Társoldalunk:

Máltán életben maradt a magyar vb-remény

2004.11.18. 12:53

Richard Caborn brit sportminiszter szerda éjszaka, a Spanyolország-Anglia barátságos labdarúgó-mérkőzés után kijelentette: kéri a nemzetközi és az európai szövetséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a találkozón tapasztalt rasszista megnyilvánulásokkal kapcsolatosan. A hazaiak által 1-0-ra megnyert mérkőzés során a publikum egy része a színes bőrű Ashley Cole-t és Shaun Wright-Phillipset rendszeresen bekiabálásokkal zavarta. A spanyolok sajnálatosnak és elítélendőnek tartják a történteket.

"Azt várom a FIFA-tól és az UEFA-tól, hogy alaposan vizsgálja ki a történteket. Nincs helye a rasszizmusnak a futballban, illetve a modern társadalmakban. Remélem, hogy a legmagasabb szinten cselekednek majd az illetékesek" - mondta méltatlankodva a tárcavezető.

"Botrányosnak tartom, ami történt, éppen ezért levelet írok a spanyol sportminiszternek, amelyben kifejezésre fogom juttatni megbotránkozásomat" - helyezte kilátásba a mérkőzést követően. Caborn egyúttal reményét fejezte ki, hogy a spanyol szövetség nyíltan elítéli a Santiago Bernabeu-stadionban történteket.

Az eseményekre röviden reagált az angol küldöttség két tagja, Sven-Göran Eriksson szövetségi és David Beckham csapatkapitány is. "Amikor ilyesmi történik, valamit tenni kell. Hogy mit, nem az én dolgom megmondani. Az ügy az angol, a spanyol és a nemzetközi szövetségre tartozik" - fogalmazott Eriksson. "Nem volt jó a hangulat a stadionban. Megleptek a nézők rasszista megnyilvánulásai" - mondta Beckham, aki a Real Madrid játékosaként rendszeresen találkozik a madridi futballrajongókkal.

Tony Blair brit miniszterelnök véleményét szóvivője tolmácsolta: "Az ország többi lakosához hasonlóan a miniszterelnök úr is roppant csalódott volt a szerda esti madridi események miatt. Pedig ő is hisz abban, hogy a rasszizmusnak nincs helye a sportpályákon, s az élet más területein sem." Hasonló incidensre került sor kedd este Henaresben a két ország utánpótlás-válogatottjának találkozóján, amely után az FA már jelezte, hogy a FIFA-hoz fordul.

A spanyol kormány, a labdarúgó-szövetség, Madrid polgármestere, valamint a 2012-es nyári olimpia megrendezésére kandidáló bizottság vezetője egyaránt elítélte a történteket. "Mélyen megvetem a rasszista megnyilvánulásokat. Sajnálatos ez az eset" - fogalmazott María Jésus Sansegundo Gomez de Cadidanos sportügyekért felelős oktatási és tudományos miniszter. Az ország szövetsége közleményben ítélte el a kislétszámú bekiabáló csoportot, és ígéretet tett arra, hogy újabb rassziszmusellenes kampányba kezd. Alberto Ruiz-Gallardon főpolgármester úgy fogalmazott, hogy a világnak nem szabad a spanyol és a madridi társadalmat egy elítélendően cselekvő néhányfős kisebbséggel azonosítania. Feliciano Mayoral, a 2012-es nyári olimpia megrendezésére pályázó bizottság vezetője ugyancsak felszólalt, határozottan elítélve az incidenst.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség csütörtökön késő délután reagált a botrányos eseményekre, s jelezte, vizsgálatot indít, és egyszersmind magyarázatot is vár a spanyol féltől. "Sportágunkban nincs helye a rasszizmusnak és a diszkriminációnak. Ellenkezőleg, a labdarúgás egyik fontos eszköze annak, hogy híd épüljön a tolerancia irányába. A világon túlságosan magas azon konfliktusok száma, amelyek gyökere éppen a rasszizmusban és a diszkriminációban rejlik" - jelentette ki Sepp Blatter, a FIFA svájci elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK