Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Elefántcsontpart a Guineai-öböl mentén elhelyezkedő ország Nyugat-Afrikában. Partjainál a 15. században jelentek meg a portugálok, de rövidesen követték őket más államok rabszolga-kereskedői is. A franciák a 19. század közepén kezdték gyarmattá szervezni a partvidéket. A teljes függetlenséget 1960-ban nyerte el az ország, de a mai napig rendkívül erős a francia befolyás. Az ország főleg az ültetvényeken termesztett termények (kakaó, kávé, pálmaolaj, banán, ananász) exportjából szerzi jövedelmét. A kontinens kis országai közé tartozó, alig több mint 322 ezer km2 területű, 18 millió lakosú Elefántcsontpartnak néhány éve új fővárosa van, a korábbi 3,5 millió lakosú Abidjan helyett Yamoussoukro. A mintegy 60 etnikum ellenére a francia a hivatalos nyelv, pénzneme a CFA (afrikai valutaközösségi) frank.

Az országban francia "bábáskodással" 1936-ban alapították az első futballklubokat, nem meglepő módon a fővárosban, Abidjanban. Mint oly sok helyen a kontinensen, a friss egyesületek szorosan kötődtek különböző cégekhez, gazdasági társaságokhoz vagy állami vállalatokhoz. A függetlenség után rögtön a nemzetközi labdarúgás vérkeringését célozta meg a sportág helyi vezetése, a FIF 1960-ban csatlakozott a CAF-hoz. Nem sokat késlekedtek az elefántcsontpartiak az önálló bajnokság és kupa kiírásával sem, a pontvadászatot az Onze Freres nyerte, míg a másik sorozatban az Espoir de Man nevet viselő csapat győzött.

Szövetség neve:

Fédération Ivoirienne de Football (FIF)

Alapítási éve:

1960

FIFA-tagság kelte:

1961

Címe:

Case postale 1202, 01 Abidjan, Cote d'Ivoire

Telefonszáma:

00-225-2124027

Telefaxszáma:

00-225-21259552

Internetcíme:

www.fif.ci

E-mail címe:

fifci@aviso.ci

Elnök:

Jacques Anouma

Alelnök:

Lambert Feh Kesse

Főtitkár:

Sory Diabaté

Szövetségi kapitány:

Henri Michel

A válogatott szerelése:

narancssárga mez, fehér nadrág, zöld sportszár




Az Elefántok (a válogatott beceneve) a kontinens egyik legeredményesebb szelekciója, az Afrika-kupa örökranglistáján az ötödik helyen áll. Az eddigi 24 tornából 15-ön szerepelt Elefántcsontpart, a legsikeresebb futamát 1992-ben teljesítette, amikor megnyerte a kontinensbajnokságot. A Ghána elleni döntő emléke mind a napig élénken állt a szurkolók emlékezetében, hiszen kedvenceik felejthetetlen estén 11-10 arányban, tizenegyesrúgások után nyerték el a trófeát. Három további alkalommal, 1968-ban, 1986-ban és 1994-ben bronzéremmel zárták a sorozatot. A világbajnokságot először 1972-ben célozta meg a nemzeti együttes, de Marokkó túl erős ellenfélnek bizonyult. A jelenkor ünnepelt játékosai mellett minden elefántcsontparti a hetvenes évek gólzsákját, Laurent Pokout (1968-ban és 1970-ben az Afrika-kupa legeredményesebb játékosa volt), és a különböző választásokon többször is a kontinens szűk elitjébe sorolt Abdoulaye Traorét, Youssouf Fofanát említi, ha az ország legjobb labdarúgóiról kérdezik.