Társoldalunk:

Ecuador

2006.02.28. 12:35

Agustín Delgado

Tizennyolc esztendősen mutatkozott be az ecuadori élvonalban az Espoli színeiben, a következő évben pedig már a guayaquíli Barcelonában futballozott, és 13 gólt ért el. 1995-ben és 1996-ban az El Nacionalban ontotta a gólokat, majd visszatért a Barcelonához. Az 1998-as világbajnokság selejtezőin két gólt ért el, mindkettőt Uruguaynak rúgta.

Ezt követően Mexikóba szerződött, előbb a Cruz Azulban futballozott, majd a Nexacában. A 2002-es dél-amerikai vb-selejtezők gólkirálya volt, és ennek köszönhetően 2001 novemberében 3,5 millió fontért az angol Southampton FC-hez igazolt, de csak pár meccsen szerepelt, mert térdsérülése miatt meg kellett műteni, majd konfliktusba került a trénerrel, Gordon Strachannel. Egészen 2004-ig a Szentek játékosa volt, de két és fél szezon alatt mindössze tíz bajnokin játszott, és egyetlen gólt ért el.

Végül hazatért az Aucas együtteséhez, amelynek színeiben a 2004-es bajnokságban hétszer volt eredményes, a következő évben pedig tíz találatig jutott - immár a guayaquíli SC Barcelona színeiben. Menet közben megfordult a mexikói UNAM-nál is, és bár a Pumasban alig játszott, de bajnoki címet szerzett. Az idei évet már az LDU Quito játékosaként kezdte el. Nagyon jól fejel, de lábbal is rendkívül veszélyes, és magabiztos a kapu előtt. Beceneve: El Tin.

Edison Méndez

A 2002-es világbajnoki selejtezők nagy felfedezettje volt Ecuador számára. A 2000 novemberében lejátszott, Venezuela elleni világbajnoki selejtezőn a sérülés miatt hiányzó Aguinagát kellett pótolnia, és ez remekül sikerült, noha kissé más típusú futballista, mint az ecuadoriak játékmestere.

Annyiban hasonlít hozzá, hogy remekül össze tudja fogni a csapatot (ráadásul, akárcsak Aguinaga, Méndez is a Deportivo Quitóban kezdte pályafutását), de sokkal többet fut, és rengeteg labdát szerez. Igazi csapatember, és rendkívül sokoldalú: a középpálya bármelyik oldalán pályára küldhető, sőt, szükség esetén akár a védelemben is megállja helyét. A 2002-es világbajnokságon az ecuadoriak egyik legjobbja volt, ő szerezte a horvátok elleni csoportmeccsen a győztes gólt.

2003-ban a mexikói Irapuatóba igazolt, ahol két gólt ért el, majd a klub kiesése után a Santos Laguna futballistája lett. 2005 januárjában hazatért Ecuadorba, és az LDU Quito játékosa lett, amellyel 2005-ben meg is nyerte az Aperturát. A válogatottban továbbra is meghatározó ember, a vb-selejtezők során ő szerezte a brazilok elleni győztes gólt.

Antonio Valencia

Az ecuadoriak nagy felfedezettje a vb-selejtező során, a kvalifikációs torna végére alapemberré vált a válogatottban. 1985. augusztus 5-én született Lago Agrióban, a kolumbiai határ közelében, és 15 esztendős volt, amikor quitói El Nacional tehetségkutatója, az egykori kiváló futballista, José Villafuerte felfedezte, és a fővárosba csábította. Két évvel később már a felnőttek között szerepelt, 2003-as bajnokságban kétszer volt eredményes, ennek köszönhetően beválogatták a korosztályos válogatottba - 18 esztendősen az U20-as és az U23-as nemzeti tizenegyben is játszott.

A 2004-es pontvadászatban már ötször talált be, és az év áprilisában, a Honduras elleni barátságos mérkőzésen a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. A nagy kiugrás a Paraguay elleni vb-selejtezőn jött el, ahol két bombagólt szerzett, és ezzel végleg bejátszotta magát a nagyválogatottba - összesen hét kvalifikációs találkozón játszott. Erre már Európában is felfigyeltek, és tavaly nyáron a Villarreal CF kétmillió eurót fizetett ki érte.

Az ősszel csak két bajnokin szerepelt a spanyol élvonalban, a télen pedig kölcsönadták a másodosztályú Recreativo Huelvának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK