Társoldalunk:

Irán

2006.04.04. 16:22

Az iráni drukkerek jogosan gondolhatták úgy, hogy az első csoportkörből, melyben válogatottjuk Laosszal, Katarral és Jordániával kellett hogy megküzdjön, nem okozhat gondot a továbbjutás. Így aztán sokkhatásként érte őket, amikor Teheránban hét perccel a találkozó vége előtt Haitam al-Sbul meglepte a hazaiak védelmét, és Jordánia válogatottja három ponttal térhetett haza. Branko Ivankovic fiai azonban nemes bosszút álltak Ammanban, az idegenbeli 2-0-s siker nyugtatóan hatott kissé felborzolt idegeikre.

Egy hónappal később Katarból is győztesen távoztak a horvát mester tanítványai, az első csoportkört pedig egy önbizalom-növelő hétgólos sikerrel zárták Laosz ellen (Ali Daei egymaga négy gólt szerzett Teheránban az ominózus összecsapáson). Ezek után Japánnal, Bahreinnel és a Koreai NDK-val sorsolták össze az együttest, a B jelű kvartettből kötelezőnek tűnt a két továbbjutó hely valamelyikének megszerzése.

Az első mérkőzésen azonban a hazai pályán játszó bahreini válogatott kemény ellenfélnek bizonyult (0-0), így mindenképpen kellett az a 2-1-es siker, amit Japán ellen hozott a csapat otthoni környezetben. Ezután zsinórban még háromszor örvendeztette meg az iráni gárda három ponttal szurkolóit, aminek köszönhetően már júniusban eldőlt, hogy a meglehetősen masszív együttes egyenes ágon jut ki a 2006-os világeseményre.

Ebből a szempontból a japánoktól elszenvedett idegenbeli vereség a végén már nem osztott, nem szorzott, ráadásul Ali Daei tovább növelte góljainak számát, még elérhetetlenebbé téve földi halandók számára válogatottbeli gólrekordját (jelenleg 106 találatnál jár nemzeti színekben - emlékeztetésül a listán második Puskás Ferenc a magyar válogatott színeiben 84-szer volt eredményes). Azonban ne gondoljuk azt, hogy az iráni tizenegy szereplése csupán a veterán gólzsák pillanatnyi formájától függ!

A gárdában ugyanis jó néhány Európában légióskodó labdarúgó szerepel. Megemlítendő például a hazai és nemzetközi porondon idén egyaránt emlékezetes teljesítménnyel kirukkolt Hamburger SV szélsőjét, Mehdi Mahdavikiát. Szintén Németországban, de a Bayern Münchenben jut egyre többször szerephez a nyáron leigazolt irányító, Ali Karimi, akit "Teherán varázslója"-ként emlegetnek - talán nem véletlenül, hiszen aki a bajorok deklaráltan legerősebb csapatrészébe tartósan be tudja verekedni magát, annak valóban kivételes tehetséggel kell rendelkeznie.

De megjegyzendő még a az olasz FC Messina védője, Rahman Rezaei, aki a Koreai NDK ellen ért el győztes találatot a második csoportkörben, vagy a rendkívül megbízható kapus, Ebrahim Mirzapur - és még folytathatnánk a sort. Látható tehát, hogy Irán nemzeti együttese bővelkedik kivételes egyéni képességekkel rendelkező labdarúgókban, ha tehát Ivankovic mester továbbra is megfelelően készíti fel a gárdát, az irániaknak lehet az ázsiai csapatok közül a legnagyobb esélye egy kiugró eredmény elérésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK