Társoldalunk:

Tunézia

2006.01.16. 10:28

Az egyetlen afrikai vb-résztvevő lesz Németországban, amely számára nem újdonság a legrangosabb viadalon való szereplés. A tunéziaiaknak először 1978-ban sikerült kvalifikálniuk magukat, és az argentínai tornán rögtön hatalmas szenzációt is okoztak, hiszen első találkozójukon 3-1-re legyőzték Mexikó válogatottját - ez volt a fekete kontinens első győzelme a világbajnokságok történetében.

A Rosarióban lejátszott összecsapáson a szünetben még az észak-afrikaiak vezettek 1-0-ra, köszönhetően egy tizenegyesgólnak, de a második játékrészben a tunéziaiak fordítani tudtak, és végül 3-1-re diadalmaskodtak.

1978. június 2., Rosario:
Tunézia - Mexikó 3-1 (0-1)
Rosario Central-stadion, 25 000 néző
vezette: Gordon (skót)
Tunézia: Naili - Duieb, Dzsebali, Dzsendubi, Kabi - Gommid, Tarak, Agrebi - Témim (Labidi, 88.), Akid, Ben Aziza (Karui, 81.). Szövetségi kapitány: Setali.
Mexikó: Pillar-Reyes - Martínez, Tena, Ramos, Vásquez Ayala - Cuéllar, De la Torre, Mendizábal (Lugo, 67.) - Isiordia, Rangel, H. Sánchez. Szövetségi kapitány: Roca.
gól: Kabi (55.), Gommid (79.), Duieb (87.), illetve Vásquez Ayala (45. - 11-esből)

A következő mérkőzésen csak 1-0-ra kaptak ki az előző világtalálkozó bronzérmesétől, Lengyelországtól, majd utolsó fellépésükön gól nélküli döntetlenre végeztek a címvédő NSZK-val. A tunéziaiak ha legyőzik a nyugatnémeteket, továbbmehettek volna a csoportból, de így "csak" harmadikok lettek, és kiestek - de összességében a világbajnokság egyik pozitív meglepetését okozták.

Ezt azóta sem sikerült megismételni, és 1978 után húsz éven keresztül a világbajnokságra sem tudta kvalifikálni magát a gárda. Legközelebb 1998-ban voltak ott a vébén az észak-afrikaiak, amikor Angliával, Kolumbiával és Romániával kerültek egy csoportba. A háromoroszlánosoktól 2-0-ra, a dél-amerikaiaktól 1-0-ra kaptak ki, és bár utolsó mérkőzésükön 1-1-et játszottak a románokkal, ráadásul egészen a 72. percig vezettek is, az utolsók lettek csoportjukban.

A legutóbbi világbajnokságra is sikerült kvalifikálniuk magukat, és megint csak egy döntetlenre voltak képesek, amit Belgium ellen értek el. Ám mivel előtte Oroszországtól, utána pedig a rendező Japántól kaptak ki 2-0-ra, így aztán ismét az utolsó hely lett az övék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK