Vb-csoportunk élére ugorhatnak a bolgárok

Vágólapra másolva!
Szombaton és szerdán több mint négy hónap szünet után folytatódik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozata. A magyar együttes a hétvégén nem lép pályára, ám szerte Európában 17 mérkőzést rendeznek, míg Dél-Amerikában öt összecsapásra kerül sor.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb rangadót éppen a magyarok csoportjában, a nyolcadikban rendezik, hiszen a bolgárok - akik jövő szerdán 20.45-kor a Szusza Ferenc-stadionban játszanak - a csoportelső svédeket látják vendégül.

Hriszto Sztoicskov tanítványai esetleges győzelmük esetén óriási lépést tennének a továbbjutás felé, hiszen a csoport élére ugornának, ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak északi riválisuknál. Az első fordulóban a magyarokat 3-0-ra legyőző horvátok az izlandiakat fogadják.

Az 1. csoportban Románia hazai pályán utolérheti vesztett pontok tekintetében a jelenlegi listavezető Hollandiát, ehhez viszont nyernie kell Bukarestben. Victor Piturca szövetségi kapitány merész húzással behívta keretébe a temesvári Politehnica klasszisát, Viorel Moldovan is, aki februárban egyszer már visszavonult a Servette-et ért csőd miatt, ehhez képest egy hónap sem telt el, s máris sorsdöntő mérkőzésre készül a nemzeti csapatban. A hollandoknál visszatérhet a kezdőbe Ruud van Nistelrooy és Arjen Robben is, Marco Van Basten csapata tehát a lehető legjobb összeállításban léphet pályára.

Érdekes meccs lesz a cseh-finn csata is, hiszen a győztes máris a csoport első két helyének valamelyikén találja magát.

A 2. csoportban a listavezető ukránok pihennek szombaton, Dániára könnyebb meccs vár Koppenhágában az utolsó helyen szerénykedő kazahok ellen, míg az eddig hasonlóan teljesítő válogatottak egymás ellen meccselnek: Törökország Albániát, Grúzia Görögországot fogadja.

A 3. csoportban Liechtenstein Oroszországot szeretné megleckéztetni, esélye ugyan kevés erre, noha a nagyhercegség okozott már kellemetlen perceket egy-egy sztárcsapatnak. Az észtek hazai pályán Szlovákia ellen tarthatják életben esetleges továbbjutási álmaikat.

A 4. csoport négy éllovasa egymás ellen játszik: az egyaránt nyolc-nyolcpontos Izrael és Írország Tel-Avivban csap össze, míg Franciaország Svájcot fogadja. Az írek úgy vélik, győzelem esetén nagy lépést tesznek a németországi vb-döntő felé, bár Brian Kerr szövetségi kapitány óvatosságra int. A szakvezető ismét számíthat a Machester United középpályására, Roy Keane, illetve a Newcastle jobb-bekkjére, Stephen Carr-re.

Az 5. csoportban Olaszország Skóciát látja vendégül, totónyelven fiox egyes meccsen, noha Marcello Lippi szövetségi kapitány olyan játékosokra nem számíthat, mint Vincenzo Montella, Alessandro Nesta vagy Gianluca Zambrotta. A védelem két oszlopát Marco Materazzi és a Fiorentina játékosa, Giorgio Chiellini helyettesíti majd.

A 6. csoportban Anglia Észak-Írország ellen lép pályára Manchesterben, s egyre jobb a kedve Sven-Göran Erikssonnak, hiszen beteg és sérült játékosai közül Jermaine Jenas, David Beckham és Kieron Dyer is vállalja majd a szereplést. A keretet egy helyen kellett csupán megváltoztatni: a Crystal Palace bokasérüléssel bajlódó csatára, Andy Johnson helyett a birminghami Emile Heskey kapott meghívót - 2004 augusztusa óta először.

A 7. csoportban a három meccsen mindössze egy pontot szerző Belgium hazai pályán azért esélyesebb Bosznia-Hercegovinánál.