Társoldalunk:

Tunézia

2006.01.16. 10:28

Észak-Afrikai ország, a Földközi-tenger partjánál. Területén már az i. e. 12. században felbukkantak a föníciaiak, háromszáz évvel később itt alakult ki Karthago, amely az i. e. 5. század végén a Földközi-tenger nyugati medencéjének legerősebb tengeri hatalma volt. Később a Római Birodalom része volt, majd az arabok foglalták el. Az 1500-as évek elején a törökök vonták fennhatóságuk alá, majd Franciaország kényszerített védnökséget Tunéziára. 1957-ben kiáltották ki a köztársaságot, azóta a gazdasági reformok, a külföldi befektetők és az idegenforgalom révén az észak-afrikai térség egyik vezető gazdasági tényezője. A 163 ezer km2 területű országnak közel tíz millió lakosa van, fővárosa Tunisz, pénzneme a tunéziai dinár.

Afrika egyik futballnagyhatalma, amely a szoros francia fennhatóságnak köszönhette a sportág gyors megismerését és elterjedését. 1920-tól a függetlenségig az ottani bajnok, amely egy volt Francia Észak-Afrika regionális küzdelemsorozatai közül, a többi győztessel (az algíri, az oráni és a constantine-i, valamint a marokkói elsővel) megmérkőzhetett az észak-afrikai bajnoki címért. Az első független bajnokságot 1956-ban a CS Hamman-Lif nyerte, míg az első kupagyőzelem a Stade Tunisien sikerét hozta.

Szövetség neve:

Fédération Tunisienne de Football (FTF)

Alapítási éve:

1956

FIFA-tagság kelte:

1960

Címe:

Maison des Fédérations Sportives, Cité Olympique, 1003 Tunis, Tunisie

Telefonszáma:

00-216-71-233303

Telefaxszáma:

00-216-71-767929

Internetcíme:

www.ftf.org.tn

E-mailcíme:

directeur@ftf.org.tn

Elnök:

Hamouda Ben Ammar

Alelnök:

Mohieddine Baccar

Főtitkár:

Amor Darragi

Szövetségi kapitány:

Roger Lemerre

Válogatott szerelése:

piros mez, fehér nadrág, piros sportszár


Az eddigi félszáz tunéziai bajnokság alapján az ország legsikeresebb klubja a 19 elsőséget bezsebelt Espérance, amely szerte a kontinensen nagy elismertségnek örvend. A tuniszi sztárcsapat hét zsinórban megnyerte pontvadászat után, tavaly nagy meglepetésre csak a második helyre szorult a CS Sfaxien jóvoltából. A sfaxi egyletnek az volt a hetedik elsősége, ugyanennyit ünnepelhetett az Etoile du Sahel, míg a Club Africain vitrinjét kilenc bajnoki aranyérem ékesíti. Az országos kupasorozatban szintén fenti egyesületek a meghatározók, a Club Africain 11, az Espérance kilenc, az Etoile du Sahel pedig hét sikerrel áll a rangsor élén. A tunéziai klubok a nemzetközi porondon is kitettek magukért, a három legrangosabb sorozatban tíz elsőséget gyűjtöttek. A bajnokok között 1991-ben a Club Africain, 1994-ben az Espérance, a kupagyőztesek vetélkedésében 1988-ban a CA Bizerte, 1997-ben és 2003-ban az Etoile du Sahel, 1998-ban az Espérance, míg a CAF sorozatában 1995-ben és 1999-ben az Etoile du Sahel, 1997-ben az Espérance, 1998-ban a CS Sfaxien győzött.

A tunéziai válogatott azon kevés afrikai ország közé tartozik, amelyik már többször szerepelt világbajnokságon, így az sem meglepő, hogy a nemzeti tizenegy a kontinensbajnokságon is sikeresen szerepelt. Két elveszített döntő után (1965, 1996) két éve célba ért a piros-fehér mezes nemzeti együttes, 2004-ben aranyérmes lett. Az Afrika-kupa örökranglistáján a 11 sorozaton indult Tunézia jelenleg a tizedik helyet foglalja el.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK