Társoldalunk:

Máltán életben maradt a magyar vb-remény

2004.11.18. 12:53

Ha a vártnál sokkal szerényebb teljesítménnyel is, de a magyar labdarúgó-válogatott szerdán este 2-0-ra győzött a máltai selejtezőn, így megmaradt az esélye a 2006-os világbajnoki részvétel kiharcolására.

"Csalódott vagyok az eredmény miatt. Természetesen nem vártam csodát, de hittem abban, hogy legalább egy pontot szerezhetünk. Nem volt szerencsénk, mert tudásunkhoz mérten jól játszottunk, helyzeteink is akadtak, ám azokkal nem tudtunk élni. Morálisan nagyon rossz egy csapatnak, ha esélytelenként többször is megugorja a szintet, ám végül mégis alulmarad. Nagyon sajnálom a fiúkat, Briffa remekül játszott, de ezt elmondhatom mindenkiről. A csapatszellem ideális, azt hiszem, a lehető legjobb az atmoszféra az együttesen belül" - mondta Horst Heese, a hazaiak szintén német szakvezetője.

Kollégája kiemelte, hogy a három pont megszerzése mellett az is nagy eredmény, hogy a magyar kapu érintetlen maradt. "Kissé még rutintalanok vagyunk, ezért nem volt egyszerű a dolgunk, de kiharcoltuk, kiküzdöttük a sikert. Tovább él a remény a továbbjutásra, most ez a legfontosabb. Gratulálok ellenfelünknek, igencsak megnehezítették a dolgunkat" - jegyezte meg Lothar Matthäus.

"Gratulálok csapatomnak, hogy három, rendkívül fontos pontot gyűjtött ezen a nehéz találkozón. Sérülések miatt több fiatalt is pályára kellett küldenem, de bebizonyították, hogy számíthatok rájuk, folyamatosan fejlődnek" - mondta a szakvezető.

Az első félidőben szép gólt szerző Gera Zoltán mellett Király Gábor volt a csapat legjobbja, aki elmondta: "A hazaiak nem sokszor jutottak el a kapunkig, amikor azonban odaértek, mindig veszélyesek voltak. Tettem a dolgomat, és mivel nem kaptam gólt, úgy érzem, hogy nem vallottam szégyent, és magam is kivettem a részem a sikerből, mint a csapat többi tagja."

Matthäus iskolalátogatáson
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus pénteken meglátogatja az angyalföldi Szabó Ervin Gimnáziumot (amely az Országbíró utca és a Hajdú utca sarkán található). A 11 óra 30 perckor kezdődő közönségtalálkozóra az iskola két tanára, Skultéty Tamás újságíró és Varga László, korábbi FIFA-kerettag játékvezető-asszisztens invitálta a német szakembert, aki örömmel tesz eleget a meghívásnak. Különösképpen két okból, egyrészt, mert a gimnáziumban labdarúgóosztályok is működnek, s mert fontosnak tartja, hogy a magyar fiatalok ismét a labdarúgás felé forduljanak. (mlsz.hu)
Lothar Matthäus gárdája márciusban a bolgárok elleni hazai összecsapással folytatja szereplését, a találkozón két sárga lap miatt nem szerepelhet a kulcsembernek számító Gera Zoltán. "Az ő, eltiltást érő sárga lapja a máltai meccs egyik legfájóbb momentuma. A bolgárok elleni hazai siker ugyanis újra jó pozícióba lendítene minket, ám ehhez a kreatív futballistáinknak a legjobb formájukat kell hozniuk. Gera helyén azonban vannak még harcba küldhető tehetségeink, gondolok például Hajnal Tamásra vagy a sérülés után addigra remélhetően újra formába lendülő Lisztes Krisztiánra és Böőr Zoltánra" - mondta a szakvezető.

Matthäus szerint nem kell messzemenő következtetést levonni abból, hogy a svédek 7-0-ra nyertek Máltán. "Mi 1986 óta nem szerepeltünk világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon. A svédek rendre ott voltak ezeken a világversenyeken. Náluk Larsson, Ibrahimovic és Ljungberg szerepel, a Barcelonából, a Juventusból és az Arsenalból: lássuk be, nálunk nem ilyen erős a kínálat. Nálunk is akadnak labdarúgók neves klubokból, de többen csak a kispadon ülnek, vagy csereként játszanak. Egyelőre pusztán az a vágyam, hogy ők állandóan pályára lépjenek a bajnokikon: ugyanis ha lenne meccsrutinjuk, máris jobban állnánk. A nemzetközi tapasztalat a válogatottban nagyon hiányzik, ám legyünk türelemmel."

A magyar válogatott helyzete nehéz, de nem reménytelen a jövő évi folytatást tekintve. A továbbjutáshoz vagy a pótselejtezőt érő második hely eléréséhez azonban a szerda estinél sokkal jobb játékra lesz szükség.

(MTI)

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK