Társoldalunk:

Amerikai Egyesült Államok

2006.02.07. 16:03

Hatalmas kiterjedésű ország, amely 4500 kilométer hosszan húzódik az Atlanti- és a Csendes-óceán között, észak-déli kiterjedése 2700 kilométer, csak a két óceánnal és a Mexikói-öböllel 8000 km hosszú partszakasszal érintkezik.

1776. július 4-én a Függetlenségi nyilatkozat kikiáltásával 13 atlanti-parti kolóniából alakult az Amerikai Egyesült Államok, amely tagállamainak száma azóta 50-re emelkedett, emellett egy szövetségi kerület alkotja. A Föld legjelentősebb gazdasági nagyhatalma, a világ legnagyobb tőkeexportőre, az amerikai dollár a nemzetközi pénzügyi rendszer kulcsvalutája. Kulcsszerepet játszik a tudományos-technikai forradalom legfontosabb területein, energiahordozókban nagyon gazdag ország. A 9,6 millió km2 területű Egyesült Államokban 291 millió ember él.

Szövetség neve:

US Soccer Federation (USSF)

Alapítási éve:

1913

FIFA-tagság kelte:

1914

Címe:

US Soccer House, 1801 S. Prairie Avenue, 60 616 Chicago IL, United States

Telefonszáma:

00-1-312-8081300

Telefaxszáma:

00-1-312-8081301

Internetcíme:

www.ussoccer.com
E-mail címe: communications@ussoccer.org

Elnök:

dr. Robert Contiguglia

Alelnök:

Sunil Gulati

Főtitkár:

Dan Flynn

Szövetségi kapitány:

Bruce Arena

A válogatott szerelése:

fehér mez, kék nadrág, fehér sportszár

Az Egyesült Államokban már az 1800-as évek végén több helyen futballoztak, regionális alapon földrajzi bajnokságok is zajlottak (Southern New England Soccer, St. Louis Soccer, National Association Football, Eastern Professional Soccer, valamint az American Soccer League I és II), ám nagyon sokáig a hatalmas távolságok miatt nem szerveződött egy komoly liga. Értelemszerűen a legkorábbi bajnokcsapatok, Baltimore Orioles, West Hudson, Paterson Rangers, Innisfall, Clark A. A., St. Leo's, Fall River Rovers ma már csak az évkönyvekben léteznek.

Amerikára jellemző módon az 1960-as években létezett egy International Soccer League elnevezésű bajnokság, amelynek bajnoka lett a brazil Bangu, vagy a lengyel Zaglebie Sosnowiec és a Polonia Bytom. A sorozaton külföldi klubok indultak, a sportág megismertetése volt az elsődleges célja. Ezt szolgálta - már jóval szervezettebb és európai módon - kiírt North American Soccer League, amely 1967 és 1984 között vonzotta a soccer tengerentúli híveit. A New York-i Cosmos volt a legismertebb klub, a ligában pedig olyan sztárok futballoztak mint Pelé, Franz Beckenbauer, Johan Cruyff, Bobby Moore, Giorgio Chinaglia és Teófilo Cubillas. A NASL csődje után a folyamat ismét lelassult, majd a vb-rendezés jelentette az igazi áttörést, a Major Soccer League-et 1996-ban alapították. Az eddigi tíz bajnokságból négyet nyert meg a Washington D. C. United, amely a nemzetközi porondon is a legsikeresebb amerikai klub, hiszen 1998-ban a CONCACAF-zóna bajnokai számára kiírt sorozat mellett (ezen két évvel később a Los Angeles Galaxy is diadalmaskodott) megnyerte az Interamericana-kupát (ennek a fináléjában a brazil Vasco da Gamát győzte le).

Az Egyesült Államok válogatottja 1885. november 28-án játszotta első (nem hivatalos) válogatott mérkőzését, Newarkban a szomszédos Kanada 1-0-ra győzött. A nemzetközi szövetség által jelenleg is elfogadott első hivatalos, országok közötti találkozóra 1916. augusztus 20-án masíroztak ki az USA legjobbjai, Stockholmban a tengerentúliak 3-2-re legyőzték Svédország nemzeti csapatát. A leggyakoribb ellenfél természetesen Mexikó volt az elmúlt közel 80 évben 51 mérkőzést játszott a két ország csapata, volt amikor két hét alatt háromszor is összemérték erejüket. Az észak- és közép-amerikai térség kontinensbajnokságán, az Arany-kupán (Gold Cup) kétszer diadalmaskodott az Egyesült Államok, 1991-ben gólnélküli mérkőzés után Honduras ellen 11-esekkel nyertek, 2002-ben pedig Costa Ricát verték 2-0-ra. Két alkalommal, 1993-ban és 1998-ban ezüstéremig jutottak, mindkétszer Mexikótól kaptak ki a fináléban. A sorozat elmúlt 15 esztendejének örökranglistáját az Egyesült Államok vezeti, amely az elmúlt másfél évtizedben a zóna legerősebb válogatottjává vált.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK