Társoldalunk:

Koreai Köztársaság

2006.04.04. 16:51

A dél-koreaiak első világbajnoki szereplése sem sikerült valami fényesen, hiszen 1954-ben a magyaroktól kilenc, a törököktől pedig hét gólt kaptak, és egyet sem rúgtak. Legközelebb 1962-ben próbálkoztak a kvalifikációval, és Japánt le is győzték, de a Jugoszlávia elleni interkontinentális pótselejtezőt elbukták, 1966-ban pedig visszaléptek a selejtezőktől a másik koreai állam, a KNDK szereplése miatt.

Ezután sokáig sikertelenül szerepeltek a kvalifikációs sorozatban, de az 1986-os világbajnokságra végre sikerült kijutniuk, és Mexikóban váratlanul jól szerepeltek: a későbbi világbajnok argentinoktól csak 3-1-re, a címvédő olaszokról pedig csak 3-2-re kaptak ki, Bulgária ellen pedig sikerült elcsípniük egy pontot.

1986. június 5.
Bulgária - Koreai Köztársaság 1-1 (1-0)
Mexikó, Olimpico-stadion, 45 000 néző
v.: Al-Sanar (szaúdi)
Bulgária: Mihajlov - Zdravkov, Arabov, Dimitrov, Petrov - Szirakov, Szadkov, Goszpodinov, Mladenov - Getov (Zseljazkov, 57.), Iszkrenov (Kosztadinov, 46.). Szövetségi kapitány: Vucov.
Koreai Köztársaság: Oh Yun Kyu - Park Kyung Hoon, Cho Young Jeung, Cho Kwang Rae, (Cho Min Kook, 71.), Chung Yong Hwan - Byun Byung Joo, Huh Jung Moo, Park Chang Sun, Choi Soon Jin (Kim Jong Boo, 46.), Cha Bum Kun, Kim Joo Sung. Szövetségi kapitány: Kim Jung Nam.
gól: Getov (12.), ill. Kim Jong Boo (70.)

A koreai csapat azóta mindegyik világbajnokságon jelen volt, és többször is bizonyította, hogy nem szabad félvállról venni az együttest. 1990-ben ugyan három vereséggel az utolsó helyen végeztek csoportjukban, de az uruguayiak csak az utolsó percben szerezték meg ellenük a győzelmet; az 1994-es világbajnokságon pedig kétgólos hátrányból álltak fel a németek és a spanyolok ellen is - a germánoktól végül 3-2-re kikaptak, a spanyolokkal viszont 2-2-es döntetlenre végeztek. Különösen a hispánok elleni összecsapás volt emlékezetes, hiszen öt perccel a lefújás előtt az európai együttes még 2-0-ra vezetett.

1994. június 17.
Spanyolország - Koreai Köztársaság 2-2 (0-0)
Dallas, Cotton Bowl, 56 427 néző
v.: Mikkelsen (dán)
Spanyolország: Canizares - Alkorta, Nadal, Abelardo - Ferrer, Goicoechea, Hierro, Guerrero (Caminero, 46.), Sergi - Julio Salinas (Felipe, 62.), Luis Enrique. Szövetségi kapitány: Clemente.
Koreai Köztársaság: Choi In Young - Park Jung Bae, Hong Myung Bo, Kim Pan Keun, Choi Young Il - Lee Yuong Jin, Kim Yoo Sung (Seo Jung Won, 58.), Shin Hong Gi, Noh Jung Yoon (Ha Seok Ju, 73.) - Hwang Sun Hong, Kim Jeong Wun. Szövetségi kapitány: Kim.
gól: Julio Salinas (50.), Goicoechea (56.), ill. Hong Myung Bo (85.), Seo Jung Won (90.)
kiállítva: Nadal (26.).

Ezen a World Cupon már két döntetlent is sikerült elérniük (Bolíviával is ikszeltek), ami alapján a koreaiak bíztak abban, hogy 1998-ban végre megszerezhetik első világbajnoki győzelmüket, de ismét csalódniuk kellett: bár egy döntetlen Belgium ellen megint összejött, a másik két találkozójukat elveszítették.

A legutóbbi vébén azonban (társ)házigazdaként minden előzetes várakozást felülmúltak: csoportjukban az Egyesült Államokat, Portugáliát és Lengyelországot megelőzve az élen végeztek, mégpedig veretlenül (csak az amerikaiakkal ikszeltek, a két európai gárdát legyőzték), és a folytatás még sikeresebb volt a számukra - még ha a vitatott bírói ítéletek miatt azóta is kétségbe vonják legjobb négy közé jutásuk jogosságát.

Mert a koreai együttes egészen az elődöntőig menetelt, nem is akárhogyan, hiszen két sokkal esélyesebbnek tartott európai csapatot vert ki. Előbb Olaszországot győzte le 2-1-re hosszabbítás után, és elsősorban ezt a találkozót emlegetik úgy, mint a bírói részrehajlás mintapéldáját. Az ecuadori játékvezető, Byron Moreno főszereplővé lépett elő, amikor egy erősen vitatható esetet követően piros lapot adott Francesco Tottinak, majd egy szabályos góltól fosztotta meg a taljánokat les címén.

2002. június 18.
Koreai Köztársaság - Olaszország 2-1 (0-1, 1-1), aranygóllal
Tedzson, Daejeon-stadion, 38 588 néző
v.: Moreno (ecuadori)
Koreai Köztársaság: Lee Woon Jae - Choi Jin Cheul, Hong Myung Bo (Cha Du Ri, 83.), Kim Tae Young (Hwang Sun Hong, 63.) - Park Ji Sung, Yoo Sang Chul, Kim Nam Il (Lee Chun Soo, 68.), Song Chong Gug, Lee Young Pyo - Ahn Jung Hwan, Seol Ki Hyeon . Szövetségi kapitány: Hiddink.
Olaszország: Buffon - Panucci, Iuliano, Maldini - Zambrotta (Di Livio, 72.), Tommasi, Totti, C. Zanetti, Coco - Vieri, Del Piero (Gattuso, 62.). Szövetségi kapitány: Trapattoni.
gól: Seol Ki Hyeon (88.), Ahn Jung Hwan (117.), ill. Vieri (18.)
kiállítva: Totti (103.)

Ezt követően a spanyolok ellen már csak két, vitatható körülmények között meg nem adott hispán találatot kellett megúszniuk, hogy a gól nélküli végeredmény után a büntetőpárbajban diadalmaskodjanak.

Az elődöntőben aztán a német válogatott hatalmas küzdelemben megállította a dél-koreai gárdát, amely a bronzmérkőzést is elbukta a törökök ellen, de a negyedik helyezés is hatalmas (és valószínűleg megismételhetetlen) sikernek számított.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK