Vb 2006: nem marad az egy ország, egy bíró elv

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokságok történetében a június 9-én kezdődő németországi tornán fordulhat elő először, hogy egy országot két játékvezető képvisel - jelentette be Urs Linsi, a nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára. Kedden 44 FIFA-játékvezető részvételével kezdődött el az az ötnapos szakmai edzőtábor, melynek végén döntés születik arról, hogy ki az a 30 sípmester, aki mérkőzéseket vezethet a vb-n.
Vágólapra másolva!

Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból, Ausztráliából és Németországból két-két bíró próbál bekerülni a legjobb 30 közé. A kiválasztottak névsorát március 31-én hozza nyilvánosságra a FIFA.

"A világ legjobb 44 játékvezetője közül kell kijelölnünk a vb bíróit" - mondta Linsi. "Csak olyanok vannak itt, akik az elmúlt években a nemzetközi porondon is kimagasló teljesítményt nyújtottak."

A következő napokban fizikai, elméleti és pszichológiai tesztek várnak a résztvevőkre. Először a vb-k történetében a hagyományosnak mondható feladatok mellett angolból is vizsgázniuk kell a bíróknak.

Szintén újdonság, hogy a játékvezetők a mérkőzések alatt egy adóvevő segítségével folyamatos hangkapcsolatban lesznek az asszisztensekkel és a tartalékbíróval. Egyelőre nem dőlt el, hogy a három lehetséges kommunikációs rendszer közül melyiket használják majd.

Négy évvel ezelőtt 36 játékvezető kapott bizonyítási lehetőséget a vb-n. A FIFA főtitkára azzal indokolta a mostani szűkítést, hogy a 2002-es vb meccseit 20 stadionban rendezték, idén azonban csak 12 helyszínen kerül sor a találkozókra.