A csapból is Ibrahimovic folyik Svédországban

Vágólapra másolva!
Hiába készül fontos világbajnoki selejtezőre a svéd labdarúgó-válogatott, a helyi sajtó már-már bántó egyoldalúsággal szinte csak Zlatan Ibrahimovic és a média elmérgesedett viszonyával foglalkozik. A szövetségi kapitány, a játékostársak és a svéd szaktekintélyek egyaránt a Juventus csatárának viselkedéséről nyilatkoznak, a magyar csapatról alig esik szó.
Vágólapra másolva!

Bordás Gábor helyszíni tudósítása Stockholmból

Ahhoz képest, hogy Zlatan Ibrahimovic kedd óta eltűnt a világ szeme elől, egy nappal a Magyarország elleni vb-selejtező előtt gyakorlatilag egyedül az ő személye tematizálja a svéd sportsajtót. Mint azt talán sokan tudják, a nyáron a Juventusba igazolt csatár a múlt hétvégi bajnokin lefejelte az Udinese egyik játékosát, a brazil Cribarit. A svéd újságírókkal két nappal később, a válogatott sajtótájékoztatóján rúgta össze a port, amikor is kijelentette, hogy nem hajlandó a klubcsapatával, illetve az ott történtekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolni.

Az egyik riporter ezután tüntetőleg kivonult a teremből, és többen is élesen bírálni kezdték a csatárt, akinek nem ez volt az első összezördülése a média képviselőivel. Hogy ne menjünk messzire, legutóbb azzal keltett közfelháborodást, hogy nem nyilatkozott a svéd televíziónak torinói bemutatkozása után, ellenben az egész ország láthatta, ahogy se szó, se beszéd elvonult az őt megállítani igyekvő riporter orra előtt.

A válogatottat eközben a magyarok elleni mérkőzésre felkészíteni próbáló Lars Lagerbäck úgy döntött, mindenkinek jobb lesz, ha Ibrahimovic - aki egyébként már korábbi cselekedeteivel kiérdemelte a primadonna becenevet - a selejtezőig nem érintkezik a sajtóval, sőt, a támadó kedd óta a válogatott edzésein sem vesz részt, és bár a hivatalos verzió szerint hátfájdalmai miatt készül külön a többiektől, a szombati találkozón biztosan ott lesz a kezdőcsapatban.

"Zlatannak újra meg kell találnia a belső harmóniáját, túl kell jutnia mindazokon a frusztrációkon, amelyek az utóbbi időben érték. Meggyőződésem, hogy neki és a csapatnak is az az érdeke, ha egyelőre tartózkodik a nyilvános szerepléstől" - jelentette ki az egyik legnagyobb példányszámú svéd napilapban, a Svenska Daglabetben Lars Lagerbäck.

Számítása azonban csak részben jött be, hiszen továbbra is kizárólag Ibrahimovic ömlik a svéd újságokból, ámbár a kapitány döntésével tulajdonképpen mindenki egyetért, leszámítva azt a több száz rajongót, akik napról napra hiába várják, hogy az edzésen feltűnjön a botrányai ellenére rendkívül népszerű játékos.

Az újságokban megszólaló futballistákat és szaktekintélyéket javarészt szintén Ibrahimovicról faggatják, a csatárral szemben pozitív példaként emlegetett, a sajtó igényeit mindig készségesen kielégítő Fredrik Ljunberg több helyen is megszólal az ügyről. Az Arsenal sztárja igyekszik némi megértést ébreszteni csapattársa iránt, ám azt is kénytelen elismerni, hogy Ibrahimovic nem mindig viselkedett megfelelően.

Ami a magyarok elleni, a médiában meglehetősen háttérbe szorult mérkőzést illeti, Lagerbäcknek leginkább a védelem összeállítása okoz fejtörést, hiszen Edman és Michael Svensson sérülés miatt nem léphet pályára, így egyelőre nem eldöntött kérdés, hogy a biztos kezdő Mellberg mellett ki lesz a másik három védő a Mjällby, Östlund, Lucic, Nilsson, Hansson ötösfogatból. A legvalószínűbbnek jelen állás szerint az látszik, hogy a hazaiak Isaksson - Lucic, Mellberg, Mjällby, Nilsson - Wilhelmsson, Linderoth, Anders Svensson, Ljunberg - Larsson, Ibrahimovic összeállításban kezdenek.

Tény, hogy Svédországban mindenki kötelező feladatnak tekinti a magyarok legyőzését, hiszen a horvátoktól elszenvedett hazai vereség után nem engedhet meg magának több botlást a csoportfavorit. A Stockholm City megkérdezte Henrik Larssont, mennyire érzékeli a csapatra, illetve a közvetlenül rá nehezedő nyomást, mire a Barcelona gólvágója azt válaszolta: volt ideje megszokni mindezt, hiszen hosszú évek óta felfokozottak az elvárások vele szemben mind a válogatottban, mind az aktuális klubcsapatában. Arra a kérdésre, hogy mit tud a magyar válogatottról "Henke" csak annyit jegyzett meg: nem sokat, majd szombaton kiderül, hogy mit tudnak.

Ami azt illeti, túl sok információhoz egyéb helyi forrásokból sem juthatnak a svéd olvasók Lothar Matthäus csapatáról. Az Expressen című lap ellenben felhívja a figyelmet a magyar kapitány egy stratégiai húzására; az újság szerint Matthäus az egyik svéd tévécsatornán úgy nyilatkozott, hogy együttese esélytelenül lép pályára Stockholmban, ezzel szemben Magyarországon állítólag arról beszélt, hogy Geráék "sokkolni fogják a svédeket" szombaton.

A magyar válogatott pénteken öt órakor edz utoljára a mérkőzés előtt, a Rasunda-stadionban. Matthäus a tréning után sajtótájékoztatót tart, a kezdőcsapatot azonban csak szombaton jelöli ki.