Vágólapra másolva!
A női gyorsváltó visszalépése után Hosszú Katinka megszerezte saját maga és a magyar küldöttség hatodik aranyérmét a windsori rövidpályás vb-n. A hatodikat a hatodik napon. A bajai lány ezenkívül az 50 méteres hátúszásban második helyen végzett. Ne feledkezzünk meg Verrasztó Dávidról sem, aki bronzérmet szerzett 400 méteres vegyesúszásban. 

Hosszú teherbíró képessége ismét csodálatos volt. Délelőtt magabiztosan „úszta le” a mezőnyt a 200 méteres vegyesúszásban, gondolatban talán már a dobogón járt, annak is a tetején.

A magyar lányt vegyesúszásban nem lehet legyőzni Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Nincs ember az uszodában, aki úgy gondolja, hogy Hosszú bármelyik vegyesszámban legyőzhető. Ettől még oda kellett állni, és le kellett úszni este azt a döntőt, ahol rajta kívül Jakabos Zsuzsanna is szerepelt, mégpedig a hetes pályán.

Hosszút vegyesúszásban nem lehet legyőzni

„Mutassátok meg!” – szólt egy kósza magyar hang. Katinka megmutatta. Pillangón észrevehető előnnyel fordult a hátra, ami az ő felségterülete. Nagyjából itt dőlt el a döntő. Hosszú másfél testhossz előnyre tett szert, mellen tartotta, sőt, növelte a fórt, ekkor 54 századnyira volt saját világcsúcs-részidejétől. A gyors neki szintén ismerős terep, itt tartotta az előnyét, végül 2:02.90-nél állította meg az órát. A miheztartás végett: ez két és fél másodperccel jobb, mint amivel kvalifikálta magát a döntőre.

Sőt, 2016. szeptember elseje óta ez a legjobb idő ebben a számban rövid pályán.

Jakabos Zsuzsanna a nyolcadik helyen végzett. Hosszút 2012 óta nem lehet legyőzni rövid pályán a 200 méteres vegyesúszásban. Katinka újabb rekordot döntött: a magyar versenyző előtt még senki sem szerzett egy vb-n 6 egyéni aranyérmet – sem nagypályán, sem a kisebb medencében. Elképesztő!

Hosszú Katinka rajtja a 200 méteres vegyesúszás döntőjében Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Hosszú nem sokat fújhatott két elődöntő és egy eredményhirdetés után, de ez nem látszott a teljesítményén. A 100 méteres pillangóúszásban délelőtti idejéhez képest több mint egy másodpercet javított, így az 55.82-es időeredmény az ötös pályára jogosítja a vasárnapi döntőben. A dobogó biztosnak tűnik, az aranyérem pedig vonzza Hosszú Katinkát. Na, de várjuk ki a vasárnap estét.

Az 50 méteres hátúszásban ezüstérmet nyert Hosszú

Ezzel még nem volt vége Iron Lady megpróbáltatásainak. Még pénteken biztosította a helyét az 50 méteres hátúszás döntőjében. Akkor azt mondta az Origónak, hogy ezt a számot csak „kirándulásnak” tekinti, ahol mindenfele nyomás nélkül tud versenyezni. Hosszú megint megvillantotta a bravúros delfinezését, és elképesztő lendülettel érkezett a második 25 méterre.

Ez a fantasztikus tempó végül a második helyig repítette.

A döntő végén Katinka az úszókötélbe kapaszkodva megeresztett egy mosolyt a felső páholyban tomboló férje felé. Shane Tusup eksztázisban ünnepelt.

Hosszú Katinka: a hatodik (arany) a hatodikon Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

„A lelkem mélyén azt gondoltam hogy 50 méter háton meglehet a dobogó, és talán rám is fért végre egy kis szerencse, miután éppen lecsúsztam az éremről a 400 méteres gyorsúszásban. Jó úszás volt, a 25.99 nagyszerű időeredmény.

Érdekes lesz a vasárnapi döntő: az amerikai Kelsi Worrell sprintertípus, így az a nagy kérdés, hogy mennyire tudok vele tartani az első 50 méteren. Ha nem szökik meg, akkor a második 50 méteren be lehet fogni, szóval nagyon ott kell lenni fejben. Gyorsan, határozottan kell kezdenem, hogy tudjam vele tartani a lépést. A 200 vegyes egész jó volt, de én láttam hibákat is.”

Hosszú Katinka útban a hatodik aranyérme felé a 200 méteres vegyesúszásban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

„Jónak számít a 2:02.90-es idő, ugyanakkor sok mindenen lehetett volna javítani. Egészen hihetetlennek tűnik, hogy rövid pályán még senki sem tudott 2:04-en belüli 200 vegyest, azért ez nagyon jó érzés” – értékelt Hosszú Katinka az Origónak.

A magyar Dávid a japán Góliát ellen

Verrasztó Dávid könnyen siklott be a 400 méteres vegyesúszás döntőjébe, pontosan olyan simán, ahogy ezt vártuk tőle. Délelőtt Gyurta Gergellyel úszott egy futamban, mindkét magyar biztosan jutott tovább az esti döntőbe.

Harmadik rövidpályás vb-bronzérmét nyerte meg Verrasztó Dávid a 400 méteres vegyesúszásban Forrás: AFP/Odd Andersen

Verrasztó jól kezdett, a csúcsfavorit japán Szeto Daiját nem tudta követni, de végig nagy harcot folytatott az amerikai Prenot-val és Litchfielddel, végül Prenot-t leszakította, de Litchfield kibabrált vele az utolsó 25-30 méteren.

Verrasztó Dávid a harmadik helyen végzett. Gyurta Gergely pedig a hatodik helyen ért célba.

„Ez két hónap felkészülésének a műve. Emiatt is nem maradt már több bennem az utolsó ötvenre, amit picit sajnálok. Ez a harmadik vb-bronzom zsinórban, ez nagyon jó érzés, meg az is, hogy végül is jobb időt úsztam, mint két éve” – mondta Verrasztó Dávid a vegyes zónában.

Gyurta Gergely a hatodik helyen végzett a 400 méteres vegyesúszás döntőjében Forrás: AFP/ATTILA KISBENEDEK/Attila Kisbenedek

Gyurta Gergely és edzői, Kovácshegyi Ferenc, valamint Virth Balázs is elégedettek voltak a 400 méteres vegyesúszás idejével és a hatodik hellyel. Kíváncsian várjuk a Gyurta család értelmezését az elmúlt hónapok eseményei tükrében.

Még egyszer a magyar váltómizériáról

Amint azt az Origo elsőként megírta, a női gyorsváltó szombaton nem állt rajthoz. Az előfutamokban Hosszú Katinka távolmaradására eleve mindenki számított, az eredeti forgatókönyv szerint Iron Lady amúgy is csak a döntőben úszott volna a sűrű programja miatt, így nem csapott be senkit: tartotta magát a megbeszéltekhez. Az nem az ő hibája, hogy Késely Ajna megbetegedett, így Kapás Boglárka végül is „kirándulni” érkezett Windsorba.

Jakabos Zsuzsanna edzője, Petrov Iván abszolút megérti Hosszúék döntését, pedig tanítványa kifejezetten jó formában van. Ugyanezt az álláspontot képviselte Tőrös Károly is.

Jóllehet, hallottunk olyan hangokat is, hogy ha annak idején Katinka biztatta Kapás Boglárkát, hogy álljon ki mellette az úszószövetséggel folytatott háborúban, akkor most illett volna viszonoznia a gesztust. És ki tudja, Katinkával kiegészülve a váltó akár egy érmet is megcsíphetett volna. De ez már soha nem derül ki.

Cseh Laci barátját nem lehetett legyőzni

Az ötvenméteres férfi pillangóúszásban Chad le Clos nyert, a dél-afrikai fenomén, Cseh László barátja és egyik legnagyobb riválisa már a harmadik aranyérmét szerezte meg Windsorban. Az amerikai Tom Shields hiába üldözte, zsinórban a harmadik számban sem tudta megelőzni Le Clos-t.

Chad Le Clos a harmadik aranyérmét nyerte Windsorban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

A női 100 méteres mellúszásban a jamaicai Alia Atkinson győzött, aki a Világkupán Hosszú Katinka mögött a második helyen végzett.

Windsori vízcseppek

A Riverside Rangers hokicsapat és műkorcsolya-egyesület otthona a WFCU, amelyet ideiglenesen vettek birtokukba az úszók. Kanadában a legnépszerűbb sport a jégkorong. A WFCU kétszintes komplexum, ahol jelenleg mobilmedencében zajlik a rövid pályás vb. Itt alapesetben hokipályán zajlanak a jégkorong-meccsek és a mű-, illetve szinkronkorcsolya viadalok. A WFCU komplexum alagsorában van egy „bemelegítő" jégcsarnok. Pikáns bája van annak, ahogy az úszók félmeztelenül menetelnek a folyosón, előttük, mögöttük jönnek állig felszerelkezve a hokisok. Hiába, ilyen egy multifunkcionális sportcsarnok!

Eredmények

Női 200 méteres vegyesúszás:

1. Hosszú Katinka (Magyarország) 2:02.90
2. Ella Eastin (Egyesült Államok) 2:05.02
3. Madisyn Cox (Egyesült Államok) 2:05.93
8. Jakabos Zsuzsanna (Magyarország) 2:08.95

Női 50 méteres hátúszás:

1. Etiene Medeiros (Brazília) 25.82
2. Hosszú Katinka (Magyarország) 25.99
3. Alexandra Margaret de Loof (Egyesült Államok) 26.14

Férfi 400 méteres vegyesúszás:

1. Szeto Daija (Japán) 3:59.24
2. Litchfield (Egyesült Államok) 4:00.66
3. Verrasztó Dávid (Magyarország) 4:01.56
6. Gyurta Gergely (Magyarország) 4:04.89

Női 4x200 m gyorsváltó:

1. Kanada 7:33.89
2. Egyesült Államok 7:38.65
3. Oroszország 7:39.93

Női 100 méteres mellúszás:

1. Alia Atkinson (Jamaica) 1:03-03
2. Lilly King (Egyesült Államok) 1:03.35
3. Molly Hannis (Egyesült Államok) 1:03.89

Férfi 50 méteres pillangóúszás:

1. Chad le Clos (Dél-Afrika) 21.98
2. Tom Shields (Egyesült Államok) 22.40
3. David Morgan (Ausztrália) 22.47

Férfi 4x50 m vegyes váltó:

1. Oroszország 1:31.52
2. Egyesült Államok 1:31.97
3. Fehéroroszország 1:32.49