Hatvanezer játékos a pályán

Vágólapra másolva!
Alig egy hónapja indult, máris rekordokat dönt az [origo] új webes játéka, a Honfoglaló focivébés változata. A játékra hatvanezren regisztráltak, naponta 4-5 ezer focirajongó méri össze tudását.
Vágólapra másolva!

A Honfoglaló vb-kvízen kedden 54 ezer egyedi látogató játszott, ennek során a játékosok több mint hétmillió oldalt tötöttek le. Ezekkel az adatokkal a Honfoglaló a magyarországi internetes alapú játékok mezőnyében rekordokat dönt.

A játéknak nincsenek speciális technikai feltételei: flash-player, minimum 400 Mhz-es processzor és akár modemes kapcsolat is elég hozzá. A focivébés Honfoglaló egy stratégiával ötvözött internetes kvízjáték, amelyen egyszerre hárman játszhatnak. Amennyiben valamelyik frissen belépő játékos nem talál ellenfelet magának, lehetősége van robotjátékos ellen felvenni a küzdelmet. A Honfoglalón részt vevő játékosoknak a négy különböző forduló alatt Németország térképén területeket kell elfoglalniuk úgy, hogy a feltett kérdésekre helyesen válaszolnak. A játék végén az nyer, akinek a legtöbb pontja van.

Az elért eredmények alapján különböző rangokat lehet szerezni, amelyekkel a ranglistákra lehet felkerülni. Az [origo] kapcsolatba lépett az egyik ranglistavezetővel, "El Mariachi"-val, aki naponta két-három órát tölt el a játékkal. "Nagyon szeretem ezt a játékot, de talán a Bajnokok Ligájával kapcsolatban több aktuális kérdés lehetne, így az egészen fiatalok is a saját fociélményük alapján tudnának válaszolni" - mondta.

Közhely, hogy Magyarországon mindenki ért a focihoz, de a Honfoglaló vb-kvízen kiderülhet az igazság. A játékon egyelőre csak a ranglistákon való minél följebb kerülés a meghatározó, de hamarosan vége a tét nélküli játéknak: március tizenötödike után minden nap egy játékos egy telefont és egy T-Mobile Dominó csomagot nyerhet.

A folyamatosan fejlesztett program egyelőre tízezer kérdéssel működik. "El Mariachi" szerint van még mit javítani a játékon, mert amikor az a kérdés, hogy "Szaúd-Arábia mennyi gólt rúgott Franciaországnak az 1998-as vb-n?", akkor a helyes válasz a 0 lenne, mert a franciák 4-0-ra megnyerték azt a meccset, de a gép a 4-est fogadja el jó válasznak. A másik időnként előforduló hiba, hogy egy kérdésen belül több jó válasz van. Például az, hogy "Anglia kivel játszott csoportmérkőzést 2002-ben?", és a válaszok között ott van Argentína és Nigéria is, pedig a szigetországiak mindkét válogatottal egy csoportban voltak. "Nagyon jó lenne, ha a játék elején ki lenne írva, hogy hány százalék az elvárt eredmény" - fűzte hozzá a játékos.

A Honfoglaló üzemeltetője elismerte, becsúszhattak hibák, de ezeket folyamatosan javítják, és arra biztatják a játékosokat, jelezzék hasonló észrevételeiket.

Lépjen pályára ön is, tesztelje futballtudását!