Matthäus nem bosszús, hanem elégedett

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy unalmas mérkőzést produkált a magyar és a horvát labdarúgó-válogatott a Szusza Ferenc-stadionban rendezett utolsó világbajnoki selejtezőn, mindkét szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott. A csütörtöki nap folyamán felpörögtek az események a Matthäus-Kisteleki-Bozóky "sajtóháborúban", valamint a Puskás-ügyben is.
Vágólapra másolva!

"Ez jó lezárása volt a sorozatnak, mivel nem rossz eredmény a 0-0 egy olyan csapat ellen, amely kétszer is legyőzte a svédeket. Azt sem szabad elfeledni, hogy több kulcsjátékosunk hiányzott, márpedig így nem lehet álomfutballt elvárni. A második félidőben nyújtott teljesítménnyel elégedett vagyok, azonban az első 30 perccel nem" - értékelte a találkozót Lothar Matthäus, aki gratulált a horvátoknak a csoportelsőséghez, mivel szerinte kiegyensúlyozott teljesítményükkel megérdemelték azt.

A német szakvezető nem volt bosszús amiatt sem, hogy a bolgárok váratlan máltai botlása révén a győzelemmel a harmadik helyre léphetett volna előre az együttes, s ez a 2008-as Eb-selejtezőn kedvezőbb besorolást jelentett volna.

"A magyarok szeretnek álmodozni. Öt csatárunk sérült, így olyan támadók ültek a kispadunkon, akik még egyszer sem léptek pályára a válogatottban, ráadásul Magasföldi József kedden az U21-es csapatban végigjátszott egy meccset. Ilyen körülmények között ennyire tellett, de ennek is örülni kell egy világbajnoki résztvevő ellen" - mondta Matthäus, majd zárásként hozzátette: szívesen folytatná a megkezdett munkát a válogatottnál, de ez már nem rajta múlik.

Zlatko Kranjcarnak ugyanakkor nem kell az állása miatt aggódnia, hiszen csapata a budapesti döntetlennel csoportelsőként jutott ki a 2006-os németországi vb-re, így érthetően a gyengébb játék ellenére is elégedetten nyilatkozott. "Jó mérkőzés volt, amelyen a magyar csapat nagyon aktívan futballozott. Erre számítottunk és felhívtam rá játékosaim figyelmét is. A svédek elleni szombati mérkőzés sokat kivett játékosaimból, ezért elsődleges célunk az volt, hogy ne kapjunk gólt, mert akkor elérjük az első helyet érő döntetlent. Ez sikerült, noha mindkét fél előtt adódtak lehetőségek a győztes gól megszerzésére. Azonban azt látni kell, sok munkánk van még a világbajnokságig, amelyen titkon az 1998-as teljesítmény megismétlésében bízok" - tekintett előre a horvát szakvezető.

Kranjcar úgy véli, a magyar csapat nagyon sokat javult Matthäus irányítása alatt, ám ez kevésnek bizonyult ebben a rendkívül nehéz szextettben. "Ha 2008-ra nem is, 2012-re biztosan beérik ennek a munkának a gyümölcse, amikor is szeretnénk közösen Eb-t rendezni, remélhetőleg két nagyon erős házigazdával" - nyilatkozott Kranjcar, aki a horvát szurkolók botrányos viselkedését nem kívánta kommentálni.

A 25. percben a vendégfanatikusok előbb egy, majd újabb két pirotechnikai eszközt lőttek a pályára, amelyek azonban szerencsére senkit sem találtak el. A magyar szurkolók "Európa, Európa" rigmussal, míg a rendőrök könnygáz bevetésével válaszoltak a sportszerűtlen cselekedetre, melynek következtében a játék három percig állt. Később még jó néhányszor felforrósodott a hangulat a horvát szektorban, de ennél nagyobb rendbontásra már nem került sor.

A magyar szurkolók egyetlen öröme az lehet, hogy a Szusza Ferenc-stadionban továbbra is veretlen maradt a nemzeti együttes, amely azonban ebben az arénában nem tudta megszerezni századik találatát, pedig ehhez elég lett volna egyetlen gól.