Társoldalunk:

Costa Rica

2006.02.07. 16:26

A brazil származású szakember (Rio de Janeiróban látta meg a napvilágot) 2002-es világbajnokság kvalifikációs sorozata elején még csak asszisztensként dolgozott az akkori szövetségi kapitány, Gilson Nunes mellett, de amikor a Guatemala elleni idegenbeli vereséget követően a mestert menesztették, őt nevezték ki a válogatott élére. Guimaraesnek nem volt sok ideje az ismerkedésre, hiszen a csapatnak pótselejtezőt kellett játszania, de az újdonsült mester bátran nyúlt a fiatalokhoz, és ennek eredménye 5-2-es győzelem, vébére való kijutás, majd egy hét mérkőzésből álló veretlenségi sorozat volt.

Guimaraes már ezt megelőzően is népszerű volt az országban, ahová 11 évesen szüleivel érkezett Brazíliából. Nem csak a labdarúgással, hanem kosárlabdával is foglalkozott, de végül a foci mellett döntött, és a Deportivo Saprissa futballistájaként ott volt az 1990-es világbajnokságon is a válogatottal.

Edzői pályafutását is Brazíliában kezdte, a Belém együttesénél, majd dolgozott a guatemalai Comunicacionesnél, Costa Ricában pedig a két legnépszerűbb klubcsapatot, a CS Heredianót és a Deportivo Saprissát irányította. A válogatott élén sikerült elérnie azt, amit elődeinek nem, vagyis hogy az együttes igazi csapatként lépjen fel, és ennek jutalma a világbajnoki kvalifikáció lett. A vébé után aztán lemondott posztjáról, de a kvalifikációs sorozat gyengébb eredményei után 2005 áprilisában megint visszahozták, és másodszor is végrehajtotta a "csodát", kijuttatta a gárdát a vébére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK