószövetség teljesen más, a kettőt nem szabad összekeverni. Nem célszerű a részükről eljátszani, hogy kegyet gyakorolnak, amikor felkészülési szerződést íratnak alá a sportolókkal, mert ez a mostani kormánynak köszönhető.”

Hosszú Katinka ismét bedobta a követ a magyar úszósport állóvizébe Forrás: AFP

„A Magyar Úszószövetségnek nem kell kegyet gyakorolnia azért sem, mert nagyjából kétmilliárd forintos állami támogatásból, tehát közpénzből segíti a magyar úszók felkészülését és sikerekért járó jutalmak kiosztását.

Ennek örömteli feladatnak kellene lennie.

Ha ezek után az úszótársadalom kiválóságai úgy érzik, hogy elégedetlenek, akkor tényleg baj lehet, függetlenül attól, mi az igazság, és mi van a háttérben. A rendszer működik, hiszen Rióban is jöttek az eredmények. Mégis hallunk elégedetlen hangokat, tehát valami nincs rendben, ezt egy laikus is érzi.”

Szóháború - több felvonásban

2015. december 22.: Hosszú Katinka sajtóközleményben bírálta a Magyar Úszószövetséget. Indoklása szerint a 2015-ös eredményei után sem kapta meg azt a támogatást, amit szeretett volna. „Kéréseim teljesítését attól tette függővé a MÚSZ, hogy az arcomat és a nevemet adom-e a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság reklámozásához.”

2015. december 22.: Gyárfás Tamás elnök azt mondta, magánemberként bántotta, hogy Hosszú Katinka nem vesz részt a vizes-vb reklámfilmjében.

2015. december 23.: Cseh László nem osztja Hosszú Katinka véleményét. Úgy érzi, minden támogatást megkapott a szövetségtől, és ennek a remek kazanyi vb-szereplésében is szerepe volt.

2015. december 29.: Hosszú Katinka saját kabint kapott a Komjádi uszodában. Korábban ennek a hiányára is hivatkozott, amikor nekiment az úszószövetségnek.

2016. január 6.: Hosszú Katinka nem fogadja el, hogy a szövetség a budapesti vb promóciójához köti a felkészülése támogatását, ezért nem írja alá a neki ajánlott 12 millió forintos szerződést, amelyet egy sajtótájékoztatón látványosan széttépett. Úgy döntött, a magánzóként fog készülni és versenyezni.

2016. január 7.: Gyárfás Tamás szerint a vizes-vb kampányfilmjében csak pénzért lett volna hajlandó szerepelni Hosszú Katinka, de erre a szövetségnél elvi alapon nemet mondtak.

2016. január 15.: Az olimpiai bajnok Szabó József furcsának tartja, hogy csak ő állt ki Hosszú Katinka mellett. Innentől kezdve a riói olimpiai felkészülés került a középpontba.

2016. május: Hosszú Katinka négy aranyérmet nyert a londoni Eb-n.

2016. augusztus: Hosszú Katinka három arany- és egy ezüstérmet szerzett a riói olimpián.

2016. augusztus 16.: Gyárfás Tamás azt mondta, a vizes-vb-n az úszónő beleegyezése nélkül nem lesz Hosszú Katinka-óriásposzter Budapesten, pedig a szövetség nem kereskedelmi céllal felhasználhatná az őt ábrázoló képet.

2016. november 15.: Hosszú Katinka nyílt levélben közölte, hogy értetlenül áll Gyárfás Tamás azon nyilatkozatai előtt, miszerint minden a legnagyobb rendben van közöttük. Az úszónő egyúttal lemondásra szólította fel az elnököt.

2016. november 15.: A szövetség szerint a Hosszú kritikájában szereplő vádak megalapozatlanok.

2016. november 16.: Gyárfás Tamás kijelentette, nem mond le, de – óvatosan – támogatást ajánl Hosszú Katinkának.

2016. november 16.: Gyurta Dániel és Kapás Boglárka is kiállt Hosszú Katinka mellett.

2016. november 16.: Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid közleményben jelezték, hogy ők is egyetértenek Hosszú Katinkával.

Czene Attila szerint előfordulhat, hogy Hosszú Katinka elégedetlensége hoz valami változást az úszószövetségben, de nagyobb esélyt lát arra, hogy a jövő évi világbajnokságig elcsendesedik a vihar. „Katinka megtette a magáét, felhívta az emberek figyelmét egy létező problémára, de a valóság az, hogy az elnököt a közgyűlés választja, a közgyűlés tagjai pedig az egyesületek vezetői, képviselői, szakemberei, edzői, edző kollégái.

Ez a teher az ő vállukon nyugszik most.

Az úszók a közhangulaton tudnak változtatni, hogy az úszószövetség közgyűlését tudják-e befolyásolni, az már egy más kérdés” – fejezte be nyilatkozatát Czene Attila.

Pásztory Dóra szerint nehéz lesz Gyárfást lemondatni

A kétszeres paralimpiai úszóbajnok, Pásztory Dóra is azon a véleményen van, hogy Gyárfást nagyon nehéz lesz lemondásra bírni.

Ugyanakkor a kommunikációs módszereket sem tartja jónak arra, hogy az ügy békés megoldással záruljon.

„Angliában élek, napi szinten nem vagyok már benne a magyar sportéletben, de véleményem természetesen van a történtekről” – mondta az Origo megkeresésére a kétszeres paralimpiai bajnok, Pásztory Dóra.

Cseh László még nem nyilvánított véleményt, Pásztory Dóra pedig a kommunikációs eszközök változtatását sürgeti Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Egyrészt nagyon bátor kiállásnak tartom, amit Hosszú Katinka tett, ugyanakkor azt gondolom, hogy a kommunikáció nem biztos, hogy a legmegfelelőbb eszközökkel zajlik.

Mert az odáig rendben van, hogy Gyárfás Tamás mondjon le, de ki legyen helyette az elnök?

Ki az a személy, akit akár Hosszú Katinka, akár a többi versenyző elfogad? Pont a konstruktivitás egyik jele lett volna, ha Hosszúék a lemondásra való felszólításon túl megnevezik azt az embert, akit el tudnának képzelni Gyárfás utódaként.”

Hosszú Katinka üzeneteit rendszeresen a legnagyobb közösségi oldalon fogalmazza meg Facebook - Hosszú Katinka

Pásztory Dóra azt is hozzátette, hogy nem tudja elképzelni a Magyar Úszószövetség elnökének a távozását. „Amikor 15 évvel ezelőtt versenyzőként napi szinten benne voltam a sportban, azt láttam, hogy a sportág irányítása nagyon hierarchikus volt. Egykori sportolóként és paralimpiai bajnokként a szívem természetesen a mostani versenyzők felé húz. Ugyanakkor, ha tanácsolhatnék valamit, azt mondanám, hogy a kommunikációs eszközök tárházát szélesítsék.

Facebookra feltett közleményekkel, állításokkal nem lehet eredményt elérni.

A párbeszéd mindig sokkal könnyebben vezet sikerre.”

Széles Sándor szerint rengetegen félnek a szövetségtől

Széles Sándor mesteredzőt ebben a hónapban küldték el Újpestről. A tréner az Origónak azt mondta, „nagyjából igaza van” Hosszú Katinkának.

A szakember szerint nincsenek rendben a dolgok, és Hosszú Katinka három riói aranyérme mindeddig eltakarta a problémákat. Hozzátette, úszásban az elmúlt húsz évben öt olimpiai aranyérmet szerzett Magyarország, ebből kettőt az ő korábbi versenyzői – Gyurta Dániel és Risztov Éva. „Ezt azonban mindenki elfelejti. Hosszú Katinka aranyérmei amerikai termékek, és a győzelmekről senki nem mondhatja, hogy a sportvezetőknek köszönhető, a siker abszolút az úszóké.” Hozzátette, ő úgy látja, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup időben felismerték a helyzetet, és próbálták elkülöníteni magukat a hatalmi mámorban úszó úszószövetségtől.

Széles Sándor szerint sokan tartanak az úszószövetség haragjától Forrás: MTI/Rosta Tibor

A 60 éves edző szerint azért merik csak kevesen megmondani őszintén a véleményüket, mert fenyegetve érzik magukat, féltik az állásukat. „Az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs – akit én neveltem fel –, azt mondta:

Erre nincs merszem jelen pillanatban.« Nekem van merszem. Rendben vagyok anyagilag, és nem kell behódolnom a hatalomnak.”