Megtörnék a vb-átkot az ausztrálok

Vágólapra másolva!
Huszonhét válogatott már páholyban érezheti magát a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban, az öt kiadó helyért pedig szombaton és szerdán mérkőznek meg a csapatok három európai és két interkontinentális pótselejtező keretében. Az öreg kontinensen spanyol-szlovák, norvég-cseh és svájci-török csatákra kerül sor, Uruguay és Ausztrália négy év után ismét egymás kárára harcolhatja ki a részvételt, míg Bahrein, valamint Trinidad és Tobago először juthat ki a legnagyobb futballeseményre.
Vágólapra másolva!

Játsszon velünk a vb-döntőért!

Spanyolország 1974 óta nem hiányzott a futball legnagyobb seregszemléjéről, és hogy ez a sorozat ne szakadjon meg, azért a szlovákok elleni győzelemmel tehetnek a legtöbbet Raúlék. A madridi Vicente Calderon-stadionban már napokkal ezelőtt kitették a "Minden jegy elkelt!" feliratot, a telt ház tehát garantált, most már a csapaton a sor.

Amióta Luis Aragones vezeti a hispánokat, azóta nem szenvedett vereséget a válogatott, a selejtezőkön öt győzelem mellett öt döntetlen volt a mérleg. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet, hogy a szlovákok 2003 júniusa óta nem kaptak ki hazai pályán, a továbbjutás bebiztosításához nem árt, ha a spanyolok már Madridban megnyugtató előnyt szereznek.

"Olyan csatáraink vannak, akik bármikor képesek gólt szerezni. Fernando Torres és Raúl is jó formában van, de Morientes és Villa is hasonló szintet képvisel. Meggyőződésem, hogy 3-0 vagy 4-0 lesz az eredmény szombaton" - nyilatkozott az Arsenalban légiókodó Reyes.

A szlovákok ugyanakkor úgy érzik, a rájátszás kiharcolásával már teljesítették küldetésüket, és innentől kezdve nincs veszítenivalójuk. A függetlenség kivívása óta először jutott ilyen messzire északi szomszédunk, amely a Bundesliga-gólkirály Mintal nélkül készül a párharcra.

Ennek ellenére önbizalommal telve várják az összecsapást Dusan Galis kapitány fiai, hiszen a selejtezőben a jóval esélyesebbnek tartott oroszokat utasították maguk mögé, barátságos mérkőzésen pedig 2-0-s vereséget mértek a vb-házigazda németekre. A két csapat a 98-as vb-selejtezőkön már találkozott, akkor a spanyolok odahaza 4-1-re, Pozsonyban 2-1-re nyertek, az akkori gárdákból mindössze Raúl és Karhan maradt hírmondónak.

A svájciak és a törökök hatszor meccseltek korábban, két döntetlen mellett három alkalommal a félholdasok, egy ízben a helvétek örülhettek. A legutolsó mérkőzésére tíz éve került sor, akkor a törökök Bernben nyertek 2-1-re, az előző vb-bronzérmese ezúttal is hasonlóra készül a számunkra rossz emlékű Wankdorf-stadionban (itt játszották az 1954-es vb-döntőt).

A helvétek 1994 óta nem szerepeltek világbajnokságon, 2008-ban viszont Ausztriával közösen Európa-bajnokságot rendeznek, a kontinensviadal előtt pedig szeretnének valami maradandót alkotni, amihez a törökök testén át vezet az út. Fatih Terim együttese remekül szerepelt vendégként az előcsatározások során, négy győzelem mellett kétszer remizett, pedig Ukrajnában, Dániában, Görögországban és Albániában is pályára lépett.

A döntetlennel feltehetőleg most sem lenne elégedetlen a török csapat, hiszen hazai pályán őrületes hangulatot szoktak teremteni a fanatikus drukkerek, bár a 2004-es EB-selejtezők rájátszásában a lettek éppen Isztambulban lepték meg a talán kissé magabiztos félholdasokat.

A csehekre oslói túra vár, és nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy az Ullevaal-stadion talaja szörnyű állapotban van, panaszkodtak is a FIFA-nak a gyep minősége miatt, így elképzelhető, hogy végül Trondheimben rendezik meg a mérkőzést. Karel Brückner csapatába visszatért az Eb után a válogatottságtól visszavonuló Nedved, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy csak erre a két mérkőzésre húzza magára a nemzeti tizenegy mezét, de azért elég nehéz elképzelni, hogy továbbjutás esetén ne vállaljon szerepet a független Csehország első világbajnokságán.

Az ősz tréner ugyanakkor nem számíthat Jan Kollerre és a másik "toronyra", Vratislav Lokvencre sem, így a támadások befejezése várhatóan a Baros, Smicer duóra hárul majd. Csehország és Norvégia a 96-os Eb-kvalifikáció során már szembekerült egymással, akkor Oslóban 1-1-es eredmény született, Párágában pedig a csehek nyertek 2-0-ra, és végül kijutottak az angliai viadalra, ahol a döntőig meneteltek.

A norvégok harmadszor vívhatják ki a vb-részvételt, ám Age Hareide visszafogottan nyilatkozott az esélyekről: "Nem mi vagyunk az esélyesek, de jobb is, hogy a cseheken van a nyomás, mert így nyugodtabban tudunk játszani." A vikingek főleg a Riise, Pedersen, Carew trióban bíznak, de nagy feladat vár az ifjú Brede Hangelandra is, aki a védelem közepén csatázhat Barosékkal.

Az interkontinentális párharcokban Bahrein Trinidad és Tobagóval, Uruguay Ausztráliával találkozik. Az utóbbi párosítás a pikánsabb, négy éve ugyanis hasonló leosztásban a dél-amerikaiak jutottak tovább, ráadásul akkor az uruguayi drukkerek leköpködték az ausztrálokat, akik okulva az esetből fegyveres őrökkel kelnek útra.

Ehhez jön még, hogy a két fél nem tudott megegyezni a mérkőzés kezdési időpontjában, először helyi idő szerint 17 órára volt kiírva a kezdés, majd az uruk módósították 21 órára, így azonban az auszik csak egy nappal később utazhattak volna haza, végül a FIFA döntött, és 18 órától indul útjára a labda Montevideóban. Az ausztrákok véget vetnének a pótselejtező átkának, eddig ugyanis mindegyik alkalommal elbuktak, 1985-ben Skócia, 93-ban Argentína, 97-ben Irán, 2001-ben pedig éppen Uruguay jutott tovább a páros meccs alapján.

Mindkét oldalon fontos játékosok hiányoznak majd, a házigazdáknál Jorge Fossati nem számíthat Vierára, Carinire, és Forlánra, de Diego Lopez és Sosa szereplése is kérdéses, a másik oldalon Moore biztosan nem lép pályára, de Kewell és Lazaridis sem teljes értékű, mivel nemrég épültek fel sérülésükből.

Bahrein és Trinidad és Tobago is először lehet ott a világ legjobb válogatottai között, így érthetően óriási várakozás előzi meg az ütközetet mindkét országban. Az esélyek inkább a karibiak mellett szólnak, de Bahrein a tavalyi Ázsia-kupán is okozott már egy-két meglepetést, nem lehet leírni a belga Luka Peruzovic együttesét.

Az ázsiaiak főleg Alla Hubail visszatérése miatt örömködnek, a gólerős csatár hat meccset is kihagyott a selejtezők során, de így is kulcsembernek bizonyult. A T&T soraiban Stern John számít a legfőbb gólvadásznak, az Angliában légióskodó John 89 meccsen 63-szor volt eredményes a válogatottban, és olyan társakra számíthat, mint a Manchesterrel BL-győztes Dwight Yorke vagy a 37 évesen visszatérő Russell Latapy.

világbajnoki pótselejtezők, első mérkőzések, (visszavágók jövő szerdán):
Norvégia - Csehország 19.30 ó
Svájc - Törökország 20.45 ó
Uruguay - Ausztrália 21 ó (magyar idő szerint)
Spanyolország - Szlovákia 22 ó
Trinidad és Tobago - Bahrein 23.30 ó (magyar idő szerint)

barátságos mérkőzések, szombat:
Koreai Köztársaság - Svédország 12 ó
Skócia - Egyesült Államok 17 ó
Anglia - Argentína 17.45 ó
Románia - Elefántcsontpart 18 ó
Egyesült Arab Emírségek - Brazília 18.30 ó
Hollandia - Olaszország 20.45 ó
Franciaország - Németország 21 ó
Portugália - Horvátország 22 ó

vasárnap:
Kína - Szerbia és Montenegró 12.30 ó
Lengyelország - Ecuador 17.45 ó