Matthäus szerint a hozzáállással is gond van

Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott saját hibái miatt veszítette el 3-0-ra a Svédország elleni világbajnoki selejtezőt Stockholmban. A magyar kapitány úgy látta, hogy csapatából néhányan nem tettek meg mindent a sikerért, továbbá azt is kifogásolta: a játékosok nem voltak dühösek a vereség miatt. A csapatkapitány Gera Zoltán úgy véli, többet is ki lehetett volna hozni a szombati találkozóból, míg Bodnár László szerint hazai pályán kell visszavágnunk legyőzőinknek. 
Vágólapra másolva!

Lothar Matthäus nem ijedős típus. A csoportfavoritnak számító, ráadásul a horvátok elleni vereségük után nagy nyomás alatt játszó svédek otthonában sem adta fel eddigi elképzeléseit, és nem döntött úgy, hogy a pontszerzés reményében egy ízig-vérig védekező csapatot küld pályára Stockholmban. A kapitány egyszerre jelölte a kezdőcsapatba a legjobb magyar támadókat, Gera Zoltánt, Szabics Imrét és Torghelle Sándort, míg hátul - természetesen a középpályások támogatásával - ezúttal is három védő nézett szembe a félelmetes svéd támadókkal. (Igaz, Zlatan Ibrahimovic végül tényleg nem lépett pályára. Pedig korábban maguk a svédek is meg voltak győzödve róla, hogy Lars Lagerbäck szövetségi kapitány csak a magyarok félrevezése céljából állította pénteken, miszerint a renitens csatár - aki botrányaival együtt a játékosok bemutatásakor a legnagyobb ovációban részesült a Rasunda-stadionban - sérülése miatt nem tudja vállalni a játékot.)

A magyar válogatott egyáltalán nem kezdett megilletődötten, és bár az első félidőben a hazaiak vezetést szereztek, a mieink ekkor még egyenragú partnerei voltak Larssonéknak, a széleket többnyire szépen lezárták, és még Ljungberg góljára is majdnem sikerült válaszolniuk. Torghelle beadása után azonban balszerencsénkre a kelleténél eggyel többen érkeztek a ziccerre, Szabics pedig elrúgta a labdát a jobb helyzetben lévő Molnár elől és a kapu mellett. Ezzel együtt a szünetben még reménykedhettünk, hogy igenis lehet keresnivalónk, még akkor is, ha a német média egy, a magyar kapitányt évek óta jól ismerő képviselője az [origo] munkatársának megsúgta: Matthäus a meccs előtt arról beszélt neki, hogy rossz előérzete van, mert játékosai egész héten elég dekoncentráltak voltak az edzéseken.

Aztán alig telt el öt perc a második félidőből, és a kapitány balsejtelmei beigazolódtak: Gyepes rövid hazaadása és Larsson szemfülessége gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, a második gól után kártyavárként esett össze a magyar csapat játéka. Később Anders Svensson még bemutatta, hogyan kell 25 méterről tökéletes eltalálni a labdát, és bombagóllal alakította ki a 3-0-s végeredményt.

A meccs után Lothar Matthäus nyilvánosan is gratulált a svéd válogatottnak, de azt azért sietve hozzátette, hogy miként a horvátok ellen, ezúttal is saját hibáink miatt veszítettünk. "A svédek góljain és helyzetein is jól látszott, mennyire fiatal és kevés önbizalommal rendelkező csapatunk van" - mondta a német szakember, ám távol állt attól, hogy a rutintalanság emlegetésével letudja a kritikát. "Mondtam a fiúknak, hogy a svédek valószínűleg idegesen kezdenek majd, és így is történt. Ki kellett volna használnunk ezt az időszakot, de senki sem akadt, aki igazán tett is volna valamit ezért. Szomorú vagyok, s főleg azért, mert azok a játékosok nem nyújtottak eleget, akiktől ezt a leginkább elvártam volna. Muszáj lesz beszélnem velük erről a jövőben."

Matthäus egyelőre nem akart neveket mondani, de mint szavaiból kiderült, nemcsak a képességekkel, hanem a futballisták hozzáállásával is problémája van. "Hiányzott az akarat, a játékosok nem tettek meg mindent a sikerért. Ma megint lehetett látni, hogy néhányan nem adják teljes szívüket a válogatottért. Ezen kívül nincs egy olyan emberünk, aki vesztes helyzetben magával ragadná a többieket, és fordítani tudna a játék menetén. Azt sem értem, hogy a játékosok miért nem dühöngenek, ha elveszítenek egy meccset. Én viszont nagyon dühös vagyok, mert úgy vélem, megvolt az esélyünk egy jó eredményre."

Arra a kérdésünkre, hogy az elmondottaknak a megígért elbeszélgetéseken kívül lesznek-e egyéb, esetleg a keret összetételét is érintő következményei, Matthäus így felelt: "Biztos, hogy nem fogok elsiklani a történtek felett. Próbálom kihasználni a lehetőségeimet, de nem szabad elfelejteni, hogy sérülés vagy eltiltás miatt néhány játékosomra nem számíthattam."

Lars Lagerbäck a következő szavakkal értékelte a mérkőzést: "Jobban kihasználtuk a lehetőségeinket, mint a horvátok ellen, bár a magyarok is hasonlóan mélyen védekeztek. Az első félidőben mind a két csapat elég passzív volt, de nagyobb hibát csak egyszer követtünk el, ezt viszont szerencsére ellenfelünk nem tudta kihasználni. Ibrahimovic csak injekcióval tudta volna vállalni a játékot, de nem akartam kockáztatni. Akik viszont játszottak, jó formában voltak, így Zlatan ezúttal nem is hiányzott a csapatból."