64 év után legyőzhetjük a horvátokat

Vágólapra másolva!
Szombaton ismét megkezdődik egy sorozat, ahol a magyar válogatott azért küzd, hogy 18 év után ismét kijusson az aktuális világeseményre. A vb-selejtezők első fordulójában a Matthäus-csapat Horvátországhoz látogat, amely tagja volt a nyári Európa-bajnokság mezőnyének, és két döntetlennel (Svájc és Franciaország ellen), illetve egy vereséggel (az angolok 4-2-re bizonyultak jobbnak) nem jutott tovább a csoportból.
Vágólapra másolva!

A két válogatott eddig hat alkalommal találkozott, és nem túl biztató ránk nézve, hogy az első találkozón aratott győzelem, azaz 1940 óta nem nyertek legjobbjanink. Horvátország önállóvá válása óta háromszor csapott össze a két nemzeti tizenegy, és bár első alkalommal még Keresztúri duplájával sikerült egy döntetlent kicsikarni, azóta két vereség csúfítja a mérleget (1-4, 0-2).

Déli szomszédunk idén kilenc mérkőzést vívott, ebből négyet nyert meg (Szlovákia 1-0, Dánia 2-1, Macedónia 1-0, Izrael 1-0), kétszer döntetlenezett, és háromszor vesztesen hagyta el a pályát. A magyar együttes ugyanennyiszer mérkőzött, és a mieink mérlege: öt győzelem (Örményország 2-0, Lettország 2-1, Japán 3-2, Németország 2-0, Skócia 3-0) és négy vereség.

Az elmúlt két vb-selejtező nyitányán nem kapott ki a nemzeti csapatunk, négy éve Olaszország ellen emlékezetes mérkőzésen 2-2-t játszott a Bicskei Bertalan vezette gárda, a franciaországi vébét megelőző kvalifikációs sorozatot pedig a Finnország elleni hazai győzelemmel (1-0) kezdte a Csank-csapat.

Utoljára 1994-ben indult vereséggel a selejtező, igaz, az akkori zakó nagyon kellemetlen volt, mivel az előzetesen teljesen alárendelt szerepre ítélt Izland lepte meg Kovács Kálmánékat és a közvéleményt, miután 2-1-es diadallal távoztak az akkor még Népstadionként ismert arénából. Az északiak most is mellénk kerültek, szeptember 8-án épp Gudjohnsenék ellen kell bizonyítania Szabicséknak a Szusza Ferenc-stadionban.

A horvátoknál a sikertelennek ítélt Eb-szereplés után kapitányváltásra került sor, Otto Baric helyét Zlatko Kranjcar vette át, aki korábban legnagyobb sikereit a Dinamo és az NK Zagreb edzőjeként érte el (összesen három bajnoki aranyat és két kupát nyert). Az új főnök meghagyta az Eb-n szerepelt csapat magját, de nagy szerepet szán fiának, Nikónak, akit a jelenlegi legnagyobb horvát tehetségnek tartanak. Ha az előzetes hírek igaznak bizonyulnak, a zágrábi Maksimir-stadionban szombat este a Butina - R. Kovac, Tudor, Simunic - Srna, J. Leko, N. Kovac, Babic, Kranjcar - Prso, Klasnic összeállítású válogatott várhat Lothar Matthäus csapatára.

A német szakvezető nem számíthat a sérülés miatt hazautazó Szűcsre és Tökölire, jó hír ellenben, hogy az összetartásra kisebb sérüléssel érkező Szabics, Torghelle páros mindkét tagja immáron teljes intenzitással edzett. Zágrábban barátságos fogadtatásban volt része a válogatottnak, a küldöttséget motoros rendőrök vezették fel, a szállás elfoglalása után pedig Lothar Matthäus kapitány videón elemezte a horvát válogatott legutóbbi, Izrael elleni mérkőzését. Este a találkozó helyszínén aztán megtartotta a meccs előtti utolsó edzését.

"Papíron a horvátok az esélyesebbek, de remélem sok minden visszaköszön majd az elmúlt nyolc hónap munkájából, mert akkor lehet keresnivalónk. Bízom benne, hogy az elmúlt két találkozón aratott győzelem elég önbizalommal vértezte fel a játékosokat" - mondta a játékosként 150-szeres válogatott szakvezető az edzést követő sajtótájékoztatón.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata: Király - Juhász, Stark, Tóth - Bodnár, Molnár, Fehér, Huszti - Gera, Rósa - Szabics.

A horvátok egyébként háromezer magyar szurkolóra számítanak a szombati selejtezőn, a vendégdrukkerek számára a 3000 tikettből mintegy 1400 jegy maradt, amit a Maksimir-stadion pénztárában lehet majd megvásárolni.

Bánki József

[origo]/MTI