Társoldalunk:

Szerbia és Montenegró

2006.03.21. 10:21

A plávik Ilija Petkovic szövetségi kapitány irányítása alatt küzdötték végig a selejtezőket, mégpedig igen hatékonyan, hiszen az utolsó fordulót követően Szerbia és Montenegró neve díszelgett a hetedik csoport élén.

Pedig nem ígérkezett könnyűnek a beosztás, hiszen Litvániát és San Marinót leszámítva csupa veszélyes ellenféllel kellett szembenézniük a kék mezeseknek. A legnevesebb, és egyben a csoport megnyerésére legesélyesebb nemzeti csapatnak Spanyolország számított, de a nagy világeseményeken rendszeresen részt vevő Belgiumot sem volt szabad leírni, ahogy a helyi rivális Bosznia-Hercegovinát sem, hiszen a bosnyákok játékosai a közelmúltban a két ország nem éppen békés viszonyát figyelembe véve kettőzött erővel veselkedtek neki a szomszédok elleni mérkőzéseknek.

Nos, a szerbeknek hamar kijutott a jóból, hiszen az első fordulót követően (amikor is könnyed győzelmet arattak San Marino ellen) Szarajevóba voltak hivatalosak. Petkovicnak elsősorban a támadó részleg összeállításával akadtak problémái, hiszen a csatársorból Mateja Kezman és Nenad Jestrovic, a középpályáról pedig két kreatív ember, név szerint Sasa Ilic és Predrag Djordjevic is hiányzott - szerencsére a védelem stabilitásával nem akadt gond, gól nélküli döntetlen született.

A harmadik fordulóban egy gólzáporos győzelem következett (az áldozat ismét San Marino volt), majd jött az újabb idegenbeli fellépés, mégpedig az akkortájt gyenge formában lévő Belgium ellen. A Vörös Ördögöknek ezen felül még négy alapemberük is lesérült a brüsszeli rangadó előtt, így Zvonimir Vukic és Kezman góljaival a szerbek kétgólos győzelmet arattak - ezzel négy forduló után átvették a vezetést a csoportban, két ponttal megelőzve a spanyolokat és Litvániát.

Az igazán komoly megmérettetés csak ezután következett, hiszen a hatos papíron legerősebb tagja, Spanyolország nemzeti tizenegye látogatott a belgrádi Marakanába. A mérkőzésen elsősorban a védelmek játszották a főszerepet, mint ahogy a következő, Belgium ellen hazai derbin, aminek végeredménye két gól nélküli döntetlen lett.

Mindez egyrészt hízelgő volt a gárda valóban betonkemény védelmére nézve, azonban az is világos volt, hogy a litvánok ellen a Savo Milosevic vezette támadósornak is ki kell tennie magáért. Ha a veterán csatárnak nem is, Kezmannak és Sasa Ilicnek sikerült betalálni a baltiak ellen, a 2-0-s győzelem pedig azt jelentette, hogy a plávik a csoport élén várhatták a hajrát, két egységgel megelőzve a rivális spanyolokat, öttel pedig az időközben feljött Bosznia-Hercegovinát.

A nyolcadik fordulóban lejátszott Spanyolország-Szerbia és Montenegró összecsapás így gyakorlatilag a csoportelsőségről volt hivatott dönteni, és Madridban megtörtént az, amire a korábbi hét körben nem akadt példa: Dragoslav Jevric gólt kapott! Mentségére legyen mondva, nem akárki avatta fel a nagyszerű portást, hiszen maga Raúl mondhatja el magáról, hogy - mint később kiderült - egyedül ő volt képes bevenni a szerbek kapuját a világbajnoki selejtezősorozatban.

Ez a gárda azonban keményebbnek bizonyult annál, hogy ettől a váratlan eseménytől megzavarodjon, és a gyakorlatilag hazai pályán szereplő Kezman (aki ebben az idényben az Atlético Madrid futballistájaként már megszokhatta a Vicente Calderón-stadion légkörét) góljával 1-1-re mentette a találkozót, ami tökéletesen megfelelt Petkovic mester - és a vendégszurkolók - elvárásainak.

Ekkorra tehát célegyenesbe értek Djordjevicék, de a litvánok elleni idegenbeli mérkőzés előtt azért akadt izgulnivalójuk az értük szorítóknak: Vilniusban ugyanis az alapcsapatból Igor Duljaj és Ognjen Koroman eltiltás, Ivica Dragutinovic pedig sérülés miatt nem léphetett pályára, így éppen a legerősebbnek tartott csapatrész, a védelem gyengülhetett volna meg jelentősen.

A nemzeti csapat erejét jelzi, hogy az ő pótlásuk sem okozott komoly gondot (Petkovic némi meglepetésre előhúzta a kalapból a már szinte elfeledett Albert Nadjot), és a gárda ismét 2-0-s győzelmet ünnepelhetett. Az utolsó körben a bosnyák válogatott látogatott Belgrádba, akik ellen már egy döntetlen is elég lett volna a csoportelsőség megszerzéséhez, azonban a plávik inkább biztosra mentek, és a végül öt góllal házi gólkirályi címet szerzett Kezman találatával 1-0-s sikerrel zárták a selejtezőket, két ponttal megelőzve, és ezzel pótselejtezőre kényszerítve a toronymagas esélyes spanyolokat.

A meccs egyetlen negatívuma az volt, hogy a védelem egyik oszlopa, Nemanja Vidic az utolsó percekben összeszedett egy kiállítást, így ő a szerbek első csoportmérkőzésén biztosan hiányozni fog Németországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK