Palesztin válogatott Chiléből

Vágólapra másolva!
A világon mindössze két olyan ország van, amely hazai bajnokság nélkül állít ki olyan nemzeti tizenegyet, amelyet a FIFA hivatalosan is elismer. Míg azonban Liechtensteinnek nincsen komoly esélye arra, hogy belátható időn belül kijusson a világbajnokságra, addig Palesztína együttese (amelyben csak külföldön szereplő focisták szerepelnek) végső célja a 2006-os vébére való kvalifikáció.
Vágólapra másolva!

A Palesztin Labdarúgó-szövetséget 1998-ban ismerte el hivatalosan a FIFA, és az ország válogatottja már a legutóbbi világbajnokság selejtezőin is részt vett, azonban nem ért el komoly eredményeket, ráadásul a közel-keleti politikai helyzet kiéleződésével az addig létező, 16 csapatos amatőr pontvadászat is megszűnt 2000-ben. Ugyanebben az esztendőben történt az is, hogy az egyik legtehetségesebbnek tartott palesztin futballista, Tarek al-Quto egy fegyveres összetűzésben életét veszítette. Nem csoda, hogy az akkori szövetségi kapitány, Nicola Hadwa úgy gondolta: külföldön kell szétnéznie, ha komoly válogatottat akar irányítani. A gondolat annyiban nem volt eretnek, hogy szerte a világon több palesztin kolónia is él, a legjelentősebb Chilében található, ahol maga Hadwa is nevelkedett.

A dél-amerikai országban még a XIX. század végén jelentek meg a palesztinok, akik keresztényként a Török Birodalom megszállása elől menekültek Chilébe. Manapság több mint százezer palesztin származású ember él Chilében, és a kivándorlók még 1920-ban létrehozták saját futballklubjukat, amely a Palestino nevet kapta. Az egyesület szép lassan az ország egyik vezető csapatává nőtte ki magát, olyannyira, hogy 1955-ben és 1978-ban is bajnoki címet nyert, utóbbi esetben ráadásul veretlenül, ami ma is rekordnak számít Chilében. Hadwa ötlete tehát egyáltalán nem volt kivitelezhetetlen, különösen, hogy a Palestino futballistái mindig is büszkék voltak gyökereikre, még ha nem is ugyanazt a vallást követik és nem azt a nyelvet beszélik, amit a jelenlegi palesztinok.

A jelenlegi világbajnoki selejtezők kezdetére a palesztin válogatottat (amely hazai mérkőzéseit Katarban játssza, edzéseit pedig általában ez egyiptomi Iszmailiában tartja) olyan, nem éppen arabos hangzású névvel rendelkező futballisták alkották, mint Pablo és Edgardo Abdala, Roberto Beshe, Alejandro Naif vagy Roberto és Fabián Bishara, és akiknek másfél napot kellett utazniuk minden egyes mérkőzés kedvéért. Ennek ellenére a csapategység nagyon erős, és eddig az eredmények sem rosszak: az esélyesebbnek tartott Irak ellen 1-1-es döntetlent ért el a gárda, Tajvan ellen pedig gólzáporos, 8-0-s győzelmet aratott. A csoportban még ott van Üzbegisztán is, amely az ázsiai labdarúgás egyik élgárdájának számít, de a palesztin együttes osztrák szövetségi kapitánya, Alfred Riedl (aki korábban dolgozott Vietnamban is) ennek ellenére úgy gondolja, hogy együttesének igenis van esélye arra, hogy az élen végezzen a kvartettben, és bejusson a selejtezők második fordulójába. Persze Riedl semmit sem bíz a véletlenre: legújabb terve szerint az Európában élő, palesztin származású futballistákat is szeretné felkutatni, és ennek érdekében a minap hirdetést is adott közzé a német Kicker magazinban. A hirdetésre a hírek szerint rengetegen jelentkeztek.