Vb 2006: Mexikó kiemelt, Hollandia nem

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elkészítette a jövő évi világbajnokság csoportbeosztásának kiemelési rendjét.
Vágólapra másolva!

Némi meglepetésre a kétszeres világbajnoki ezüstérmes hollandokat nem sorolták be a legjobb nyolc csapat közé. Ennek oka, hogy a FIFA az elmúlt két világbajnokság eredményeit és a jelenlegi világranglista-állást vette figyelembe, márpedig ezek alapján a hollandok csak a tizedik helyen állnak.

A második, a harmadik és a negyedik kalapot a FIFA földrajzi szempontok szerint alkotta meg, a másodikba az ausztrál alakulat mellett afrikai, illetve a kiemeltek közül kimaradó dél-amerikai együttesek, a harmadikba kizárólag európai, a negyedikbe ázsiai és közép-, illetve észak-amerikai válogatottak kerültek.

A leggyengébb FIFA-mutatóval rendelkező európai gárdát, a szerb-montenegróit nem sorolták egyik csoportba sem, ily módon elkerülendő, hogy az öreg kontinensről kettőnél több csapat kerüljön majd egy kvartettbe. A szerbek így utólag olyan csoportba kapnak besorolást, amelyben egyébként csak egy európai válogatott lenne.

A stadionok befogadóképességét és a gazdasági okokat figyelembe véve az már korábban eldőlt, hogy a németek az A, míg a brazilok az F csoportban játszanak majd.

A csoportok sorsolását pénteken rendezik Lipcsében.

A kiemelés:
első kalap:
Németország (rendező), Brazília (címvédő), Olaszország, Franciaország, Argentína, Spanyolország, Mexikó, Anglia.

második kalap:
Ausztrália, Angola, Ghána, Elefántcsontpart, Togo, Tunézia, Ecuador, Paraguay.

harmadik kalap:
Horvátország, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország, Svájc, Ukrajna.

negyedik kalap:
Irán, Japán, Szaud-Arábia, Koreai Köztársaság, Costa Rica, Trinidad és Tobago, Egyesült Államok.

Speciális kalap:
Szerbia és Montenegró.

A FIFA szerdán azt is bejelentette, hogy azok a futballisták, akiket szövetségük benevez a jövő évi világbajnokságra, május 15-e után - a németországi viadalig - nem léphetnek pályára hivatalos mérkőzésen. A tiltás egyedül a Bajnokok Ligája döntőjében, május 17-én szereplő futballistákra nem vonatkozik. "Nem akarunk fáradt játékosokat látni a világbajnokságon, most kapnak időt a pihenésre" - nyilatkozta Urs Linsi, a FIFA főtitkára.