Brazília

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Dél-Amerika legnagyobb, a Föld ötödik legnagyobb területű országa, észak-déli kiterjedése több mint 4300 kilométer, 7400 km-es partszakasszal érintkezik az Atlanti-óceánnal. Az ország középső részén az Amazonas-medence húzódik, Földünk legbővizűbb folyamával és legnagyobb trópusi őserdejével.

1494-ben VI. Sándor pápa húzta meg Spanyolország és Portugália hódításainak határvonalát. Eszerint a dél-amerikai kontinens Európa felé eső részét Portugália kapta, az attól nyugatra eső rész a spanyoloké lett. A portugál gyarmat a 16. században a vörös színű festékanyagáért keresett brazilfáról kapta a nevét. A napóleoni háborúk idején a portugál királyi család Brazíliába menekült, 1808 és 1821 között Rio de a Janeiro volt a Portugál Királyság fővárosa. A trónörökös 1822-ben kihirdette az ország elszakadását, és császárrá koronáztatta magát. 1889-ben kikiáltották a köztársaságot. Az 1964-es puccsot követően a katonák csak 1985-ben voltak hajlandóak demokratikus választásokat kiírni. A 8,5 millió km2 területű országban több mint 179 millió ember él.

Brazíliában a labdarúgás egy angol ősöktől, de már Dél-Amerikában született fiatalembernek, bizonyos Charles Millernek köszönhetően lett ismert, aki angliai tanulmányairól hazatérve 1894-ben látott hozzá a sportág terjesztéséhez, oktatásához, hiszen addig csak a kikötőkben megpihenő brit hajók matrózai űzték a footballt. A századfordulón Sao Paulóban alakultak egymás után a klubok, Rióban csak később vert gyökeret a labdarúgás. A kontinensnyi országban nagyon sokáig csak tartományi bajnokságok léteztek, az elsőt 1902-ben rendezték Sao Paulóban, amely végén az öt klub közül (Sao Paulo AC, Paulistano, Mackenzie, Germania, Internacional) a Sao Paulo Athletic Club játékosai örülhettek. Rio államban négy esztendővel később, 1906-ban avatták az első bajnokot, a Paysandút és a Rio Cricketet megelőzve a Fluminense diadalmaskodott.

Szövetség neve:

Confederacao Brasileira de Futebol (CBF).

Alapítási éve:

1914

FIFA-tagság kelte:

1923

Címe:

Rua Víctor Civita 66, Bloco 1 - Edifício 5 - 5 Andar, Barra de Tijuca, 22775-040 Rio de Janeiro, Brasil

Telefonszáma:

00-55-21-35359610

Telefaxszáma:

00-55-21-35359611

Internetcíme:

www.cbfnews.com.br
E-mail címe:[email protected]

Elnök:

Ricardo Teixeira Terra

Alelnök:

José Sebastiao Bastos

Főtitkár:

Marco António Teixeira

Szövetségi kapitány:

Carlos Alberto Parreira

A válogatott szerelése:

sárga-zöld mez, kék nadrág, zöld-fehér sportszár



Az országos bajnokság bevezetésére 1971-ig kellett várni, 35 évvel ezelőtt 20 csapat indult az első brazil pontvadászatban, amelynek győztese az Atlético Mineiro lett. Azóta a legtöbb aranyérmet a Palmeiras szerezte meg, a Pálmafások (6) után a Flamengo (5), a Corinthians és a Vasco da Gama (4-4), a Sao Paulo FC, az Internacional és a Santos FC (3-3) következik. Az országos bajnokság bevezetése nem járt együtt a szervezettséggel, hiszen az elmúlt években is több komoly gonddal kellett szembenéznie a CBF-nek, tavaly például a megvesztegetett játékvezető által vezetett mérkőzések sorsa okozott álmatlan éjszakákat a dél-amerikai ország labdarúgását irányítóknak.

A kontinentális kupavetélkedésekben Argentína mögött Brazília a második legeredményesebb ország, brazil klub eddig csak a Sudamericana-kupában nem tudott diadalmaskodni. A Libertadoresben 12 (a legtöbbet a Sao Paulo FC nyerte, háromszor), a Joao Havelange Szuperkupában három (Cruzeiro kettő), a Recopában négy (SPFC kettő), a CONMEBOL-ban öt (Atlético Mineiro kettő), a Mercosurban egy (Flamengo) győzelem jutott a szambafutballistáknak.

Az országban az első válogatott mérkőzésre 1906-ban került sor, a brazilok egy dél-afrikai csapatot fogadtak és 6-0-s vereséget szenvedtek. A találkozó természetesen nem számít hivatalos országok közötti mérkőzésnek, hiszen a Sao Pauló-i összecsapáson Charles Miller csapatában (a labdarúgás brazíliai tanítómestere; természetesen ő is futballozott a mérkőzésen) Jeffery, Hodgkiss, Pyles, Stewart személyében több honfitársa is helyet kapott.

A történelmi első válogatott találkozóra 1914. szeptember 20-ig kellett várni, akkor Buenos Airesben Argentína ellen lépett pályára a nemzeti csapat, s az azóta ősi riválissá előlépett szomszédtól 3-0-s vereséget szenvedett. Azóta a selecao közel 800 mérkőzést játszott, a március elején Moszkvában, Oroszország ellen vívott összecsapás pontosan a 797. hivatalos találkozó volt. A közel 800 mérkőzés során a brazil válogatott megkülönböztetett helyet vívott ki magának a világ labdarúgásában, hiszen egyetlen másik ország legjobbjai sem tudták ötször elhódítani a világbajnoki címet (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Ha bárhol a világban minden idők legjobb játékosáról folyik diskurzus, akkor Pelé személye megkerülhetetlen, de Friedenreich, Leónidas, Domingos da Guia, Garrincha, Didi, Vavá, Djalma Santos, Tostao, Carlos Alberto, Gérson, Jairzinho, Rivellino, Zico, Sócrates, Falcao és Júnior szintén korának kiemelkedő labdarúgója volt.