Az ukránok fél lábbal már kijutottak a vébére

Vágólapra másolva!
Ukrajna válogatottja 1-0-ra legyőzte az Európa-bajnok görög csapatot a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek 2. csoportjában, és ezzel szinte már készülhet a jövő évi seregszemlére. A magyarok csoportjában Izland a Málta elleni 4-1-es diadallal először szerzett három pontot, a hetes számú hatosban Spanyolország a 96. percben egyenlített Bosznia-Hercegovina ellen, a többi találkozón nem volt meglepetés, de érdemes kiemelni a csehek 6-1-es sikerét Macedónia ellen, és a hollandok fölényes finnországi győzelmét.
Vágólapra másolva!

Teplicében macedón meglepetéssel indult a mérkőzés, a Lazióban játszó Pandev ugyanis a vendégeknek szerzett vezetést a 14. percben. A félidő végéig kellett várni a cseh válaszra, ami csattanósra sikeredett, Koller ugyanis két perc alatt megfordította az állást.

A szünet után ismét a Dortmund óriása csengetett, újabb gyors duplájával már mesternégyesnél járt. A végén még Rosicky értékesített egy büntetőt, majd Baros bepakolta a hatodikat, méretes zakót szabva ezzel a balkániakra.

A románok éppen a felét rúgtak a csehek adagjának az örmények ellen, a hollandok pedig egy négyest gurítottak a finneknek, így minden maradt a régiben a csoportban, az Oranje és a csehek döntik el az első két hely sorsát, keleti szomszédainknak pedig marad a harmadik hely.

Kazahsztánban a törökök ünnepelhettek féltucatszor, Fatih Tekke és társai az első negyedórát illetve az utolsó tíz percet nyomták meg, a hatból ötször ebben az időszakban vették be Novikov kapuját. A dánok sem borogatták a papírformát, és a mindkét félidő elején eredményes Larsen vezérletével lenyomták az albánokat.

A játéknap rangadóján az Európa-bajnok görögök a parádésan menetelő ukránokat fogadták, és Blohin fiai nem titkoltan azzal a szándékkal érkeztek Pireuszba, hogy a döntetlen is jó eredménynek számít. A hellének csökkenteni akarták a két csapat közti ötpontos különbséget, uralták is a meccset, lőttek két lesgólt, de erre senki nem fog emlékezni, pláne, hogy Huszin érvényes találatot szerzett, és ezzel az ukránok már hét ponttal mennek a második törökök előtt.

A 3. csoportban szereplő lettek nem rendeztek gólfesztivált Liechtenstein ellen, igaz, Bleidelis treffelése ugyanúgy három pontot ér, mint a törökök és a csehek gólparádéja. Egy másik balti államban rendezett találkozón is egy gól született, de az észt közönség bánatára ezt Cristiano Ronaldo szerezte, azaz a portugálok sikeresen vették a tallinni túrát. A szlovákok Luxembrugban vizitáltak, a kirándulás mérlege: sima négyes és három pont a zsákban.

Feröer egy félidőt kihúzott az írek ellen, aztán Harte büntetett az 51. percben 11 méterről, majd Kilbane berakta a megnyugató másodikat, ami a csoport élére repítette a szigetországiakat. Minszkben nem bírt egymással a fehérorosz és a skót brigád, az iksz igazából egyik csapatnak sem jó, az olasz, norvég, szlovén hármas ellenben örömmel vette a pontosztozkodást.

Remiztek a spanyolok és a bosnyákok is, méghozzá úgy, hogy Marchena a 96. percben egyenlített, ráadásul akkor a vendégek már csak kilencen volt a pályán. A magyar csoportban Izland megszerezte első győzelmet, Málta pedig második gólját a sorozatban.

1. csoport:
Csehország - Macedónia 6-1 (2-1)
gól:
Koller (42., 44., 49., 53.), Rosicky (74. 11-esből), Baros (88.), illetve Pandev (14.)

Finnország - Hollandia 0-4 (0-1)
gól: Van Nistelrooy (35.), Kuyt (77.), Cocu (85.), Van Persie (89.)

Románia - Örményország 3-0 (2-0)
gól: Petre (29.), Bucur (40., 80.)

2. csoport:
Kazahsztán - Törökország 0-6 (0-3)
gól:
Fatih Tekke (13., 81.), Toraman (15.), Tuncay (41., 91.), Halil Altintop (88.)

Dánia - Albánia 3-1 (1-0)
gól: Larsen (4., 46.), Jörgensen (54.), illetve Bogdani (72.)

Görögország - Ukrajna 0-1 (0-0)
gól: Huszin (81.)

3. csoport:
Lettország - Liechtenstein 1-0 (1-0)
gól:
Bleidelis (16.)

Észtország - Portugália 0-1 (0-1)
gól:
Cristiano Ronaldo (33.)

Luxemburg - Szlovákia 0-4 (0-2)
gól: Nemeth (5.), Mintal (15.), Kisel (54.), Reiter (60.)

4. csoport:
Feröer - Írország 0-2 (0-0)
gól:
Harte (51., 11-esből), Kilbane (58.)

5. csoport:
Fehéroroszország - Skócia 0-0

7. csoport:
Spanyolország - Bosznia-Hercegovina 1-1 (0-1)
gól:
Marchena (96), illetve Misimovic (38.)
piros lap: Halilovic (90., Bosznia-Hercegovina), Papac (95., Bosznia-Hercegovina)

8. csoport:
Izland - Málta 4-1 (2-0)
gól:
Thorvaldsson (28.), Gudjohnsen (34.), Gudmundsson (59.), Gunnarson (86.), illetve Said (59.)

világbajnoki selejtező, dél-amerikai zóna, 15. forduló:
Kolumbia - Ecuador 3-0 (2-0)
gól: Moreno (5., 8.), Arzuaga (70.)