Hozta a kötelezőt Málta ellen a válogatott

Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kötelező győzelemre készült a Málta elleni világbajnoki selejtezőn, és bár az első félidőben nehezen törte fel a vendégek védelmét, végül fölényes, 4-0-s diadalt aratott.
Vágólapra másolva!

világbajnoki selejtező, 8. csoport:
Magyarország - Málta 4-0 (1-0)
Szusza Ferenc-stadion, 7000 néző
v.: Godulijan (ukrán)
Magyarország: Király - Bodnár, Juhász, Vanczák, Halmosi - Böőr (Huszti, 57.), Takács Á, Gera (Buzsáky, 76.), Hajnal - Torghelle, Kenesei (Rajczi, 69.).
Málta: Haber - Scicluna (Zachra, 54.), Wellman, Briffa, Said - Grima (Sammut, 65.), Pullicino, Mattocks, Cohen (Ciantar, 83.) - Woods, Orosko
gól: Torghelle (35.), Said (56., öngól), Takács Á. (64.), Rajczi (85.)
sárga lap: Haber (36.), Pullicino (42.), Takács Á. (43.)

A magyar labdarúgó-válogatott stábja a héten stúdióba vonult, és új indulót vett fel, amelynek címe "Győzni kell". A csapat himnusza akár jelszónak is beillik a Málta, és a Svédország elleni mérkőzésen, hiszen muszáj behúzni a hat pontot, ha a Matthäus-csapat életben akarja tartani a vébé álmokat.

Ugyanakkor minden játékos, és maga a kapitány is többször hangoztatta, hogy egyelőre csakis a Málta elleni találkozóra koncentrálnak, és nem foglalkoznak a skandinávokkal, akik a bolgárok elleni 3-0-s diadalukkal, újabb lépést tettek a továbbjutás felé. Málta a csoport leggyengébb tagja, így a papírforma alapján is esélyesként várhatta az újpesti mérkőzést a magyar válogatott, amely ráadásul még nem szenvedett vereséget a Megyeri úton.

Király Gábor dereka végül nem akadályozta meg a Crystal Palace kapusát abban, hogy vállalja a játékot, így a kezdőcsapat egy helyen tért el az előzetesen megadott felállástól, Huszti Szabolcs helyett Hajnal Tamás kapott lehetőséget.

Első félidő

Tíz másodperc után egyből feljegyezhettük az első magyar kísérletet, Kenesei tüzelt 25 méterről, a labda kevéssel a léc fölött süvített el. A hetedik percben futott végig a pályán az első formás magyar támadás, Gera ugratta ki a mélységből érkező Hajnalt, aki ballal beadott, és Torghelle éles szögből az oldalhálóba helyezett.

A két kapus közül Királynak volt előbb védenivalója, Grima próbálkozását a jobb sarok előtt fogta a magyar portás. A várakozással ellentétben a máltaiak nem védekeztek tíz emberrel a kapujuk előtt, hanem többször is bátran kezdeményeztek a magyar térfélen. A Matthäus-csapatnak nem jött össze a lélektanilag nagyon fontos korai gól, de a vendégek nyitottabb játéka kedvezett a mieinknek.

A 24. percben ismét Királynak volt munkája, a korábban a Vasasban is megfordult Orosko lőtt 17 méterről, ballal, de a középre tartó labdát magához ölelte a szürke melegítőalsójáról is elhíresült hálóőr. A 32. percben végre ismét a máltai kapu előtt volt esemény, Halmosi centerezett balról, de Torghelle bevetődve sem érte el a labdát.

Három perc múlva megszerezte a vezetést csapatunk, ismét az előző páros akciózott, egy szöglet után ugyanis Halmosi lőtte vissza a labdát, a lesre játszó védők között Torghelle levette a debreceni játékos "lőtt passzát", majd az eldőlő kapus mellett a kapu jobb oldalába helyezett (1-0). A középkezdés után nem sok hiányzott a második gólhoz, Torghelle fejelt Keneseihez, aki kapásból próbálta meglepni Habert, de a vendégek kapusa nagyot védett.

A félidő zárásaként Kenesei forgatta meg a védőket a bal oldalon, majd lágyan középre ívelt, ahol Böőr mellre vette a labdát, aztán kapásból, ballal óriási bombát eresztett meg, ami a lécen csattant.

Második félidő

Egy lövés itt, egy ott, előbb Kenesei adott munkát a labdaszedőknek, aztán Grima tett róla, hogy Király ne merevedjen le teljesen. Torghelle percei következtek, egy szép csel után ballal taccsra rúgta a labdát, aztán Takács ívelése után éles szögből a kapufát találta telibe.

Az 56. percben máltai segítség kellett a második gólunkhoz, Böőr robogott el a jobb oldalon, beadása ugyan Torghelle mögé érkezett, de a menteni igyekvő Said bevette Haber hálóját (2-0).

Támadásban maradt a magyar csapat, Kenesei löketét Haber tolta szögletre, a korner után Juhász bólintott középre, ahol Torghelle ollózásába térddel beleért Vanczák, a labda pedig a máltai kapuban kötött ki, de az asszisztens lest jelzett. Takács lövése után már az asszisztens sem tudta megmenti a vendégeket, az FTC középpályása 28 méterről ágyúzott Haber mögé, úgy, hogy a labda a lécről vágódott a hálóba (3-0).

A 76. percben újoncot avatott a magyar válogatott, a Gera Zoltánt váltó Buzsáky Ákos először lépett pályára a nemzeti tizenegyben. A máltaiak teljesen kifulladtak, a mieink pedig kissé kiengedve is végig az ellenfel kapuja előtt tartották a labdát, előbb Bodnár kísérlete még elhalt Haber kesztyűjében, de egy szögletet követően Rajczi csúsztatott az ötösről a jobb sarokba (4-0).

Rajczi a duplázáshoz, Buzsáky az emlékezetes debütáláshoz járt közel, de mindkettőjük lövése a léc fölött zúgott el. A két perc hosszabbítás után lefújta a mérkőzést az ukrán játékvezető, a magyar válogatott hozta a kötelezőt, és a második félidőben jól játszva verte 4-0-ra a második gól után elfáradó máltai csapatot.

Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Gratulálok a csapatnak. Úgy érzem, ma végre egymásra találtak a válogatott játékosai és a szurkolók, ugyanis az egész mérkőzésen nyújtott produkciónkkal kiszolgáltuk közönségünket és ilyen arányban is megérdemelten nyertünk. Örülök, hogy kétgólos előny birtokában sem álltunk le. Mindent sikerült megvalósítanunk, amit elterveztünk."

Horst Heese, a máltai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Eleve tudtuk, hogy mi vár ránk, azaz hogy esélyesebb a magyar csapat, és a második hazai gól után már nem tudtuk tartani a tempót. Az első félidőben azonban jól játszottunk, még ellentámadásokra is futotta az erőnkből, míg a második játékrészben teljesen felőröltek bennünket. A magyarok minden tekintetben jobbak voltak."

A csoport további mérkőzésein:
Svédország - Bulgária 3-0 (0-0)
gól:
Ljungberg (60.), Mellberg (75.), Ibrahimovic (90.)
kiállítva: Georgiev (49., Bulgária)

Izland - Horvátország 1-3 (1-0)
gól:
Gudjohnsen (24.), illetve Balaban (56., 61.), Srna (83.- 11-esből)

A csoport állása:
1. Horvátország 19 pont/7 mérkőzés
2. Svédország 18/7
3. Magyarország 13/7
4. Bulgária 8/7
5. Izland 4/8
6. Málta 1/8