Társoldalunk:

Anglia

2006.02.14. 11:14

A Nagy-Britanniából, vagyis Skóciából, Angliából, Walesből és Észak-Írországból álló Egyesült Királyság a Brit-szigeteken fekszik. A kelta őslakosságú területet a római uralom után az 5. században a germán angolszászok hódították meg.

Az Angol Királyság 1282-ben hódította meg Walest, amely az 1536-os uniótörvénnyel lett teljesen Anglia része. Nagy-Britannia 1707-ben alakult meg, amikor Anglia perszonálunióba lépett Skóciával. Az egykori nagy jelentőségű birodalom Viktória királynő uralkodása idején élte fénykorát.

Wales 1912-ben korlátozott önállóságot kapott, Írország - a hat északi grófság kivételével - 1922-ben önálló államként kivált. Anglia a gyarmatbirodalom kirablásából, az élénk tengeri kereskedelemből származó bevételekből a 19. század vezető gazdasági hatalma lett. A szigetországban bontakozott ki az ipari forradalom. A II. világháború után elveszítette gyarmatait. Az ország termékeinek versenyképességét az amerikai és az ázsiai tömegcikkekkel szemben specialitásukkal, kiváló minőségükkel, egyediségükkel tudják fenntartani. A 244 ezer km 2 területű, alkotmányos monarchiában 59 millió ember él.

Szövetség neve:

The Football Association (FA)

Alapítási éve:

1863

FIFA-tagság kelte:

1905

Címe:

25 Soho Square, London W1D 4FA, England

Telefonszáma:

00-44-207-7454545

Telefaxszáma:

00-44-207-7454546

Internetcíme:

www.TheFA.com
E-mail címe: info@TheFA.com

Elnök:

Geoff Thompson

Alelnök:

David Dein

Főtitkár:

Brian Barwick

Szövetségi kapitány:

Sven-Göran Eriksson

A válogatott szerelése:

fehér mez, kék nadrág, fehér sportszár


Anglia a sportág őshazája, Londonban 1863-ban 12 klub alapította meg a világ első labdarúgó-szövetségét, az FA-t. Az egyesületek képviselői nem tétlenkedek, a szabályok lefektetése mellett egy sor fontos kérdésben döntésre jutottak. 1871-ben a The Football Association egyik soros ülésén 14 klub (Barnes, The Civil Service, Clapham Rovers, Crystal Palace, Hampstead Heathens, Harrow Chequers, Maidenhead, Great Marlow, Reigate Priory, The Royal Engineers, Upton Park, The Wanderers, Donnington School, Queen's Park) képviselői vettek részt, akik az összejövetelen egy meghívásos kupaküzdelem kiírásáról döntöttek.

A 20 fontért beszerzett serleg és a sorozat akkor az FA Cup nevet kapta - de így hívják ma, 134 év elteltével is, ezen múlttal pedig a világ legrégebbi sportvetélkedése. Első alkalommal 1872. március 16-án a Wanderers játékosai emelhették a magasba, miután 1-0-ra legyőzték a Royal Engineerst. Az első bajnokságot 1888-ban rendezték.

Az Accrington, az Aston Villa, a Blackburn Rovers, a Bolton Wanderers, a Burnley, a Derby County, az Everton, a Notts County, a Preston North End, a Stoke City, a West Bromwich Albion és a Wolverhampton Wanderers részvételével megrendezett pontvadászatban a Preston Nort End diadalmaskodott, így Anglia első bajnoka lett.

1888-tól a mai napig 106 bajnokot avattak Angliában, a legtöbbször a Liverpool FC diadalmaskodott (18-szor), a Manchester United (15) és az Arsenal FC (13) követi a 'Poolt az eredményességi sorrendben. Az 1930-as években az Arsenal, 20 esztendővel később a Wolverhampton Wanderers, az 1980-as évtizedben a liverpooli Vörösök voltak a dominánsok, majd a Premier League megszületése óta a Manchester United az egyeduralkodó, Sir Alex Ferguson fiai az utolsó 13 címből nyolcat gyűjtöttek be.

A kupa történetében is ugyanezek a klubok a legsikeresebbek, a 124 diadalból a Manchester Unitednek 11 jutott, a MU-t az Arsenal (tíz), a Tottenham Hotspur (nyolc) és az Aston Villa (hét) követi, de a győztesek között olvashatjuk az Old Etonians, a Clapham Rovers és az Old Carthusians nevét is. Az európai kupaporondon az egyik legeredményesebb nemzet az angol, hiszen 12 klubjuk 28-szor diadalmaskodott valamelyik sorozatban.

A BEK-, ill. BL-ben (az olaszokkal és a spanyolokkal holtversenyben), valamint a már megszűnt KEK-ben a legtöbbször az angolok ünnepelhettek, tíz, illetve nyolc sorozat végén nyert képviselőjük. A VVK-ban négy, az UEFA-kupában pedig hat trófeát szereztek. A legrangosabb sorozatban a Liverpool FC ötször, a kupagyőztesek között a Chelsea FC kétszer, míg a - sokáig - harmadik számú kupavetélkedésben a Liverpool háromszor győzött. Különösen az 1976 és 1982 közötti BEK-kiírásokra emlékeznek szívesen az angolok, hiszen csapataik zsinórban hatszor utasították maguk mögé a kontinens többi reprezentánsát.

Az angol válogatott 1870-ben és 1871-ben már több mérkőzést vívott, de ezeket az ország labdarúgó-szövetsége nem tekinti hivatalos találkozónak. Az évkönyvekbe bekerült első számon tartott 90 percre 1872. november 30-án került sor, a glasgow-i Hamilton Crescentben a házigazdákkal 0-0-ra végeztek az angolok.

A válogatott 1908-ig csak brit válogatottakkal mérkőzött (jellemzően az 1884-ben éltre hívott Brit-kupa keretében), akkor játszott először a csatornán túl, Bécsben 6-1-re győzte le Ausztriát. A válogatott 2005. november 12-én játszotta eddigi utolsó, szám szerint 831. mérkőzését, amelyek közül kettőt érdemes kiemelni, az 1953-as otthoni vereséget a mieinktől (3-6), valamint az 1966-os vb-győzelmet jelentő NSZK elleni 4-2-t.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK