Társoldalunk:

Japán

2006.04.04. 16:32

Az egykori brazil világklasszis Zico által dirigált alakulat első ránézésre meggyőző teljesítménnyel kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra. Azonban aki kicsit jobban utánanéz selejtezőbeli eredményeiknek, és az azokat követő sajtóvisszhangnak, láthatja, hogy a japán válogatott útja Németországba korántsem volt zökkenőmentes.

Az első selejtezőkörben négy mérkőzését is csak egy sovány gólocskával tudta megnyerni, 16-1-es gólkülönbsége magyarázata, hogy a harmatgyenge Indiának két mérkőzésen 11 gólt rámolt be.

Egyesek már ekkor a vészmadár szerepében jeleskedtek, kiemelve, hogy a három ellenfél (India mellett Ománnal és Szingapúrral mérkőztek a kék-fehérek) egyike sem volt képes tartósan jó eredményeket hozni. Ehhez talán még Omán állt a legközelebb, az arab együttest otthon, Szaitamában Kubo Tacuhiko 93. percben elért góljával sikerült legyőzniük a japánoknak, míg idegenben Szuzuki Takajuki szerezte a minimális sikerhez szükséges találatot.

Hasonlóan alakult a japán válogatott sorsa a második csoportkörben is. A lelkesen játszó Koreai NDK-t Oguro Maszasi 92. percben lőtt góljával verték Szaitamában (2-1). Teheránba egy pontért mentek Zico fiai, Vahid Haszemjan két találatára azonban Fukunisi Takasi csak eggyel tudott válaszolni.

Ezután következett a Bahrein elleni otthoni mérkőzés, amelyen a közvélemény mindenképpen győzelmet várt a kék-fehérektől. Ezt végül sikerült megvalósítaniuk Nakata Hidetosiéknak, ám ehhez a bahreini védő, Mohamed Szalmin segítségére volt szükségük, aki a 71. percben a saját kapujába juttatta a labdát. Az 1-0-s sikerrel azonban senki nem volt igazán elégedett, Zico alatt így erősen mozgott a kispad tavaly tavasszal.

A brazil mester menesztését szorgalmazó hangok csak akkor csendesültek el, amikor a válogatott - ha nem is túl meggyőző játékkal - Manamából és Bangkokból is győztesen tért haza. Az utolsó összecsapásnak így gyakorlatilag nem maradt tétje, hiszen addigra eldőlt, Irán és Japán nemzeti tizenegye is egyenes ágon jut ki a 2006-os világbajnokságra, azonban mindenki tisztában volt vele: a presztízsért Jokohamában kőkemény harcot láthatnak majd a kilátogató szurkolók.

Nem is kellett csalódniuk, nagy örömükre Kadzsi Akira már az első félidőben vezetést szerzett a hazaiaknak, aztán a 76. percben Oguro Maszasi növelte a japánok előnyét. Nem sokkal később ugyan Ali Daei tizenegyesből egygólosra csökkentette az irániak hátrányát, de az eredmény a végéig már nem változott. Ezzel a győzelemmel a válogatott, és nem mellékesen Zico kicsit nyugodtabban készülhet a nyári seregszemlére, de azt azért ők is sejtik: nem biztos, hogy a szerencse az öreg kontinensre is elkíséri majd őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK