Társoldalunk:

Tunézia

2006.01.16. 10:28

Ali Bumnizsel

Menzel Szealihban született, és 22 esztendős korában került Franciaországba (mindez még 1988-ban történt!), ahol az FC Gueugnon portása lett, de sokáig nem védett. Kölcsönadták tehát az AS Nancynak, amelynek színeiben bemutatkozhatott az élvonalban, és ennek köszönhetően 1991-ben a tunéziai válogatottban is. Egy évre rá visszakerült a Gueugnonhoz, és öt éven keresztül az első számú portásnak számított az egyesületnél, de csak egy idényt töltött a legjobbak között. A válogatottban is a tartaléksorra volt kárhoztatva Csokri el-Uaer mögött, és ez akkor sem változott, amikor Bumnizsel az SC Bastiához szerződött. Sőt, Korzikán is éveken keresztül a kispadon ücsörgött, és bár az 1998-as Afrika-kupán végig ő védett, hosszú időn keresztül csak egy-egy alkalommal vetették be. A legutóbbi világbajnokságon aztán El-Uaer visszavonulása miatt a tunéziai csapat első számú kapusa lett, és 2004-ben a hazai rendezésű kontinensviadalon élete legnagyobb sikerét érte el. 2004 nyarán hazatért Franciaországból, és azóta a Club Africain kapusa. 15 esztendő alatt alig több mint ötven válogatottságot szedett össze.

Francileudo Santos

Brazília Zé Doca nevű településén született, és mint minden brazil srác, ő is futballal töltötte gyermekkorát. Még csak 15 esztendős volt, amikor a belga Standard Liege tehetségkutatói felfigyeltek rá, és magukkal hozták Európába. Santos két éven keresztül futballozott a belga csapat ifistái között, sőt, az 1997-98-as idényben öt alkalommal a felnőttek között is pályára léphetett, ám 1998 nyarán, még mindig csak 19 esztendősen, elfogadta a tunéziai Etoile du Sahel ajánlatát. Afrikában rögtön bedobták a mély vízbe, de Santos élni tudott a lehetőséggel, és a klub első számú góllövője lett. Az 1998-99-es idényben 18, a következő pontvadászatban pedig 14 találatot ért el, de bajnokságot egyszer sem tudott nyerni. Első tunéziai idényében a francia Jean Fernandez volt az edzője, aki emlékezett a csatárra, és amikor az FC Sochaux mestere lett, 2000 nyarán leigazolta Santost. A brazil futballista bemutatkozása jobban nem is sikerülhetett volna új csapatában, hiszen a gall másodosztályban rögtön az első meccsén gólt szerzett, és a 2000-2001-es szezonban ellenállhatatlanul futballozott: 21 góllal a Division 2 gólkirálya lett, és őt választották a divízió legjobb játékosának. A csapat feljutott az élvonalba, a drukkerek pedig sokat vártak Santostól, aki azonban első Ligue 1-es idényében mindössze egy gólra volt képes. A következő pontvadászatban már nyolcszor vette be az ellenfelek hálóját, azt követően pedig 14 gólig jutott, miközben az UEFA-kupában pedig háromszor volt eredményes. A szövetségi kapitánynak, Roger Lemerre-nek sikerült meggyőznie arról, hogy vegye fel a tunéziai állampolgárságot, és ezzel mindenki jól járt. Santos közvetlenül a 2004-es kontinensviadal előtt, a Benin elleni barátságos meccsen mutatkozott be a válogatottban, természetesen góllal, az Afrika-kupán pedig négy alkalommal volt eredményes, amivel gólkirályi címet szerzett. Tavaly nyáron otthagyta az FC Sochaux-t, és a Toulouse FC játékosa lett.

Csuki Ben Szada

Tizenévesen az egyik legnagyobb francia tehetségnek tartották, 2001-ben tagja volt az U17-es világbajnokságot nyert gall válogatottnak - de most a tunéziaiakkal szerepelhet a felnőttek vébéjén. Korzikán született tunéziai szülők gyermekeként, és az SC Bastiában kezdte pályafutását, sőt, ma is ott futballozik. Alig múlt 17 esztendős, amikor bemutatkozott a Ligue 1-ben, 2001 augusztusában az Olympique Lyon debütált, de abban az idényben ezen kívül már csak egy találkozón szerepelt. A következő pontvadászatban viszont 21 alkalommal vetették be, és három gólt ért el, akárcsak a 2003-2004-es idényben. Időközben a francia U21-es válogatottban is bemutatkozott, és akkor még visszautasította a tunéziaiak felkérését - tavaly nyáron viszont nem mondott nemet, és így a Konföderációs Kupán bemutatkozott Tunézia színeiben. A Bastia időközben kiesett a legjobbak közül, és Ben Szada jelenleg a Ligue 2-ben futballozik, ráadásul eddig ebben a pontvadászatban egyszer sem talált be - ennek ellenére Roger Lemerre bízik benne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK