A pályán a svájciak, az öltözőben a törökök nyertek

Vágólapra másolva!
Szigorú büntetést helyezett kilátásba a világbajnoki pótselejtezőben Svájc ellen elbukott törökökkel szemben Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.
Vágólapra másolva!

"Példátlan, ami Isztambulban történt, nagyon dühös vagyok. Kivizsgáljuk az esetet, és szükség esetén kizárjuk a törököket a nemzetközi porondról" - nyilatkozta a DRS rádióadónak a svájci sportdiplomata, akinek honfitársai verekedésbe keveredtek a hazai futballistákkal a 4-2-es - ám továbbjutást érő - vereség után.

A lefújás után a svájci játékosok az öltözőbe rohantak, és a televíziós felvételek alapján az incidens akkor robbant ki, amikor Benjamin Huggel a török másodedző, Mehmet Özdilek felé rúgott. A hazaiaknál Alpay próbálta levadászni Strellert, a svájciak egyik gólszerzőjét, majd az öltözőfolyosón folytatódott a kergetőzés és ütlegelés. A helvét cserejátékosok közül Stephane Grichting akkora rúgást kapott az altestére, hogy kórházba kellett szállítani.

"Grichting azóta már elhagyhatta a kórházat, de még nincsen teljesen rendben. Körülbelül még tíz napig katéterezni kell" - nyilatkozta Pierre Benoit, a svájciak szóvivője. Fatih Terim, a házigazdák szövetségi kapitánya a játékvezetőket okolta a vb-búcsúért: "Az oda- és a visszavágón is 12 emberrel kellett szembeszállnunk. Bernben Michel, itt pedig De Bleeckere volt a svájciakkal."

Forrás: EPA
Menekülnek a svájciak a lefújás után

Halil Altintop, a Kaiserslauternben légióskodó török csatár is megszólalt a botrány kapcsán: "Pár játékostársam kissé túlreagálta a történteket, de örülök, hogy nem történt komolyabb baj. Benn voltam a svájci öltözőben, és beszélgettem a Bundesligából ismert játékosokkal, azt mondták, minden rendben."

Mehmet Ali Sahin sportot felügyelő miniszterelnök-helyettes kijelentette: nagyon csalódott amiatt, hogy Blatter a vizsgálat lezárulta előtt véleményt nyilvánított az ügyben. "Svájci szurkolóként és nem a FIFA elnökeként nyilatkozott. Ezek a dolgok félrevezethetik a majdani döntéshozókat" - mondta. A politikushoz hasonlóan Levent Bicakci, a helyi futballszövetség vezetője is kritikával illette a sportdiplomatát. "Szövetségünk rendkívül furcsának találja a FIFA elnökének viselkedését. Mindent el fogunk követni azért, hogy tisztázzuk a történteket, és hogy mindkét felet azonos szankcióval sújtsák" - jelentette ki sajtótájékoztatóján.

[origo] / (MTI)

Majdnem csodát tettek a törökökhttp://origo.hu/vb2006/20051116ausztralia.html?pIdx=1