Egy kis mázli és kilenc pont focivébét érhet

Vágólapra másolva!
Bő egy hónap múlva már tudni fogjuk, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kijutott-e a 2006-os németországi világbajnokságra, netán pótselejtezőt játszhat, avagy - mint az utóbbi majd' közel két évtizedben minden alkalommal - megkezdi a felkészülést a soron következő futballeseményre, ezúttal az Ausztria és Svájc által rendezendő 2008-as Európa-bajnokságra. Hogy ne az utóbbi lehetőség következzen be, szerdán bizony nyerni kell Svédország ellen. És akkor még matekozhatunk egy picikét.
Vágólapra másolva!

A nyári futballdömping során a Real Madridtól - az All Starnak nevezett - magyar csapat 3 gólt kapott, majd a "rendes" válogatottnak az argentinok már csak kettőt hintettek, ám optimizmusra adhat okot, hogy mindkét nagyágyú ellen betaláltak a mieink (a királyiaknak Kenesei, míg a dél-amerikaiaknak Torghelle vágott egyet-egyet). Az első őszi tétmeccsen aztán a nem túl acélos Málta következett, s bár kissé túlzó volt játékosaink gólöröme (hiszen minicsapat volt az ellenfél), azért önbizalomnövelőnek elment a szombati 4-0-s siker.

Szerdán viszont újabb sztárcsapat látogat a Puskás Ferenc-stadionba, ahol - tán rossz ómen, de - még sosem nyert Matthäusszal nemzeti csapatunk. Az ellenfél ezúttal az Ibrahimovic (Juve), Ljungberg (Arsenal), H. Larsson (Barcelona) álomtrióval felálló svéd gárda lesz, amely egészen parádés, 26-2-es gólkülönbségével "mindössze" második a nyolcas számú csoportban. Az ok: két nap híján pont egy éve, Stockholmban a horvátok 1-0-ra nyertek a Lagerbäck-legények ellen, igaz, azóta nemhogy nem botlottak, de fölényesen nyerték meccseiket a skandinávok.

A mieink már nem tudtak bravúrkodni északon, a sárga-kék mezesek ugyanis tavaly október 9-én hármat gurítottak Királynak. Ez sajnos még rosszul eshet a végelszámolásnál, de erről majd később.

A Matthäus-csapat 4 győzelemmel, 1 döntetlennel, 2 vereséggel és 13 ponttal harmadik a 8-as számú csoportban, és legalább a második helyre fel kellene jönnie, ha vébére akar utazni. A két legjobb "csoportezüstérmes" azonnali vb-belépőt kap, míg a többiek egymással pótselejtezhetnek.

Jelen pillanatban így fest a magyaros szextett:

8. csoportmgydvgkp
1.Horvátország761019-419
2.Svédország760126-218
3.Magyarország741213-1113
4.Bulgária722311-148
5.Izland811611-214
6.Málta80172-301



Nézzük a programot:
szeptember 7., szerda:
Magyarország - Svédország
Málta - Horvátország
Bulgária - Izland

október 8., szombat:
Bulgária - Magyarország
Horvátország - Svédország

október 12., szerda:
Magyarország - Horvátország
Málta - Bulgária
Svédország - Izland

Játékosaink, no meg Matthäus kapitány is nagyon optimista az - újabb - nagy meccs előtt, így tegyük fel, legyőzzük a svédeket, majd a már kiesett és bedühödött bolgárokat idegenben verjük, végül pedig legyűrjük itthon a horvátokat (a többi "dobogós" találkozó esetében pedig képzeljük oda a papírforma-eredményeket, azaz Máltán nyernek a horvátok, míg a svédek otthon ütik Izlandot).

Ezek után a 8-as csoport, a gólarányt és a horvát-svéd meccset - egyelőre - feledve, így festene:
1. Horvátország 22 pont
2. Magyarország 22
3. Svédország 21.

Az már most látszik, hogy csoportelsők semmiképpen nem lehetünk, hiszen a Horvátország-Svédország meccsen egyik eredmény sem segítené ehhez Geráékat. A második hely viszont elcsíphető, ha a csoportrangadón Prsóék nyernek otthon, vagy ha iksz lesz a meccs, de mi szerdán 4-0-ra verjük Ljungbergéket (hiszen a rangsorolásnál az egymás elleni eredmények döntenek). Horvátországi svéd siker esetén az segít rajtunk, ha az utolsó körben négyet lövünk a déli szomszédnak.

Egy szó, mint száz - a három sztárcsapat elleni kilenc pont begyűjtésén kívül a horvátoknak is drukkolnunk kell október 8-án, hogy verjék meg a svédeket, vagy skandináv siker esetén Matthäus csapatának a 4-0-s horvát-veréshez, azaz: nem túl vérmesek a reményeink.

Ha nem nyerünk szerdán? Akkor már a csoda sem segíthet - na jó, Izland még igen, de ahhoz is minimum remizni kell holnap...

jp