Ausztrália 11-esekkel jutott ki, a törökök majdnem csodát tettek

Vágólapra másolva!
Négy elbukott pótselejtező után 2006-ban végre ott lesz a világbajnokságon Ausztrália labdarúgó-válogatottja, amely hazai pályán, Sydneyben ledolgozta egygólos hátrányát Uruguayjal szemben, majd tizenegyesekkel (a két büntetőt fogó Schwarzer kapus vezérletével) 4-2-re diadalmaskodott. Az első vb-részvételre készülő csapatok csatáját Trinidad és Tobago nyerte, a karibiak 1-0-s diadalt arattak Bahreinben. Az európai pótselejtezőkön a csehek kettős győzelemmel búcsúztatták a norvégokat, a spanyolok az otthoni 5-1 után Pozsonyban ikszeltek a szovákok ellen, a törökök majdnem csodát tettek a svájciak ellen, de a 4-2-es győzelem is a helvétek továbbjutását jelentette.
Vágólapra másolva!

eredmény, vb-pótselejtező, visszavágó
Ausztrália - Uruguay 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - büntetőkkel 4-2
Sydney, 83 ezer néző
v.: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
Ausztrália: Schwarzer - Neill, Chipperfield, Vidmar, Popovic (Kewell, 32.) - Emerton (Skoko, 111.), Culina, Grella, Cahill - Viduka, Bresciano (Aloisi, 96.)
Uruguay: Carini - Diogo, G. Rodríguez, Montero (Marcelo Sosa, 80.), D. Rodríguez - Lugano, Recoba (Zalayeta, 73.), P. García - Varela, Regueiro (Estoyanoff, 98.), Morales
gól: Bresciano (35.)

83 ezer fanatikus szurkoló látogatott ki Sydneybe, hogy győzelemre segítse a hazai labdarúgó-válogatottat, amely a montevideói 1-0 után szerette volna kiharcolni a világbajnoki szereplést. Reváns érzés lehetett Guus Hiddink kapitány tanítványaiban, 2001-ben ugyanilyen szituációban már találkozott a két együttes egymással, akkor a dél-amerikai válogatott jutott tovább. Persze a balszerencse üldözi az auszikat: eddig mindegyik pótselejtezőn elbuktak: 1985-ben Skócia, 93-ban Argentína, 97-ben Irán, 2001-ben pedig a már említett Uruguay ellen.

A hazai együttesben Hiddink ezúttal Cahillt és Brescianót jelölte a kezdőcsapatba, Kewell csak a kispadon kapott helyet, a vendégeknél a sérült Forlán mellett Zalayeta is kikerült a kezdőből: bizalmat ezúttal Lugano, Varela és Regueiro kapott.

Hatalmas lendülettel kezdett mindkét csapat, a hazaiaknál az első húsz percben Bresciano, majd Viduka szerezhetett volna gólt, lövéseiket Carini magabiztosan fogta, a másik oldalon Lugano centikkel fejelt a jobb kapufa mellé, s Recoba is elhibázott egy lehetőséget.

A 28. percben Recoba kapott könyököst Popovictól, a Crystal Palace védője megúszta sárga lappal. Hiddink azonban úgy vélte, játékosa felér egy időzített bombával, az indiszponáltan és durván játszó futballista helyére Kewellt hozta be, aki "gólpasszal" köszönte a lehetőséget.

A 35. percben egy nehezen kibontakozó támadás végén Viduka sarkalt Kewell elé, aki a 16-oson belül, szembe a kapuval lövésre szánta el magát, ám nem találta el a labdát, így az lecsorogva éppen Bresciano elé gurult, ő pedig hatalmas gólt ragasztott az uruguayi kapuba (1-0).

A félidő utolsó tízpercében még Cantalejo bíró jóindulatából a "favágás" sárga lapos kis szabálytalanságok tömkelegévé szelídült, a botrányos közjátékokat a lehető legjobbkor szakította meg a szünet.

A második félidőt hatalmas vendég helyzettel indult: Recoba bal oldali szöglete teljesen üresen találta Moralest, aki az ötös vonaláról a földre fejelt, a labda pedig átpattanva mindenkin a léc fölött hagyta el a játékteret. Az ellentámadásnál Kewell pazar cselek után lőtt középre, Cahill pedig centikkel pörgetett a kapufa mellé.

Elképesztő nyomás alatt tartotta az uruguayi kaput a Kewell vezette hazai alakulat, de a fölény néhány helyzetben és a szögletek számában nyilvánult csak meg. A 81. percben Kewell rontott meccslabdát, miután a tétovázó védők gyűrűjéből kilépve jobbról, 12 méterről lőtt, de Carini a bal sarok elől szögletre tornázta a labdát. Maradt az 1-0, összesítésben 1-1, így következett a hosszabbítás.

A ráadás első valamirevaló eseménye (Aloisi becserélése mellett) Varela váratlan lövése volt, amely ugyan jó másfél méterrel elkerülte Schwarzer kapuját, kellő önbizalmat adott Uruguaynak. A félidőnyi csendet követően ugyanis Guillermo Rodriguez is villant, fejese éppen csak a léc fölé szállt. A 101. percben ismét Schwarzer izgulhatott, előbb egy veszélyes beadást ütött el a csatárok elől, a kipattanót Marcelo Sosa szúrta rá, de a védőkről szögletre pattant.

A 115. percben Viduka még kihagyott egy helyzetet, egy perccel később Skoko durrantott mellé 25 méterről, újabb egy perc múlva a másik oldalon Morales lőtt keresztbe az ausztrál kapu előtt, majd Zalayeta fejelt Schwarzer kezeibe.

Mivel 120 perc alatt sem született döntést a továbbjutást illetően, jöhettek a 11-esek.

A sort Ausztrália nyitotta, Kewell magabiztosan a jobb sarokba vágta (1-0), Dario Rodriguez viszont megtorpant, s a balra vetődő Schwarzer kiütötte lövését. Neill egy lépésről a jobb alsót választotta (2-0), Varela majdnem eltalálta a kapust, de a labda utat talált a bal sarokba (2-1).

A harmadik sorozatban Vidmar hű maradt a jobb alsóhoz (3-1), Estoyanoff megemelve a bal oldalba bombázott (3-2). Következett Viduka, aki simán a jobb kapufa mellé lőtt, Zalayeta lövését viszont Schwarzer jobbal kihalászta. Az utolsó körben Aloisi nem hibázott (4-2), így Ausztrália négy elbukott pótselejtező után 2006-ban végre ott lesz a világbajnokságon.

vb-pótselejtező, visszavágó
Bahrein - Trinidad és Tobago 0-1 (0-0)
gól: Lawrence (49.)
kiállítva: Ali Baba (95.)

Bahrein az idegenben lőtt gól miatt óvatosan kezdte a mérkőzést, nem úgy Trinidad és Tobago, amely irányította a játékot, de hamar elvesztette az első mérkőzésen bombagólt szerző Birchallt, akinek csúnyán eltalálták a bokáját lövés közben. Stern John révén a karibiak szerezhettek volna vezetést, de Ali Hassan bátor kivetődéssel megmentette Bahreint a góltól.

A másik oldalon Jack jött ki rosszul egy beadásra, de Andrews még a gólvonal előtt tisztázott fejjel. A szünet után egy szöglet hozta meg a gólt, Yorke beívelését Lawrence bólintotta kapura, és a megtorpanó Ali Hassan csak belekapni tudott a labdába, ami egy hazai védő lába között került a kapuba. Egy perccel később javított a bahreini kapus, amikor John lövését ütötte ki.

Az ázsiaiak érezték a vesztüket, és rákapcsoltak, ám Ahmed Hassan szabadrúgása az oldalhálóban kötött ki, Lawrence-nek pedig nem sikerült az a bravúr, hogy a saját kapujába is betaláljon, pedig egy suta mozdulat miatt majdnem összejött neki. Latapy mindent eldönthetett volna, de csak a felsőlécet találta el, a végén pedig Ali Baba hiába talált be a vendégek kapujába, a kolumbiai bíró érvénytelenítette a gólt, így Trinidad és Tobago ünnepelhetett.

[origo]