Társoldalunk:

A bírót okolják a vereségért a magyar játékosok

2004.09.05. 14:54

Tekintse meg a mérkőzés 20 perces összefoglalóját!

Zlatko Kranjcar, a portugáliai Európa-bajnokság után bemutatkozott új horvát szövetségi kapitány sikeres premierjeként - már ami a tétmeccseket illeti - aposztrofálja a Sportske Novosti a szombat esti, zágrábi, Magyarország elleni 3-0-t a világbajnoki selejtezők nyitányán. A magyar válogatott teljesítményéről udvarias bár, de meglehetősen lesajnáló véleményt fogalmaz meg a horvát sportnapilap.

A Kranjcar-dinasztia sikeres premierje - írja Branko Stipkovic, a lap kommentátora, hiszen az irányító középpályás szerepkörében a válogatottban másodszor szóhoz jutó Niko Kranjcar nem más, mint a szövetségi kapitány fia.

"Mennyit segített nekünk Huszti korai kiállítása?" - teszi fel a szónoki kérdést az újságíró,  amire nem is igazán adja meg a választ. "A játékost kiállította az angol bíró, ez legyen a magyarok problémája, nem pedig a miénk. Ami azt illeti, nekünk semmiféle problémánk nem akadt, az első félidőben például egyetlen kapura lövést, egyetlen helyzetet, egyetlen szögletet, sőt még egyetlen lest sem tudott összehozni ellenfelünk." A lap Huszti kiállítását - a szabálytalanság brutalitása okán - jogosnak mondja.

Az egész mérkőzést illetően 15:1 volt a kapu irányába s 7:1 a konkrétan kapura tartó labdák aránya a horvátok javára, s Gera fejesén kívül semmiféle veszélyt nem jelentettek csatáraink Butina kapujára. "Horvátországnak van egy Prsója, aki olyan, mint a penicillin: jó minden betegségre. Ha nincs, aki gólt rúgjon, jön Dado, és sínre teszi a csapatot. Ez történt most is."

Persze nem felejtik el kiemelni a horvát újságírók Molnár Balázs fatális hibáját az első gólnál, amellyel szinte tálcán kínálta a labdát Prsónak vagy Gyepes Gábor hasonlóan szerencsétlen öngólját. "Jövő szerdán Göteborgban, a Máltán gólzáporos győzelemet arató Svédország otthonában összehasonlíthatatlanul nehezebb dolgunk lesz" - állapítja meg a Sportske Novosti, bár a cikkíró hozzáteszi: Zlatko Kranjcar igen tisztességesen felkészítette a horvát válogatottat a vb-selejtezőkre, s egyetlen ellenfél otthonában sincs félnivalója Horvátországnak.

A két csapat játékosait a következőképpen osztályozza a Sportske Novosti:
Horvátország: Butina 6,5 - R. Kovac 7, Tudor 7, Simunic 6,5 - Srna 7, Vranjes 6,5, N. Kovac 6,5, Babic 6,5 - N. Kranjcar 6,5 (Leko 6,5) - Prso 7,5 (Olic (6,5), Klasnic 7
Magyarország: Király 6 - Juhász 5, Stark 5 (Gyepes 5), Tóth 6 (Kovács -) - Bodnár 5,5, Rósa D. 6, Molnár 5, Huszti 5 - Simek - (Löw 5,5), Gera 5,5 - Szabics 5.

Érdekes módon a két szövetségi kapitányt is leosztályozza a szaklap az 1-től 10-ig terjedő skálán, és Kranjcar 7-est, Lothar Matthäus 5-öst kap. Az újság utolsó oldalán interjú olvasható Marijana Koszticcsal, a magyar szövetségi kapitány szerb feleségével, aki egyrészt elárulta, hogy péntek este Zvonimir Bobannak, a Milan nemrégiben visszavonult horvát sztárjának zágrábi éttermében vacsorázott, majd "szakmázott" is egy sort Frau Matthäus:

"Nem Magyarország a továbbjutás favoritja, de ez nem jelent semmit. Talán az Európa-bajnokság előtt Görögország volt a favorit? Ugye, hogy nem? Aztán mégis megnyerte az Eb-t. Én igenis bízom abban, hogy Lothar sikeres lesz a magyar válogatottal."

Ch. Gáll András (Zágráb)

[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK